Kupujete sofu? Evo najčešćih grešaka koje treba izbjegavati, prema dizajnerima

Foto: Shutterstock/bonami.hr/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAUČ je glavna točka svake sobe i mjesto gdje se okupljamo s prijateljima i obitelji. Međutim, odabrati pravi kauč može biti pravi izazov, a lako je napraviti pogreške koje će vam kasnije zadavati glavobolje.

Dok mnogi od nas biraju kauče prema izgledu, ponekad zaboravimo na praktične stvari kao što su boje, stilovi i materijali. S obzirom na to da su sofe često skupe, ne želite kasnije žaliti zbog svog izbora.

Zato je dobro slušati savjete dizajnera interijera kako biste izbjegli najčešće greške. Evo što oni kažu.

Odabir boje koja ne odgovara dekoru

Emmezeta, Gozer New trosjed 238x96x77 cm, 663.61 eura

Mnogi se zalete za trendi bojama kauča koje izgledaju super u trgovini ili na internetu, ali važno je razmisliti kako će ta boja izgledati u vašem domu. Dizajner interijera Paul de Andrade upozorava da svijetli kaučevi mogu biti lijepi, ali ih je često teško uklopiti u ostatak prostora.

Ako niste sigurni u svoje dizajnerske vještine ili ne surađujete s dizajnerom interijera, bolje je igrati na sigurno i birati neutralne ili zemljane tonove. Takve nijanse lakše se uklapaju u različite stilove i daju vam više mogućnosti za uređenje.

Duboke sofe

Iako duboke sofe mogu izgledati super, dizajneri često upozoravaju da mogu biti loš izbor. Dizajnerica Christiane Lemieux kaže za Livingetc da prevelika dubina može narušiti udobnost i funkcionalnost prostora.

Takve sofe izgledaju luksuzno, ali mogu otežati sjedenje. Duboke sofe vas više tjeraju da se izvalite nego da sjedite uspravno, što nije baš najbolje kad imate društvo ili vodite razgovor.

Dajte prednost stilu ispred udobnosti

Bonami, Sofa Sting, 943 eura

Kad birate kauč, lako je da vas privuče lijep dizajn, ali ne smijete zaboraviti na udobnost – to je česta pogreška. Dizajner Ruben Gutierrez upozorava da ne treba kupovati kauč samo zbog modernog izgleda.

Ako kauč izgleda sjajno, ali nije udoban, nema smisla. "Kupujete kauč, a ne umjetničko djelo", ističe Ruben. Njegov savjet je da uvijek isprobate kauč prije kupovine – sjednite, provjerite kako se osjećate na njemu. Udobnost mora biti prioritet, a ne samo dobar izgled.

Odabir prevelike sofe za prostor

Jedna od najčešćih grešaka pri odabiru sofe je pogrešna procjena veličine. Dizajnerica Pantea Vionki napominje da mnogi ljudi odaberu kauč na temelju izgleda u velikim izložbenim prostorima s visokim stropovima i odličnom rasvjetom. Međutim, kada kauč stigne kući, često se pokaže prevelik za dnevni boravak.

Zato je važno točno izmjeriti prostor gdje će kauč stajati. Pantea savjetuje da izmjerite zid i ostavite dovoljno mjesta za bočne stoliće ili biljke. Također, ako imate niske stropove, izbjegavajte previsoke sofe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.