Neprepoznatljive su: Pogledajte rane fotografije najpoznatijih svjetskih tvrtki

Foto: Shutterstock/Profimedia

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI ne mogu zamisliti svoj dan bez pametnog telefona brendova Apple, Nokia ili Samsung, ili pak da ne koriste tražilicu Google, ili da ne odigraju koju igru na Nintendo Switchu. No te kompanije nisu uvijek bile divovski konglomerati kakvi su danas. Mnoge su zapravo počele prilično skromno, a evo kako su neke od njih izgledale na svojim počecima.

Subway (Bridgeport, Connecticut - 1965.)

Proud of where we came from and proud of where we’re going. How old do you think we turn today? 🎉

Posted by Subway on Friday, 28 August 2020

Subwaya nažalost više nema kod nas, a iako je na našem tržištu zatvoren, on i dalje uspješno posluje u drugim zemljama. Svoja vrata prvotno je otvorio 1965. godine u Bridgeportu, Connecticutu i od tada je izrastao u jednu od vodećih svjetskih franšiza brze hrane, specijaliziranu za sendviče, wrapse i salate, piše Food is in the House.


Burger King (Jacksonville, Florida - 1953.)

After 55 years, we may have changed on the outside, but the delicious WHOPPER® Sandwich remains the same. Check out this throwback BURGER KING® restaurant!

Posted by Burger King on Thursday, 20 December 2012

Burger King jedan je od najvećih rivala McDonald'sa, ali jeste li znali da je Burger King inspiriran McDonald'som? Nakon što su posjetili izvornu trgovinu braće McDonald, Keith J. Kramer i Matthew Burns kupili su dva insta-stroja i otvorili vlastiti restoran.

Prvi Burger King otvorio je svoja vrata u Jacksonvilleu na Floridi 1953. godine pod imenom Insta-Burger King, ali se u ovom gradu nije dugo zadržao. Njegovi izvorni vlasnici brzo su zapali u financijske probleme, ali David Edgerton i James McLamore pristali su ga kupiti, preselili ga u Miami na Floridi i preimenovali u Burger King.


Harley-Davidson (Milwaukee, Wisconsin - 1903.)

Foto: Profimedia

Harley-Davidson je jedna od najpoznatijih motociklističkih tvrtki i njezina je pozadina prilično impresivna. Tvrtka je osnovana 1903. u Milwaukeeju, Wisconsinu, i jedna je od samo dvije tvrtke za proizvodnju motocikala koje su preživjele Veliku depresiju.

William S. Harley je imao samo 20 godina kada je nacrtao planove za mali motor za svoj motocikl, a nekoliko godina proveo je radeći na njemu sa svojim prijateljima Arthurom i Walterom Davidsonom. Njihov prvi prototip nije bio uspješan, ali su nastavili raditi na njemu i 1904. jedan od njihovih motocikala zauzeo je četvrto mjesto u motociklističkoj utrci u Milwaukeeju.


Disneyland (Anaheim, Kalifornija - 1955.)

Foto: Profimedia

Odmarališta Disneylanda danas su raštrkana po cijelom svijetu, ali prvo je otvorilo svoja vrata u Anaheimu u Kaliforniji 1955. godine. Bilo je jedino izgrađeno pod izravnim nadzorom Walta Disneya i poslužilo je kao nacrt za parkove Disneylanda.

Gore je fotografija datirana oko 1955. godine na kojoj je glavni ulaz u Disneyland u Anaheimu u Kaliforniji. 


Ford Motor Company (Dearborn, Michigan - 1903.)

Foto: Profimedia

Henry Ford je 1903. prikupio 28.000 dolara od dvanaest investitora kako bi pokrenuo ono što je preraslo u jednu od najuspješnijih svjetskih automobilskih kompanija - Ford Motor Company. U početku je na svakom automobilu radila grupa od dva ili tri čovjeka, no sve se promijenilo nakon izuma pokretne trake.

Gornja fotografija snimljena u jednoj od tvornica Ford Motor Company 1913. godine. Prva pokretna proizvodna traka uvedena je u Fordovoj tvornici u Highland Parku i često se smatra jednim od kamena temeljaca kapitalizma i masovne proizvodnje.


