Neki smatraju da su blagajnici danas lošiji matematičari nego prije

Foto/Screenshot: Shutterstock/TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U DOBA kad sve više ljudi, pogotovo mladih, kao sredstvo plaćanja preferira kartice, jasno je da je gotovinskih plaćanja sve manje. Mnogima je jednostavnije prisloniti karticu nego zbrajati gotovinu. Isto vrijedi i za blagajnike, a neke trgovine čak ne prihvaćaju plaćanja karticom ispod određenog iznosa. No neki se pitaju je li sve ovo utjecalo na matematičke sposobnosti blagajnika.

Je li zbilja problem u blagajnicima?

Tiktokerica Michelle Raleigh (@michellebellexo) nedavno je posjetila lokalnu drogeriju, a svoju je kupovinu odlučila platiti gotovinom. Ukupan iznos njezine kupnje bio je 15.06 dolara. Blagajniku je dala 20 dolara. On je iznos upisao i otvorio blagajnu.

"Pomislila sam da ne želim sav taj sitniš i četiri dolara u novčanicama od jednog dolara. Radije bih da mi vrati samo pet dolara", prepričala je. "Iz novčanika sam izvadila još 6 centi i rekla 'izvoli'". Rekla je da je potom primijetila kako se blagajnik "uspaničio" i kako joj je vratio 4.94 dolara umjesto da prihvati njezinih 6 centi.

@michellebellexo How to count back change without having to add or subtract any numbers🥰 #cashtransaction #countbackchange #server #bartender #tippedemployees #mathishard ♬ original sound - Michelle Raleigh Bartender

Brojni su blagajnici pojasnili o čemu je riječ: "Ako blagajniku ne daš novac prije nego utipka iznos, vratit će ti ono što mu blagajna kaže", "Moramo paziti da je sve u blagajni točno, a znamo da će prevaranti čekati da se blagajna otvori", "To je zato što nam zezne blagajnu", "Uče ih tako zbog prevaranata", "To je zato što smo već upisali iznos, pa će iznos u blagajni biti pogrešan".

Michelle, koja radi kao konobarica, za kraj videa pojasnila je kako najjednostavnije izračunati koliko je potrebno vratiti kupcu ili gostu na čemu su joj mnogi u komentarima bili zahvalni: "Trebalo mi je ovo", "Nažalost, ne uče nas ovo", "Prestali smo se baviti jednostavnom matematikom nakon trećeg razreda".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.