Obišli smo 10 trgovina u potrazi za najisplativijim čokoladama. Našli smo ih

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON što smo pregledali police u trgovinama i popisali cijene napolitanki popularnih brendova, okrenuli smo se čokoladama. Posjetili smo deset trgovina u Hrvatskoj, u Zagrebu i okolici Splita, te se fokusirali na poznate marke i vrste čokolada koje smo zatekli na većini polica.

Proučili smo cijene čokolada renomiranih brendova poput Ritter Sporta, Milke, Lindta, Zvečeva, Kraša, Kandita, Jimmyja Fantastica, Ferrera, Schogettena i Kindera. Analizirali smo čokolade različitih gramaža, od 50 do 300 grama, što pruža širok izbor, od manjih pakiranja pogodnih za pojedinačnu konzumaciju do većih obiteljskih pakiranja.

Valja istaknuti da su cijene mliječnih čokolada u pakiranjima od 80 do 100 grama ograničene vladinim mjerama te stoga njihova najviša cijena ne može prelaziti 1.29 eura, a mnoge trgovine ih nude i po nižoj cijeni od navedene.

Ritter Sport

Ritter Sport čokolade najzastupljenije su u gramaži od 100 grama na policama trgovina, a ponegdje se može pronaći i veća Duo varijanta u pakiranju od 218 grama. Ove čokolade dolaze u raznovrsnim okusima, od klasične mliječne do veganskih varijanti, koje spadaju među skuplje opcije.

Cijene Ritter Sport čokolada od 100 grama kreću se od 1.29 eura do 2.51 eura u oba grada, pri čemu su najpristupačnije mliječne čokolade po cijeni od 1.29 eura. To ne čudi, s obzirom na ranije spomenute mjere. S druge strane, veganske čokolade su najskuplje, s cijenom od 2.51 eura.

Većina čokolada ima jednake cijene u oba grada ili su odstupanja mala, desetak centi. Ritter Sport Duo čokolade od 218 grama imaju istu cijenu u trgovinama koje smo obišli u oba grada, i to 3.79 eura.

Milka

Milka čokolade su vjerojatno među najpopularnijima na tržištu, poznate po svojoj kremastoj teksturi i širokom spektru okusa, od klasičnih do onih s dodacima poput grožđica, lješnjaka i slično.

Cijene manjih Milka čokolada od 80 grama do 100 grama variraju u rasponu od 0.99 eura do 2.09 eura. Očekivano, najpovoljnije su one mliječne, s cijenama koje se kreću od 0.99 eura do 1.03 eura, a cijene su slične u Zagrebu i na obali, barem u trgovinama koje smo mi obišli.

Najveću razliku u cijeni zabilježili smo kod Milka Mmmax čokolade s cijelim lješnjacima u pakiranju od 270 grama. U Zagrebu cijena joj varira od 3.79 eura do 4.44 eura, dok u Splitu cijene idu od 5.09 eura do 5.29 eura, što je i za 1.50 eura skuplje ako se gleda razlika između najviše i najniže cijene u ova dva grada. 

Lindt

Lindtove čokolade su također vrlo popularne i omiljene mnogima, ali spadaju među skuplje. One su dostupne u pakiranjima od 50 do 300 grama, a njihove cijene kreću se od 1.29 eura do 6.99 eura za veća pakiranja čokolada s dodacima.

Ponovno je najpovoljnija mliječna čokolada, Lindt Lindor alpska čokolada od punomasnog mlijeka u pakiranju od 100 grama, koja košta 1.29 eura, dok su najskuplje Lindt mliječne čokolade s lješnjacima i dodacima u pakiranju od 300 grama, s cijenom od 6.99 eura.

Cijene većine čokolada su slične u oba grada, ali postoje određene razlike. Na primjer, Lindt Lindor mliječna čokolada od 100 grama u okolici Splita varira od 1.99 do 2.89 eura, dok u Zagrebu u trgovinama koje smo obišli košta 1.99 eura.