Coca-Cola (Atlanta, Georgia - 1886.)

Kultno bezalkoholno piće stvorio je John Stith Pemberton 1886. godine, nedugo nakon što je njegov rodni grad Atlanta prošao prohibiciju. Pemberton je postigao uspjeh s Pembertonovim francuskim vinom Coca, ali ga nije mogao prodavati u svojoj drogeriji tijekom prohibicije, pa je napravio bezalkoholnu verziju istog pića i nazvao ga Coca-Cola.

Nedugo prije svoje smrti 1888., prodao je vlasnička prava Coca-Cole Asi Griggsu Candleru, koji ju je razvio u veliku tvrtku.


Samsung (Daegu, Južna Koreja - 1938.)

Samsung i njegova povezana poduzeća najveći su južnokorejski konglomerat i sa sigurnošću se može reći da je ova tvrtka bila predodređena za veličinu od samog početka. Njegov osnivač Lee Byung-chul bio je iz bogate zemljoposjedničke obitelji i izvorno ga je zamislio kao trgovački posao.

Puno se promijenilo otkako je pokrenuo Samsung 1938. godine i preselio se u linije osiguranja, vrijednosnih papira i maloprodaje. Samsung je počeo istraživati ​​elektroničku industriju tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća i osnovao je nekoliko odjela vezanih uz elektroniku koji su obilježili novu eru ove tvrtke i pomogli joj da postane div kakav je danas.


Nintendo (Kyoto, Japan - 1889.)

Foto: Wikimedia.org

Kada je Fusajiro Yamauchi osnovao Nintendo 1889., tvrtka je bila daleko od današnjeg položaja. Izvorno je proizvodio ručno rađene karte za igranje hanafuda i radio je na više poslovnih pozicija prije nego što se odlučio za konzole za videoigre.

Prekretnica se dogodila 1977., s predstavljanjem njihove prve konzolne TV-igre u boji. Nintendo je postao međunarodna senzacija nakon lansiranja Donkey Konga 1981. i Super Mario Bros. 1985. Od tada su izdali neke od najuspješnijih igraćih konzola svih vremena uključujući Game Boy, Super Nintendo Entertainment System i Wii.


Starbucks (Seattle, Washington - 1971.)

Foto: Shutterstock

Gotovo je nemoguće imenovati lanac kave popularnijim od Starbucksa, a sve je počelo u Seattleu 1971. Njegovi osnivači Jerry Baldwin, Gordon Bowker i Zev Siegl u početku su prodavali samo zrna kave, ali sve se promijenilo 1987.

Prvotni vlasnici prodali su Starbucks svom bivšem direktoru marketinga Howardu Schultzu, koji ga je odlučio pretvoriti u kafić. Ponovno je zamislio trgovinu kao mjesto susreta, crpeći inspiraciju iz talijanske kulture kave.


Nokia (Finska - 1865.)

Foto: Wikimedia.org

Povijest ove finske telekomunikacijske tvrtke može se pratiti do 1865. godine, kada je rudarski inženjer Fredrik Idestam osnovao tvornicu papira na obalama brzaca Tammerkoski, a nakon toga još jednu u blizini grada Nokije.

Godine 1971. udružio je snage s Leom Mechelinom i službeno su otvorili Nokiju Ab. Ostavio je Mechelin na čelu nakon umirovljenja 1896. i brzo se od proizvodnje hidroenergije okrenuo proizvodnji električne energije. To je označilo uspon moderne Nokije, koja je djelovala u mnogim industrijama prije nego što se 1990-ih okrenula telekomunikacijama.


McDonald’s (San Bernadino, Kalifornija - 1940.)

Foto: Profimedia

Najveći lanac brze hrane na svijetu službeno je osnovan kao obiteljski restoran, kojim su upravljala braća Richard i Maurice McDonald. Njihov vizionarski "sustav usluga Speedee" započeo je eru modernih restorana brze hrane kakve poznajemo, ali braća nisu dugo zadržala kontrolu.

