Ne nasjedajte: Dizajneri razotkrivaju mitove o uređenju kupaonice

Foto: Shutterstock/fero-term.hr/emmezeta.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SVI znamo da preuređenje kupaonice može biti stresno, a mitovi o tome kako bi ona trebala izgledati često nam dodatno otežavaju situaciju. Mnogi ljudi misle da postoje stroga pravila koja treba slijediti, ali često to nije slučaj. Takva uvjerenja mogu vas usmjeriti prema pogrešnim odlukama kad je riječ o uređenju prostora.

Dizajneri su za časopis Homes & Gardens otkrili najčešće zablude u uređenju kupaonica.

1. Bijela je jedini način da postignete čist izgled

Emmezeta, baza za umivaonik, umivaonik, 2 ladice, 349.90 eura

Dizajnerica Sally Bettison ističe jedan popularni mit u dizajnu kupaonice: odabir potpuno bijele boje može učiniti prostor većim i pružiti mu čist izgled, posebno u malim kupaonicama.

Iako bijela boja može biti sigurna opcija, to nije jedina boja koja može stvoriti iluziju većeg prostora i modernijeg dizajna. "Eksperimentiranje s bojama može donijeti novu energiju u vaš prostor i poboljšati njegov vizualni dojam", kaže Bettison.

Dodaje da ključ leži u pronalaženju sheme boja koja odgovara vašem ukusu i nadopunjuje cjelokupni dizajn. To može biti kroz živahan namještaj, odvažne pločice ili svijetle umivaonike. Čak i jednostavna promjena iz bijele u toplu neutralnu boju, poput bež ili smeđe, može stvoriti prekrasan efekt.

2. U male kupaonice ne može stati kada

Mnogi misle da je za uživanje u kadi potrebna velika kupaonica, ali to više nije slučaj. Čak i manje kupaonice mogu imati udobne i lijepe kade.

Dizajn kupaonica se promijenio, a sada postoje modeli kade koji su manji i prilagođeni za male prostore.

3. Velike pločice samo su za prostrane kupaonice

 Fero-Term, podna pločica u imitaciji mramora 60x60 cm, cijena na sniženju je 17.99 eura /m2

Kad su u pitanju kupaonske pločice, postoji nekoliko mitova o dizajnu koji se odnose na njihovu veličinu. Dizajnerica Louise Ashdown ističe da mnogi vlasnici prirodno biraju male pločice za male kupaonice misleći da je to najbolje rješenje.

Međutim, naglašava da je pogrešno misliti da pločice velikog formata nisu prikladne za manje prostore. Pločice velikog formata mogu stvoriti dojam većeg prostora jer nude veću površinu koja privlači pažnju. Često se pokazuje da veće pločice bolje funkcioniraju u malim kupaonicama od manjih jer imaju manje fuga koje razbijaju vizualni dojam, čime se prostor čini prostranijim i manje "pretrpanim".

4. Ne možete koristiti tamne boje

Boja vaše kupaonice igra ključnu ulogu u određivanju stila i atmosfere tog prostora. Iako su svijetle i neutralne boje često omiljene za stvaranje mirnog okruženja poput spa centra, što je s dubljim i živahnijim tonovima?

Jedan od mitova o dizajnu kupaonice koji dizajnerica Kali Gibson često čuje je da tamne boje čine malu kupaonicu skučenom i zatvorenom. No ona naglašava da kad se tamne boje koriste promišljeno, mogu stvoriti intimnu atmosferu. Uparivanje tamnih pločica s dobrim osvjetljenjem i reflektirajućim površinama može poboljšati izgled prostora.

Bez obzira na to koliko je velika vaša kupaonica, korištenje dubljih boja može stvoriti dojam luksuza. 

5. Trebali biste se držati jednog uzorka pločica

 Fero-Term, zidna pločica u imitaciji mramora 19x22 cm, cijena na sniženju je 17.99 eura /m2

Kad planirate mijenjati pločice u kupaonici, možda se pitate trebate li odabrati kvadratne ili pravokutne pločice, hoćete li ih postaviti okomito ili vodoravno ili kako ih rasporediti. No zašto se držati samo jednog stila? 

Kali objašnjava da mnogi misle da je bolje koristiti isti uzorak ili veličinu pločica u cijeloj kupaonici jer to izgleda manje napadno i sigurnije je. Međutim, naglašava da je uvođenje različitih stilova pločica zapravo dobra ideja. Kombinacija različitih veličina, oblika i uzoraka može unijeti zanimljiv vizualni element i razbiti monotoniju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.