Nadmašila Amazon i Walmart: Na američko tržište stigla nova aplikacija za trgovinu

Foto: Shutterstock/play.google.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TEMU je online trgovina koja je u rujnu pokrenuta u Sjedinjenim Državama, a može se pohvaliti niskim cijenama i opsežnim katalogom artikala - od odjeće, preko elektronike, do glazbenih instrumenata. Prije dva tjedna pojavio se u reklami tijekom prijenosa Super Bowla i od tada je postao najpreuzimanija aplikacija u SAD-u nadmašivši Amazon i Walmart.

Maloprodaja u kineskom vlasništvu sa sjedištem u Bostonu u vlasništvu je PDD Holdings Inc.-ja, koji upravlja i Temuovom sestrinskom tvrtkom, kineskom platformom za e-trgovinu Pinduoduo.

U samo pet mjeseci od objavljivanja aplikacija je već preuzeta oko 24 milijuna puta, piše Forbes.

Održava niske cijene izbacivanjem posrednika

Temu tvrdi da održava niske cijene izbacivanjem posrednika, odnosno omogućuje kineskim dobavljačima da prodaju izravno američkim potrošačima i isporučuju izravno iz Kine umjesto putem mreže američkih skladišta.

Tako su cijene pametnih satova oko 11 dolara (10.29 €), bežične slušalice mogu se naći za oko 10 dolara (9.36 €), a mini HD kamera za 6 dolara (5.61 €).

Forbes navodi da aplikacija ima prosječnu ocjenu samo 1.8/5 od 84 recenzije kupaca na web stranici Better Business Bureau i 120 pritužbi, od kojih se u mnogima navodi da proizvodi nikada nisu stigli, da su isporučeni s oštećenjima i da je korisnička služba bila spora ili beskorisna.

Sljedeći Shein?

Niske cijene i širok izbor proizvoda Temua povukli su usporedbe sa Sheinom, popularnom internetskom trgovinom brze mode. Shein je postao jedan od najpopularnijih svjetskih brendova odjeće dosegnuvši 100 milijardi dolara prodaje u 2022. Međutim, kritiziraju ga što prodaje proizvode izrađene u nesigurnim radnim uvjetima navodeći da neki radnici rade i po 17 sati dnevno, a ne dobiju plaću ako odjeća ima greške. 

Kvaliteta Sheinove odjeće jako je loša (i može sadržavati potencijalno opasne kemikalije, poput olova), no potrošači koji kupuju njihovu odjeću vjerojatno teže trendovima umjesto da kupuju održivu, dugotrajnu robu. Tvrtka se također više puta našla na udaru kritika zbog navodnog kopiranja dizajna odjeće nezavisnih umjetnika i malih poduzeća. 

Prerano je za reći hoće li Temu moći zadržati iznimno niske cijene, besplatnu dostavu i druge pogodnosti koje za sada nudi američkom i kanadskom tržištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.