Bili su prisiljeni prodati restoran Rayu Krocu, koji je prethodno potpisao ugovor o franšizi s braćom i agresivnom strategijom proširio McDonald’s. Izbacio ih je iz posla i započeo svjetsku ekspanziju McDonald’sa, pretvorivši ga u simbol američkog načina života.


Tiffany & Company (New York, New York - 1837.)

Foto: Wikimedia.org

Tiffany & Company jedna je od prvih trgovina koje vam vjerojatno padaju na pamet kada netko spomene luksuzan nakit, ali nije uvijek bio trgovina raskošnih dragulja i dijamanata kakav je danas. Kada je osnovana 1837. godine, uglavnom se bavila prodajom papirnatih artikala.

Otac Charlesa Tiffanyja iskoristio je 1000 dolara koje je zaradio od tvornice pamuka za financiranje trgovine. U početku je djelovala pod imenom Tiffany, Young i Ellis, ali je skraćena na Tiffany & Company 1853. kada je Charles Tiffany preuzeo potpunu kontrolu i odlučio se usredotočiti na nakit.


Suzuki (Japan - 1909.)

March 15th was the day Suzuki started its history as Suzuki Loom Manufacturing Co. In exactly one year, Suzuki will mark its 100 year anniversary!

Posted by Suzuki Automobile Global on Friday, 15 March 2019

Suzuki je jedan od vodećih japanskih proizvođača automobila i motocikala, ali nije bio u automobilskoj industriji kada je otvorio svoja vrata 1909. godine. Japanska industrija svile je u to vrijeme bila u procvatu i tvrtka se usredotočila na izradu tkalačkih strojeva.

Foto: Suzuki Motor Corporation

U početku je poslovala pod imenom Suzuki Loom Works, ali je njen osnivač Michio Suzuki smatrao da je važno diversificirati portfelj tvrtke. Tako je 1937. počeo raditi na kompaktnim prototipovima automobila, čime je započeo potpuno novo poglavlje za Suzuki.


Microsoft (Albuquerque, Novi Meksiko - 1975.)

Foto: Profimedia

Bill Gates i Paul Allen prešli su dug put od pokretanja Microsofta u maloj garaži u Albuquerqueu 1975. Nastavili su transformirati svoje maleno poduzeće u jednu od pet velikih američkih tehnoloških kompanija i jednu od samo tri javne američke tvrtke koje su dosegle tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara.

Microsoft je započeo kada je dvojac razvio BASIC tumače za Altair 8800, nakon čega su uslijedili MS-DOS i Microsoft Windows. Kad je tvrtka izašla na burzu 1986. godine, njezin je rast dionica bio toliko astronomski da je stvorio tri milijardera i oko 12.000 milijunaša među zaposlenicima Microsofta.


Pepsi (New Bern, Sjeverna Karolina - 1893.)

Foto: Profimedia

Pepsi je jedno od najprodavanijih bezalkoholnih pića na svijetu, a nastalo je zahvaljujući Calebu Bradhamu. Godine 1893. počeo ga je prodavati u drogeriji u kojoj je radio pod imenom "Brad's Drink". Pet godina kasnije promijenio mu je ime u Pepsi-Cola i reklamirao je kao piće koje može pomoći u probavi i podići energiju.

Počeo ga je puniti u boce 1903. godine i postigao veliki uspjeh, ali je bankrotirao nakon dva desetljeća zbog fluktuirajućih cijena šećera. Nakon uvođenja boca od 12 unci (oko 354 ml) 1934., tvrtka se oporavila i 1961. promijenila je ime u Pepsi.


Levi Strauss & Co. (San Francisco, Kalifornija - 1853.)

Foto: Profimedia

Levi's traperice nikada ne izlaze iz mode i dugujemo ih njemačkom imigrantu Leviju Straussu koji se sa svojom obitelji preselio u New York 1947. Njegova je obitelj pokrenula posao sa "suhom robom" (tekstil, konfekcijska odjeća, toaletne potrepštine i namirnice (kao što su duhan, šećer, brašno i kava) koje ne sadrže tekućinu), a on se kasnije preselio u San Francisco kako bi vodio njihovu podružnicu na Zapadnoj obali.