No, s druge strane, u okolici Splita smo u jednoj trgovini našli Lindt mliječnu čokoladu s lješnjacima u pakiranju od 300 grama po cijeni od 5.99 eura, dok u Zagrebu jednaka takva košta 6.99 eura.

Zvečevo

Zvečevo je renomirani hrvatski proizvođač čokolade koji nudi različite vrste čokolada, uključujući popularne Mikado te serije Braco i Seka. Čokolade Zvečeva koje smo pronašli dolaze u pakiranjima od 75 do 300 grama, a cijene se kreću od 1.19 eura do 5.09 eura.

Najpristupačnija je Mikado čokolada s rižom od 75 grama, čija cijena iznosi 1.19 eura, dok je najskuplja Mikado čokolada s rižom XL od 300 grama, koja u okolici Splita doseže i do 5.09 eura. Iako su cijene u oba grada prilično slične, ipak ima razlika, i to uglavnom kod većih pakiranja čokolada. 

Kraš

Kraš je jedan od najpoznatijih hrvatskih brendova čokolade, poznat po širokoj ponudi različitih okusa i pakiranja. Ponuda Kraševih čokolada na našoj listi kreće se od 67 grama pa sve do 300 grama. Cijene Kraševih čokolada variraju od 0.93 eura do 5.69 eura.

Najpovoljnija koju smo pronašli na policama trgovina je Kraš Čoksa čokolada Forest Fruit & Cereals od 67 grama, koja u Zagrebu košta 0.93 eura, dok je najskuplja Kraš Dorina čokolada Napolitanke od 290 grama u okolici Splita, s cijenom od 5.69 eura.

Iako su cijene većine čokolada slične u oba grada, postoje iznimke. Naime, veća pakiranja Kraš Dorina čokolada (220 grama i više) obično su skuplja u okolici Splita nego u Zagrebu. Najuočljiviju razliku u cijeni primijetili smo kod Kraš Dorina čokolade Napolitanke od 290 grama: u Zagrebu se cijene kreću od 4.79 do 4.99 eura, dok u okolici Splita cijena doseže i 5.69 eura.

Kandit

Kandit je još jedan poznati hrvatski brend čija čokolada uživa veliku popularnost. Cijene Kandit čokolada kreću se od 0.93 do 5.19 eura. Najpovoljnija čokolada koju smo pronašli je Kandi Milk Choco Fairy - mliječna čokolada od 80 grama, dostupna u okolici Splita po cijeni od 0.93 eura, dok je najskuplja Kandit Kandi čokolada s rižom Riki XL od 300 grama, također u okolici Splita, s cijenom do 5.19 eura.

Općenito, cijene Kandit čokolada su nešto više u okolici Splita nego u Zagrebu, što je posebno vidljivo kod većih pakiranja. Primjerice, Kandit Kandi čokolada s rižom Riki XL od 300 grama u Zagrebu, ovisno o trgovini, košta 3.19 do 4.49 eura, a u okolici Splita od 4.49 do 5.19 eura, što je i razlika od dva eura ako se gleda najniža i najviša cijena po kojoj smo ih našli u oba grada.

Također je zanimljivo kako cijene čokolada unutar istog grada mogu značajno varirati, što je jasno vidljivo iz ovog primjera, a u tablici ih ima još nekoliko. 

Kinder

Kinder je popularni brend čokolade koji je posebno omiljen među djecom. Cijene Kinder čokolada kreću se od 0.99 eura do 2.39 eura. Najpovoljnija je Kinder čokolada od 50 grama, čije cijene u Zagrebu variraju od 0.99 do 1.19 eura, dok se u okolici Splita kreću od 0.99 do 1.15 eura.

S druge strane, najskuplja je Kinder čokolada od 150 grama, čija je cijena jednaka u trgovinama u oba grada koje smo obišli i iznosi 2.39 eura. Cijene Kinder čokolada su generalno vrlo slične u oba grada, s vrlo malim razlikama.

