Ne želite hodati zgužvani, ali mrzite glačanje? Ovaj uređaj je rješenje

Foto: Shutterstock (na fotki nije uređaj o kojem je riječ u tekstu)/sve.hr/Promo/philips.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKI uživaju u glačanju i za njih je to umirujuć ritual. Priznajemo, ima nečeg meditativnog u izravnavanju nabora i postizanju da odjeća izgleda kao nova. Ali ako spadate u onu skupinu koja prezire glačanje, ali ipak želite izbjeći hodanje u zgužvanoj odjeći, možda je za vas bolji izbor ručni steamer (aka ručni uređaj za glačanje na paru). 

"Ako posjedujete mnogo osjetljivih tkanina ili samo trebate povremeno osvježiti predmet, ručni steamer bit će solidan dodatak vašem arsenalu održavanja rublja", kaže Jackie Reeve, novinarka Wirecuttera koja se, između ostalog, bavi i testiranjem glačala i ručnih uređaja za glačanje na paru. Snažan nalet vruće pare u trenu izglađuje većinu tkanina, a klasično glačalo možete sačuvati za zahtjevnije situacije.

Uklonite nabore parom

Ručni steameri brz su i jednostavan način za glačanje zgužvane odjeće uz malo truda. Osim toga, zbog svoje veličine, idealni su i za putovanja.

Philips STH3020/10 ručni steamer, 79 eura (595.24 kn)

Ručni steameri obično najbolje (i najbrže) rade na tanjim tkaninama poput svile, poliestera i lana. Ako se vaš ormar sastoji uglavnom od tih osjetljivih materijala, rijetko ćete morati vaditi glačalo - zapravo, vjerojatno ih ionako ne želite glačati jer se bojite da ih ne spržite, kaže Jackie. Malo naboranu odjeću od težeg materijala, poput pamuka, možete zagladiti steamerom. 

Najbolji ručni steameri udobni su za držanje i proizvode jake udare vruće pare. Ne propuštaju niti pljuju vodu koja može uništiti skupu tkaninu, a imaju i velike spremnike za vodu, tako da ih možete koristiti dulje bez potrebe za dopunjavanjem.

Philips STH3000/20 ručni steamer, 52.96 eura (399.04 kn)
Beper višenamjenska parna četka, 25.08 eura (188.97 kn)

Sušilica isto može poslužiti za zaglađivanje zgužvane odjeće

Ako imate sušilicu, ona može također efikasno zagladiti nabore. Bacite svoju zgužvanu odjeću u sušilicu s vlažnom krpom ili šakom kockica leda i pustite je oko 10 do 15 minuta. Čak i na niskoj temperaturi, para koju oslobađa vlažna krpa izgladit će bore gotovo bez napora.

Kada je glačalo uistinu potrebno

No nekada je klasično glačalo jedina opcija, posebno ako imate tvrdoglave nabore koji zahtijevaju jači pritisak. Neki ručni steameri dolaze s posebnim dodacima za tu svrhu, ali Jackie ih smatra nespretnim za korištenje te da bi izvlačenje glačala bilo brže i lakše od petljanja s dodacima.

Philips GC7844/20 parna postaja, 249 eura (1876.13 kn)

"U testiranju uređaji za glačanje na paru bili su manje učinkoviti od glačala na tvrdokornim naborima i borama, osobito na rubovima jako izgužvanih košulja, traperica i pamučnih posteljina", kaže Jackie. "Ako perete i sušite košulje kod kuće, glačalo je bolji alat za njihovo održavanje."

Tefal parno glačalo FV1543E0, 35.70 eura (268.99 kn(

Ako vaš posao ili modni odabir zahtijeva te ekstra glatke završne obrade, onda možda nećete imati izbora nego nabaviti klasično glačalo i držati dasku za glačanje lako dostupnom. Ali za sve ostale ručni steamer je odlična alternativa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.