Levi Strauss & Co. otvorio je svoja vrata 1853., prodajući odjeću, posteljinu, torbice i još mnogo toga. Uspon traperica s potpisom Levi's započeo je kada je upoznao Jacoba W. Davisa i patentirali su novi stil radnih hlača od trapera 1873. godine.


Xerox (Rochester, New York - 1906.)

Joseph C. Wilson, Xerox CEO from 1946 to 1966, with the Xerox 914. #TBT #ThrowbackThursday #Xerox

Posted by COTG - A Xerox Company on Thursday, 31 March 2016

Tijekom prošlog stoljeća, Xerox se etablirao kao jedan od pionira u uredskoj tehnologiji i stavio kserografske fotokopirne uređaje i pisače na kartu. Izvorno je osnovano kao Haloid Photographic Company 1906. godine i proizvodilo je fotografski papir i opremu.

Tvrtka je doživjela veliki pomak kada ju je Joseph C. Wilson preuzeo od svog oca. Xerox 914 predstavljen je 1959. pod njegovim nadzorom i označio je početak uspona Xeroxa.


Adidas (Herzogenaurach, Njemačka - 1924.)

Foto: Profimedia

Pozadinska priča koja stoji iza adidasa je epska, a sve počinje s Adolfom "Adijem" Dasslerom koji je počeo izrađivati ​​sportske cipele u majčinoj praonici u Herzogenaurachu u Njemačkoj nakon povratka iz Prvog svjetskog rata. Udružio je snage sa svojim bratom Rudolfom 1924. te su osnovali tvornicu obuće Dassler Brothers.

Radili su jedan uz drugoga dva desetljeća, no rivalstvo između njih dovelo je do osnivanja ne jednog, već dva uspješna brenda. Rudolf je 1948. godine pokrenuo vlastiti brend Ruda i kasnije ga preimenovao u Pumu, dok je Adi 1949. počeo samostalno voditi adidas.


H&M (Vasteras, Švedska - 1947.)

Let’s rewind with a #HMthrowback! Do you know where our H and M letters came from? When opened our first store in...

Posted by H&M Careers on Saturday, 20 March 2021

Ako ste se ikada pitali što H&M predstavlja, brzi pogled na povijest tvrtke dat će vam sve odgovore koje trebate. Ovaj brend brze mode danas upravlja s 5000 trgovina diljem svijeta, a prvu je otvorio Erling Persson u Švedskoj.

Godine 1947. Persson je otvorio trgovinu pod nazivom Hennes (švedska riječ za "njezina") koja se specijalizirala za žensku odjeću. Dvije godine kasnije kupio je trgovinu lovačke odjeće Mauritz Widforss i nastavio s predstavljanjem kolekcije muške odjeće u svojoj trgovini. Spojio je Hennesa i Mauritza - i H&M je rođen.


Apple (Los Altos, Kalifornija - 1976.)

Foto: Shutterstock

Apple je prešao dug put od svog osnutka 1976. - izrastao je u jednu od pet velikih američkih tehnoloških tvrtki. Nebrojeni ljudi stoje u redu ispred Apple trgovina svaki put kada se predstavi novi telefon, a ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka.

Upoznali su se 1971. i zajedno su radili na plavim kutijama prije nego što su se prebacili na računala. Prvi Apple I dizajnirao je i ručno izradio Wozniak. Ronald Wayne pridružio se kao jedan od suosnivača, ali je prodao svoje dionice za 800 dolara samo dvanaest dana kasnije, ostavljajući Jobsu i Wozniaku kontrolu.


Domino's Pizza (Ypsilanti, Michigan - 1960.)

Domino’s started out small, with just one store in Ypsilanti, Michigan, in 1960. Fast forward more than 60 years, and...

Posted by Domino's Pizza on Sunday, 28 May 2023

Domino's je jedan od vodećih svjetskih lanaca pizzerije, a jača već više od šest desetljeća. Trenutačno ima više od 17.000 lokacija diljem svijeta, ali uspon na vrh započeo je malim lancem pizzerija u Ypsilantiju, Michiganu.

Tom i James Monaghan započeli su svoj posao kada su preuzeli DomiNick's, ali James se nije mogao u potpunosti posvetiti poslu i brzo je zamijenio svoju polovicu za Volkswagen Bubu. Tvrtka je 1965. godine na prijedlog jednog od zaposlenika promijenila ime u Domino's.


