Muškarci sve više kupuju luksuzne parfeme. Evo koji su najprodavaniji

Foto: Shutterstock/Pexels/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PARFEMI su trenutno najbrže rastuća kategorija u svijetu luksuzne kozmetike, a muškarci predvode taj trend.

Prema podacima tvrtke Circana, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka o potrošačima i tržištima, prodaja parfema na američkom tržištu do kolovoza 2024. godine porasla je za 11%, prvenstveno zahvaljujući rastućem interesu muških potrošača. Muški parfemi, koji čine trećinu ukupne prodaje, zabilježili su rast od 15%, prenosi WWD.

Ovaj trend nije ograničen samo na SAD, već se bilježi i globalno, gdje luksuzni brendovi poput Diora i Yves Saint Laurenta vode na tržištu.

Muškarci biraju luksuzne parfeme

Za razliku od žena, kod kojih su u porastu proizvodi poput losiona, krema i sprejeva za tijelo koji dopunjuju miris parfema, muški potrošači više se okreću luksuznim parfemima. Ovi dodaci kod žena često služe za produženje trajanja ili pojačanje mirisa, dok se muškarci fokusiraju na parfeme s većom koncentracijom esencija i luksuznijim mirisima.

"Tržište muških parfema funkcionira potpuno drugačije od tržišta ženskih parfema", rekla je Larissa Jensen, savjetnica za industriju ljepote u Circani. "Rast muških parfema potiču viša cijena i veće koncentracije mirisnih esencija, a dizajnerski brendovi drže 72 posto tržišta."

Dior Sauvage
YSL Myslf

Primjerice, Dior Sauvage je već dvije godine zaredom najprodavaniji parfem na američkom tržištu luksuznih parfema. Uz njega, među najpopularnijih deset parfema su i Bleu de Chanel, Valentino Born in Roma Uomo te Myslf od Yves Saint Laurent Beauté. Od tih parfema, Myslf je zabilježio najveći rast prodaje.

"Fizičke trgovine i dalje dominiraju u prodaji parfema", rekla je Jensen, napominjući da društvene mreže trenutno utječu na samo 13% kupaca parfema. Očekuje se da će taj broj rasti jer mlađe generacije, kao što su Alpha i Gen Z, iako čine manji dio kupaca, vrlo su angažirane na TikToku, gdje se sve više objavljuje sadržaj o parfemima.

Valentino Born in Roma Uomo, od 85 eura
Chanel Bleu de Chanel, od 103 eura

"Nakon pandemije, muškarci su počeli koristiti parfeme kao način izražavanja"

"Prodaja parfema nastavlja rasti, a muški parfemi nisu iznimka", izjavila je Nicolette Bosco, potpredsjednica za ljepotu u Macy'su. "Nakon pandemije, muškarci su počeli koristiti parfeme slično kao i žene - kao način izražavanja. Četiri godine kasnije, taj interes među muškim potrošačima i dalje traje."

Rast prodaje parfema dolazi iz različitih izvora, a najveći doprinos tome daje mlađa generacija koja sve više koristi društvene mreže, što dodatno potiče interes i prodaju, pojašnjava Bosco. "Muškarci sve više biraju luksuzne brendove poput Diora, Valentina, Paco Rabannea i YSL-a."

Tvrtke navode da rast prodaje muških parfema nije ograničen samo na SAD. "Muški parfemi bilježe velik rast širom svijeta i značajno doprinose ukupnom rastu industrije", rekao je Stéphane de La Faverie, izvršni predsjednik Estée Lauder Cosa. "Sve više muškaraca odlučuje se za luksuzne i ultra-luksuzne brendove."

Neki od najistaknutijih brendova koji prednjače su By Kilian, Editions de Parfums Frédéric Malle i Jo Malone London, koji su postigli uspjeh s kampanjom u kojoj je sudjelovao Tom Hardy ranije ove godine.

Jo Malone London Cypress & Grapevine Cologne Intense, od 136 eura

De La Faverie je istaknuo da današnji kupci dolaze iz različitih dobnih skupina. "Iako milenijalci i dalje prednjače, generacije Z i Alpha bilježe brzi rast. Tinejdžeri su zaslužni za 26 posto rasta posljednjih godina."

Žene često kupuju za muškarce, a muškarci sve češće kupuju za sebe

Za uspjeh parfema ključno je pronaći ravnotežu između luksuznog marketinga i kvalitetnih proizvoda. Silvia Galfo, predsjednica Luxe divizije L'Oréal USA, objašnjava da kombinacija kvalitetne mirisne esencije, atraktivne bočice i brenda koji nadahnjuje čini savršen recept za uspjeh. Njezin portfelj brendova, uključujući Yves Saint Laurent i Valentino, čini 30% tržišta parfema u SAD-u i nastavlja rasti.

Galfo također ističe da muškarci i žene jednako doprinose prodaji parfema - žene često kupuju za muškarce, a muškarci sve češće kupuju za sebe. Iako društvene mreže pomažu u promociji, iskustvo kupovine u fizičkim trgovinama ostaje ključno jer omogućuje otkrivanje novih proizvoda i osobni doživljaj koji trgovine moraju stalno unaprjeđivati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.