Britanski modni trgovac Next u problemu zbog gubitka sudske presude

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEXT, britanski modni trgovac, upozorio je da bi mogao biti prisiljen zatvoriti trgovine u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je izgubio sudski spor vrijedan 30 milijuna funti zbog jednakosti plaća.

Ova presuda nalaže da Next mora zaposlenicima u trgovinama, koji su većinom žene, isplaćivati jednake satnice kao i radnicima u skladištima, gdje su većinom muškarci, piše Daily Mail.

Vodstvo tvrtke izjavilo je investitorima da će presuda utjecati na profitabilnost pojedinih trgovina, što bi moglo dovesti do zatvaranja trgovina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tvrtka bi mogla biti prisiljena platiti više od 30 milijuna funti kako bi riješila ovaj spor, koji datira iz 2018. godine i uključuje više od 3500 sadašnjih i bivših radnika.

Žalit će se na presudu

Tvrtka je najavila da će uložiti žalbu na ovu odluku. Razlika u satnicama između radnika u trgovinama i skladištima iznosi od 40 penija do 3 funte, a prosječan gubitak po zaposleniku iznosi više od 6000 funti.

U polugodišnjem izvješću tvrtka je navela da bi presuda mogla rezultirati zatvaranjem trgovina nakon isteka ugovora o najmu, kao i otežanim otvaranjem novih trgovina. Osim toga, Next upozorava da bi ovaj slučaj mogao imati posljedice na skladišta, gdje neće biti moguće povećati plaće bez istovremenog povećanja plaća u trgovinama.

Unatoč pravnoj situaciji, poslovni rezultati pokazuju rast prihoda za 13.6 posto u prvih šest mjeseci ove godine, s ukupnim prihodom od 2.9 milijardi funti, dok su profiti porasli za 3.9 posto, dosegnuvši 432 milijuna funti. Bivši i sadašnji zaposlenici sada očekuju isplatu tisuća funti odštete.

Tvrtka je osnovana 1982. godine

Tvrtka je osnovana 1982. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i specijalizirana je za prodaju odjeće, obuće, modnih dodataka i kućnih potrepština. Next je jedan od vodećih britanskih modnih lanaca, s poslovanjem koje uključuje više od 500 trgovina u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj te međunarodne franšize u drugim zemljama, uključujući Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.