Mnogi zaljubljenici u satove slažu se da su ove tri marke sveto trojstvo urarstva

Foto: patek.com/vacheron-constantin.com/audemarspiguet.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO volite pratiti satove, bilo kao entuzijast ili kao kolekcionar, onda ste se zasigurno već susreli s "velikom trojicom" među markama satova. Naime, kada se u toj zajednici govori o "presvetom trojstvu satova", ili "presvetom trojstvu švicarskog urarstva", ili "velikoj trojici", većina ljubitelja satova slaže se na koje proizvođače satova se to odnosi: Vacheron Constantin, Patek Philippe i Audemars Piguet (to bi bilo u uzlaznom redoslijedu starosti).

Kako se ovaj trijumvirat povijesnih kuća - od kojih jedna proizvodi satove još od prije 19. stoljeća te od kojih su dvije ostale u obiteljskom vlasništvu - uspeo do najviših razina prestiža u očima zajednice poznavatelja satova? Svaki od njih ima svoju intrigantnu povijest i može tvrditi da ima svoje prekretnice u evoluciji modernog urarstva. Ovdje možete pročitati njihove priče i vidjeti neke od satova koji su ih učinili besmrtnima, piše Teddy.

Patek Philippe

Osnovan: 1839.; Sjedište: Ženeva, Švicarska; Vlasništvo: obitelj Stern; Značajniji modeli: Calatrava, Nautilus, Aquanaut, Sky Moon Tourbillon

Foto: patek.com / 6119R Calatrava, cijena na upit

Od svog osnutka 1839. godine u Ženevi, Patek Philippe je vodeći u visokom urarstvu, pionir u mnogim komplikacijama i elementima dizajna koji su sada naširoko prisutni u industriji satova. Poljski urari Antoine Norbert de Patek i Francois Czapek udružili su se kako bi osnovali originalnu tvrtku Patek, Czapek, & Cie.

Francuski horolog Jean Adrien Philippe, koji je izumio sustav navijanja i podešavanja bez ključa, koji je i danas standardan na satovima, pridružio se 1845. godine, a ženevska proizvodnja je od tada poznata kao Patek Philippe. Među njegovim brojnim horološkim prekretnicama su prvi sat s godišnjim kalendarom i prvi ručni satovi s vječnim (perpetual) kalendarima i kronografima s djelićima sekunde.

Godine 1932. braća Jean i Henri Stern kupili su Patek Philippe i iste godine lansirali sat koji će postati potpis marke, Calatrava, inspiriran drevnim Calatravinim križem koji je služio kao logo kuće od 1887.

Foto: patek.com / 5327G Grand Complications, cijena na upit

Sljedeće godine, Patek Philippe ušao je u povijest mjerenja vremena kada je u izradu dobio rekordno komplicirani džepni sat za američkog bankara Henryja Gravesa. Takozvani Graves Supercomplication desetljećima je bio najkompliciraniji sat na svijetu, a na kraju je 2014. prodan na aukciji za 24 milijuna dolara.

Patek nastavlja pomicati granice u području višestrukih visokih komplikacija (značajki sata) u 21. stoljeću, kao u Grandmaster Chimeu, satu koji je lansirao 2014. u znak obilježavanja svoje 175. obljetnice. Ručni sat s dva lica, koji je sadržavao ne manje od 20 značajki, prodan je za 31.19 milijuna dolara 2019. godine.

Foto: patek.com / 5726/1A Nautilus, cijena na upit

U 20. stoljeću, Patek Philippe pomogao je uvesti eru luksuznih sportskih satova izdavanjem Nautilusa 1976. godine. Dizajnirao ga je Gérald Genta, isti vizionar koji je nekoliko godina ranije razvio Audemars Piguetov Royal Oak.

Nautilus, definiran svojim glatkim osmerokutnim okvirom, integriranom narukvicom i brojčanikom s vodoravnim utorima, postao je jedan od najpoželjnijih satova na svijetu. Nedavno ga je odluka Pateka da ukine svoju osnovnu referencu 5711 učinila još poželjnijim.

1997. marka se još više nagnula u sportsku arenu izdavanjem modela Aquanaut, izdanka Nautilusa s gumenim remenom, podebljanim arapskim brojevima i teksturom brojčanika šahovnice koji je bio namijenjen mlađim, aktivnijim potrošačima.

Foto: patek.com / 5168G Aquanaut, cijena na upit

Niz značajki Patek Philippea, koji se uglavnom nalaze u elegantnoj i povijesnoj liniji Calatrava, ali i u nekim komadima unutar sportskih kolekcija Nautilus i Aquanaut, uključuje godišnje kalendare, vječne kalendare, kronografe, funkcije svjetskog vremena, ponavljače minuta i, u nekim od njegovih najpoželjnijih i najskupljih satova, kombinacije dva ili više od navedenog.

