Obišli smo 10 trgovina u Zagrebu i na moru, evo kako se kreću cijene napolitanki

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEDAVNO smo pisali o visokim cijenama Kraševih čokoladnih Napolitanki, a koja su izazvale žustru raspravu među Hrvatima na Redditu. Rasprava je započela nakon što je jedan korisnik objavio da u jednoj trgovini pakiranje od 500 grama košta 6.69 eura, što je potaknulo brojne komentare. Drugi korisnici izvijestili su o još većim cijenama u lokalnim trgovinama.

Potaknuti tom raspravom, posjetili smo deset trgovina u Zagrebu i okolici Splita kako bismo provjerili ponudu i cijene napolitanki, uključujući i one drugih popularnih brendova. U jednoj trgovini na obali pronašli smo spomenuto pakiranje Kraševih Napolitanki i po cijeni od 7.69 eura, što je za euro skuplje od cijene spomenute u originalnoj objavi na Redditu.

Izbor napolitanki na policama trgovina je ogroman

U obilasku trgovina uočili smo da na policama ima zaista pregršt izbora što se tiče okusa, ali i brendova. Među najpopularnijim napolitankama na našem tržištu su Kraševe klasične i Jadro napolitanke, a slijede ih Loacker, Manner, Koestlin i Jaffa, koje smo naveli nasumično, a ne po popularnosti.

Cijene napolitanki ovise o brendu, dodacima/punjenju i veličini pakiranja, koje varira od 50 grama do 860 grama, s najčešćim pakiranjima između 100 i 400 grama.

U tablici ispod možete vidjeti napolitanke koje smo pronašli u trgovinama u Zagrebu te na obali, u okolici Splita, u istoj veličini pakiranja i s istim okusima, zajedno s njihovim cijenama. Napominjemo da na policama trgovina postoji mnogo više vrsta napolitanki nego što je prikazano na ovoj listi, no usporedili smo samo one koje smo našli na policama u većini trgovina koje smo obišli.

Iako su cijene napolitanki u većini trgovina slične, postoje iznimke s vidljivim razlikama. Najveća zabilježena razlika u redovnim cijenama bila je za napolitanke Koestlin Chocolate Wafers u pakiranju od 370 grama, koje su u jednoj trgovini bile skuplje za 48% u odnosu na cijene u drugim trgovinama. Ostale cijene su varirale između 2% i 33%, dok su u mnogim trgovinama bile iste.

Najskuplje po gramu su se pokazale napolitanke Manner integralne u pakiranju od 75 grama, Loacker Dark Chocolate Napolitaner u pakiranju od 118 grama i Kraš Choco u pakiranju od 250 grama. Najisplativije napolitanke na našem popisu su čokoladne napolitanke Koestlin u pakiranjima od 370 i 740 grama, ako ih pronađete po najnižoj cijeni, a slijede ih Kraš chocolate cream i Kraš nougat u pakiranjima od 840 grama, također po najnižoj cijeni.

Postoji li razlika u cijenama na moru i u Zagrebu kada je riječ o napolitankama?

Zasigurno vas zanima, kao i nas, postoje li razlike u cijenama napolitanki između obale i Zagreba. Nema pravila, ali češće smo primijetili da su cijene na moru više nego u Zagrebu, čak i u istim trgovinama.

Napominjemo da smo analizirali cijene više od 50 vrsta napolitanki u različitim pakiranjima i okusima. U tablici ispod prikazane su najuočljivije razlike među najvišim cijenama u trgovinama u Zagrebu i na moru za isto pakiranje istih napolitanki.

Također, postoje obrnuti primjeri gdje su neke napolitanke skuplje u trgovinama u Zagrebu nego na moru, kao što su Kraševe Napolitanke Choco u pakiranju od 250 grama. 

Ako vam nije važno da su napolitanke koje kupujete od poznatih brendova, vjerojatno ćete najbolje proći s onima trgovačkih robnih marki. Te napolitanke su dostupne u većini trgovina, a njihove cijene često su znatno niže od cijena poznatijih brendova.

Također, ako želite uštedjeti, izbjegavajte kupnju napolitanki u manjim pakiranjima jer one obično pružaju najmanju vrijednost za uloženi novac. Osim toga, akcija ne garantira uvijek najpovoljniju ponudu. Primjerice, u jednoj trgovini na obali pronašli smo napolitanke na akciji čija je cijena bila veća od uobičajenih cijena u drugim trgovinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.