Kraj ere za elektroničkog diva Toshibu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TOSHIBA, japanska tvrtka poznata po dominaciji u kategoriji elektronike, u srijedu je delistirana s burze u Tokiju nakon 74 godine. Uslijedilo je to nakon desetljeća preokreta i skandala koji su srušili jedan od najvećih japanskih brendova i doveli do otkupa i neizvjesne budućnosti.

Kako piše Reuters, grupa investitora, predvođena privatnom tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP), privatizira konglomerat. Preuzimanje od 14 milijardi dolara stavlja Toshibu u domaće ruke nakon dugotrajnih borbi s inozemnim aktivistima koji su paralizirali proizvođača baterija, čipova te nuklearne i obrambene opreme.

Toshiba će "sada poduzeti velik korak prema novoj budućnosti s novim dioničarom", navodi se u priopćenju tvrtke, dodajući da bi cijenila kontinuirano razumijevanje i podršku svojih dionika. Dionice Toshibe završile su utorak, zadnji dan trgovanja, na 4590 jena, što je pad od 0.1% u odnosu na prethodni dan.

Očekuje se da će se usredotočiti na digitalne usluge

Za sada nije jasno kakav će oblik Toshiba u konačnici preuzeti pod novim vlasnicima, ali očekuje se da će se izvršni direktor Taro Shimada, koji ostaje na svojoj poziciji nakon otkupa, usredotočiti na digitalne usluge visoke marže.

"Toshibine poteškoće u konačnici su uzrokovane kombinacijom loših strateških odluka i loše sreće", rekao je Damian Thong, voditelj japanskog istraživanja u Macquarie Capital Securitiesu. "Nadam se da će kroz prodaju Toshibina imovina i ljudski talent pronaći nove domove u kojima se može osloboditi njihov puni potencijal."

Japanska vlada će Toshibinu budućnost pažljivo pratiti. Naime, tvrtka zapošljava oko 106.000 ljudi, a neke od njezinih operacija smatraju se ključnima za nacionalnu sigurnost. 

Toshiba je već krenula u novi poslovni pothvat, udružujući se s proizvođačem čipova Rohmom, kako bi uložila 2.7 milijardi dolara u proizvodne pogone za zajedničku proizvodnju energetskih čipova. 

"Tvrtka mora izaći iz poslovanja s nižim maržama i razviti snažnije komercijalne strategije za neke od svojih naprednih tehnologija", rekla je profesorica japanskog poslovanja Ulrike Schaede s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu. "Ako menadžment može smisliti način da dopusti inženjerima da se istinski uključe u revolucionarne inovacijske aktivnosti, oni mogu postati važan igrač."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.