Ferrero

Ferrero je globalno priznat brend čokolade, osobito cijenjen zbog svojih premium proizvoda poput Raffaella i Ferrero Rochera. U ovom tekstu fokusirali smo se na njihove čokolade. Cijene Ferrero čokolada od 90 grama kreću se od 2.09 do 2.45 eura.

Najpovoljnije su Ferrero Raffaello bijela čokolada s kokosom i bademom, Ferrero Rocher bijela čokolada te Ferrero Rocher blago gorka čokolada, njih smo u Zagrebu našli po cijeni i od 2.09 eura, dok su u okolici Splita cijene tih čokolada 2.35 eura u trgovinama u kojima smo ih našli.

S druge strane, najskuplji je Ferrero Rocher Original, koji smo našli u jednoj trgovini u Zagrebu, čija cijena doseže i 2.45 eura. Cijene Ferrero čokolada su vrlo slične u oba grada, s razlikama od desetak centi.

Schogetten

Schogetten čokolade odlikuje jedinstvena forma - naime svaka čokolada podijeljena je u male kockice. Osim toga, Schogetten nudi širok raspon okusa, od klasičnih varijanti kao što su mliječna, tamna i bijela čokolada, do inovativnih kombinacija.

Cijene Schogetten čokolada su prilično ujednačene u oba grada, krećući se od 0.95 do 1.29 eura. Međutim, najveću razliku zabilježili smo u Zagrebu kod Schogetten mliječne čokolade s lješnjacima, gdje je u jednoj trgovini cijena bila 0.95 eura, dok je u drugoj dostigla 1.49 eura.

Jimmy Fantastic

Jimmy Fantastic je popularan brend poznat po nešto krupnijim kockicama čokolade u usporedbi s konkurencijom. Cijene ovih čokolada u trgovinama koje smo obišli kreću se od 0.99 do 4.19 eura.

Treba istaknuti da na obali nismo pronašli širok izbor ovih čokolada kao u Zagrebu. U oba grada, u trgovinama koje smo obišli, cijene čokolada koje smo uspjeli pronaći bile su ujednačene, osim za mliječnu čokoladu u pakiranju od 180 grama, koja je na obali bila nešto skuplja.

Detalje o svim čokoladama i njihovim cijenama možete pronaći u tablici ispod. Tablica ima dvije stranice, pa kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu za prelazak na drugu.

Više se isplate veća pakiranja čokolada, ali postoje izuzeci

Generalno, kao što je bio slučaj s napolitankama, veća pakiranja čokolada su isplativija jer imaju nižu cijenu po gramu, ali postoje izuzeci.

Gledajući naš popis i cijene, najmanje isplative čokolade su one u manjim pakiranjima, kao što je Lindt Excellence Dark 99% (50 g) s cijenom po gramu od 0.0598 eura ako se gleda najviša cijena. S druge strane, Kandit čokolada s rižom Riki XL u pakiranju od 300 grama, s cijenom od 0.0106 eura po gramu, ako se gleda najniža cijena, jedna je od isplativijih opcija s našeg popisa.

No, kao što smo već naveli, iako su veće gramaže često isplativije, postoje izuzeci poput Schogetten čokolade Alpine Milk Hazelnuts, koja je, kada se gleda najniža cijena po kojoj smo je našli, zbog svoje povoljne cijene po gramu (0.0095 eura/g) isplativa čak i u manjoj gramaži.

Na koncu, kao što je bio slučaj s napolitankama, tako vrijedi i kod čokolada - ako vam nije bitno da je čokolada koju kupujete poznate marke, možete proći povoljnije s trgovačkim brendovima većih lanaca.

Na primjer, razne vrste mliječnih čokolada u pakiranju od 100 grama mogu se pronaći i za 0.69 eura, a obična mliječna čokolada bez dodataka i za 0.58 eura. Također, našli smo i velika pakiranja čokolada, od 300 grama, po cijenama od 2.79 do 3.09 eura, što je povoljnije od gotovo svih čokolada te gramaže u tablici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.