Obitelj Stern i dalje posjeduje i upravlja Patek Philippeom, jednim od rijetkih preostalih neovisnih proizvođača satova u obiteljskom vlasništvu. Dok su njegovi najnoviji satovi neprestano u velikoj potražnji, njegovi vintage i povijesni komadi dominantno su prisutni na aukcijskom tržištu: osam od deset najskupljih satova ikada prodanih na aukciji je iz Patek Philippea.


Vacheron Constantin

Osnovan: 1755.; Sjedište: Ženeva, Švicarska; Vlasništvo: Richemont Group; Značajni modeli: Patrimony, Overseas, Historiques, Traditionnelle

Vacheron Constantin jedan je od najstarijih proizvođača satova na svijetu - doslovno je stariji od Sjedinjenih Država - i neupitno jedan od najprestižnijih. 1755. godine osnovali su ga Jean-Marc Vacheron i François Constantin, a marka se može pohvaliti neprekinutom poviješću izrade satova i motom koji glasi: "Učinite bolje ako je moguće, a to je uvijek moguće."

Foto: vacheron-constantin.com / 43175/000R-9687 Patrimony, cijena na upit

Tijekom svoje stoljetne povijesti, Vacheron Constantin može se pohvaliti brojnim kraljevskim nositeljima satova, poput egipatskog kralja Fuada I., koji je naručio povijesno značajan, vrlo kompliciran Ref. 402833 džepni sat 1929. Sat sa zlatnim kućištem, opremljen vječnim kalendarom, kronografom i ponavljačem minuta s velikim i malim zvonom, postao je jedan od najskupljih satova ikad prodanih na aukciji 2005., postigavši ​​2.22 milijuna dolara.

Vacheron Constantin postao je dio Richemont grupe 1996. godine i nije pokazao znakove usporavanja ili uživanja na svojim značajnim povijesnim lovorikama u 21. stoljeću. Kuća nudi široku i raznoliku liniju satova, sa svojim vodećim kolekcijama Patrimony i Traditonnelle koje nude sve od elegantnih trokazaljki do vječnih kalendara, minutnih repetitora i tourbillona.

Foto: vacheron-constantin.com / 57260 

Vacheron Constantin nastavlja izazivati ​​prevlast u svijetu urarstva, razvijajući najtanji mehanizam na svijetu s ručnim navijanjem, kalibar 1003, 1955., i najtanji repetitor minuta na svijetu 1992. Na vrhuncu njegovih tehničkih postignuća je Ref. 57260 Grand Oeuvre džepni sat, predstavljen 2015., koji nosi titulu najkompliciranijeg sata ikad napravljenog, s ukupno 57 komplikacija.

Poput ostale dvije marke unutar priznatog svetog trojstva, Vacheron Constantin pomogao je postaviti temelje za kategoriju sportskih luksuznih satova 1970-ih.

Za svoju 220. godišnjicu 1977. godine, a nakon Audemars Piguetovog iznimno utjecajnog Royal Oaka i Patek Philippeovog hrabro revolucionarnog Nautilusa, marka je izdala model 222 (Ref. 44018), koji se u to vrijeme smatrao radikalnim zbog upotrebe kućišta od monoblok čelika s izrezbarenim okvirom i integriranom čeličnom narukvicom sa šesterokutnim središnjim karikama.

Takozvani Triple Two bio je kratkog vijeka u svom izvornom izdanju, ali njegov duh i mnogi njegovi elementi uskrsnuli su u prvom Vacheron Constantin Overseas 1996., sportsko-luksuznoj kolekciji koja se naširoko smatra njezinim modernim nasljednikom.

Foto: vacheron-constantin.com / 4000V/210A-B911 Overseas, cijena na upit

Obnovljen 2016., Overseas zadržava prepoznatljivi šesterostrani dizajn okvira, inspiriran malteškim križem amblema marke, i integriranu narukvicu. Potonja je sada opremljena mehanizmom za brzu izmjenu, ali je proširena od svoje izvorne tri kazaljke dizajna kako bi postao raznolika kolekcija sama po sebi, obuhvaćajući niz komplikacija uključujući zadivljujuće skeletoniziranu verziju vječnog kalendara.

Neki od najintrigantnijih modernih satova Vacheron Constantina su oni koji evociraju odjeke njegove prestižne prošlosti. Serija Historiques nadahnuta starinom zaokuplja entuzijaste modernim ponovnim izdanjima klasičnih satova iz Vacheronovih opsežnih arhiva, poput Historiques 222, predstavljenog uz veliku pompu na Watches & Wonders 2022, koji ponovno stvara gore spomenuti sportsko-luksuzni model iz 1977.

Foto: vacheron-constantin.com / 3110V/000A-B426 Historiques, cijena na upit

Godine 2021., za 100. godišnjicu originalnog modela, Vacheron je mukotrpno i vjerno rekreirao povijesni sat, koristeći alate i strojeve iz njegovog doba kako bi obnovio kućište, brojčanik i mehanizam u detaljima primjerenim tom razdoblju. Bila je to snažna izjava da jedan od najstarijih proizvođača satova na svijetu još uvijek poštuje svoje korijene dok ide u budućnost.