Colgate (New York, New York - 1873.)

Foto: Profimedia

Colgate je jedan od najpopularnijih brendova pasti za zube na svijetu, ali nije tako započeo svoj put. Izvorno ju je 1806. kao tvrtku za proizvodnju sapuna osnovao William Colgate, engleski imigrant, proizvođač sapuna i svijeća.

Završilo je prebacivanjem fokusa na pastu za zube 1873. godine, desetljećima nakon smrti osnivača. Izvorna Colgate pasta za zube prodavala se u staklenkama, ali nakon što je Washington Sheffield uveo pastu za zube koja se prodaje u tubama, Colgate je prihvatio isti pristup 1896. godine.


Google (Menlo Park, Kalifornija - 1998.)

Google ne treba posebno predstavljati jer je to najpopularnija tražilica na svijetu. Osnovali su je Larry Page i Sergey Brin 1998., a u narednim je desetljećima izrasla u jednu od pet velikih tehnoloških tvrtki.

Page i Brin bili su studenti Sveučilišta Stanford kada su počeli raditi na Googleu, ali jeste li znali da je tvrtka imala i trećeg osnivača? Scott Hassan bio je glavni programer i on je napisao većinu koda za izvornu tražilicu Google. Priča se da je prije odlaska kupio 160.000 dionica za 800 dolara.


Intel (Santa Clara, Kalifornija - 1968.)

Intel je jedna od najuspješnijih američkih tehnoloških tvrtki, najpoznatija po proizvodnji poluvodičkih čipova koji se mogu naći u većini modernih računala. Osnovali su ga kemičar Gordon E. Moore i fizičar Robert Noyce, uz pomoć investitora Arthura Rocka.

U početku su razmišljali da tvrtku nazovu Moore Noyce, ali su smatrali da ime zvuči previše kao "more noise" (op. a. više buke). Na kraju su se odlučili za Intel, skraćenicu za Integrated Electronics, ali su morali kupiti zaštitni znak od lanca hotela Intelco.


Toyota (Aichi, Japan - 1926.)

Toyota sada prodaje 10 milijuna vozila godišnje i jedan je od najvećih svjetskih proizvođača automobila. Svoj uspon na vrh tvrtka duguje svom osnivaču Kiichiru Toyodi. Toyotin prethodnik Toyoda Automatic Loom Works osnovan je 1926. godine, ali je odlučio promijeniti fokus desetak godina kasnije.

Toyota Motor Corporation kakvu danas poznajemo osnovana je 1937. nakon što je Toyoda odlučila promijeniti fokus s proizvodnje automatskih tkalačkih strojeva na proizvodnju automobila. Bila je to ispravna odluka i označila je uspon moderne Toyote.


Sega Corporation (Tokyo, Japan - 1960.)

Prije nego što je Sony PlayStation osvojio svijet, Sega je bila jedna od najpopularnijih konzola za videoigre na svijetu. Predstavila ga je japanska tvrtka Sega Corporation, no to zapravo nije bio njezin prvi proizvod.

Segu su 1960. godine osnovali američki biznismeni Martin Bromley i njegov bivši zaposlenik Richard Stewart nakon što je raspuštena njegova stara tvrtka Service Games of Japan. U početku su se specijalizirali za arkadne igre, ali su se okrenuli konzolama za videoigre nakon pada arkadnog poslovanja.


Mitsubishi Motors (Tokio, Japan - 1970.)

Mitsubishi Motors je izvorno osnovao 1970. Mitsubishi Heavy Industries. Njegov prethodnik Mitsubishi Shipbuilding Company napravio je prvi japanski serijski automobil Mitsubishi Model A 1917. godine i zamislili su ga kao luksuzno vozilo za vladine dužnosnike i najviše rukovoditelje.

Mitsubishi Heavy Industries nastavio je proizvoditi mnoga vozila prije nego što je njegov automobilski odjel prerastao u zasebnu tvrtku. Postao je jedan od vodećih japanskih proizvođača automobila i sada je dio Renault-Nissan-Mitsubishi saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.