Audemars Piguet

Osnovan: 1875.; Sjedište: Le Brassus, Švicarska; Vlasništvo: Audemars Piguet Holdings SA; Značajni modeli: Royal Oak, Royal Oak Offshore, Millenary, Code 11:59

Audemars Piguet počeo je proizvoditi satove 1875. godine, kada su osnivači Jules Louis Audemars i Edward Auguste Piguet registrirali marku u švicarskom Vallée de Joux. Sada sa sjedištem u gradu Le Brassus, ostaje jedna od rijetkih tvrtki u privatnom vlasništvu u industriji satova, još uvijek u rukama obitelji Audemars.

Foto: audemarspiguet.com / Ref. 15510BC.OO.1320BC.02 Royal Oak, 62.500 eura

Preimenovana u Audemars Piguet & Cie 1881., tvrtka je prvenstveno proizvodila mehanizme za druge tvrtke u svojim najranijim danima, uključujući Tiffany and Co., ali je kasnije stekla slavu po prekretnicama poput prvog svjetskog mehanizma minutnog repetitora za ručne satove 1892. i prvog skočnog sata 1921. godine.

Audemars Piguet također je svijetu podario prvi samonavijajući ručni sat s tourbillonom 1986. godine, koji je ujedno bio i prvi serijski proizveden ručni sat s tourbillonom, a i prva upotreba ultra laganog titana u konstrukciji tourbillona kaveza.

Bez sumnje, međutim, Audemars Piguet najpoznatiji je po jednom satu, Royal Oak, koji je dizajnirao Gérald Genta i koji je pušten 1972. kao prvi pravi luksuzni sportski sat - koji je, pošteno je za pretpostaviti, inspirirao Nautilus i Overseas od druga dva brenda svetog trojstva.

Royal Oak od tada je na čelu kolekcije Audemars Piguet i iznjedrio je popularne potkolekcije. Royal Oak Offshore bila je veća mesing verzija Royal Oaka, namijenjena privlačenju ukusa i trendova nove generacije. Dok je originalni Royal Oak Jumbo bio poznat po svom tankom dizajnu i klasičnom brojčaniku s tri kazaljke, Offshore je projicirao agresivno sportski duh, s kućištem od 42 mm, i, po prvi put ikada u satu Royal Oak, kronografskom mehanizmu.

Foto: audemarspiguet.com / Ref. 26420SO.OO.A002CA.01 Royal Oak Offshore, 41.300 eura

Arnold Schwarzenegger pomogao je popularizirati Offshore noseći ga u End of Days 1999., a čak je radio s AP-om na kasnijim posebnim izdanjima sata. Audemars Piguet sačuvao je svoje najambicioznije i eksperimentalne pohode u visokom urarstvu u seriji Royal Oak Concept, koja se uglavnom sastoji od poligona za testiranje radikalnih novih materijala, tehnika i tehnologija.

Među najhrabrijim primjerima je Royal Oak Concept Supersonnerie iz 2015., minutni repetitor čiji mehanizam zvona postiže zvuk 10 puta glasniji od zvuka tradicionalnog sata zvona primjenom načela žičanih instrumenata poput akustičnih gitara.

Foto: audemarspiguet.com / Ref. 26396NB.OO.D002KB.01 Code 11.59, cijena na upit

Godine 2019. Audemars Piguet pokušao je diverzificirati svoju kolekciju u kojoj dominira Royal Oak novom serijom pod nazivom Code 11.59, koja se odlikuje vlastitim prepoznatljivim dizajnom i složenim kalibrima.

Preuzevši svoje ime od minute prije ponoći, aluzijom na iščekivanje novog dana, kolekcija Code 11.59 kanalizira neke od najuspješnijih dizajnerskih inovacija iz prošlosti kuće, točnije osmerokutni oblik amblematskog Royal Oak okvira, dok su okvir i stražnja strana kućišta zaobljeni.

Još jedna definirajuća estetska značajka obitelji su ušice otvorenog dizajna kućišta, čiji su gornji segmenti zavareni na okrugli okvir, dok se donji segmenti naslanjaju na stražnju stranu kućišta.

Foto: audemarspiguet.com / Ref. 26589IO.OO.D056CA.01 Royal Oak Concept, cijena na upit

Audemars Piguet nastavlja poštovati svoju inovativnu povijest pomičući granicu tehničkih trijumfa kao što je Star Wheel uveden u kolekciju Code 11.59 2022., sat od zlata i keramike koji otkriva vrijeme na nizu satelita koji kruže oko minutne skale brojčanika u luku. Ovaj stil mjerenja vremena zapravo je nastao u 17. stoljeću, ali učiniti da se drevno čini avangardnim jedna je od stvari koje marke satova svetog trojstva rade najbolje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.