"Ostala sam paf": Kupce šokiralo poskupljenje Franckove kave

Foto: Index (na fotografiji su cijene kave iz 2023. u trgovinama)

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGO toga je u posljednje vrijeme drastično poskupjelo, što kupci primjećuju iz dana u dan. Posljednje što je iznenadilo neke od njih je poskupljenje kave, popularne takozvane Franckove ciglice.

Naime, kako izvještava Danica.hr, javila im se čitateljica koja je ostala zatečena novom cijenom kave Franck u pakiranju od 250 grama.

"Obišla sam danas četiri trgovine u Koprivnici i ostala paf. Cijena ciglice je nevjerojatnih 4.49 eura! A do prije tjedan dana sam je na akciji kupila za 3.29 eura", bila je u šoku njihova čitateljica koja im je i poslala fotografiju s novom cijenom. 

Cijena Franckove ciglice zapravo je gotovo preko noći skočila za čak 16 posto, navodi Danica. Samo prije nekoliko dana redovna cijena u dućanima iznosila je regularnih 3.87 eura, a na akcijama se, prema katalozima, doista mogla kupiti za 3.29 eura.

Istovremeno, pakiranje te iste kave od 400 grama sada košta 6.99 eura, dok je još prošle godine koštalo 5.57 eura, a spomenuto pakiranje od 250 grama moglo se prošle godine kupiti i po redovnoj cijeni od 3.31 euro. 

Franck: Imamo zalihe...

To ujedno znači i kako će vjerojatno doći i do novog poskupljenja kave u kafićima. Naime, cijena kave, zbog globalnih poremećaja ove godine, može samo rasti. Nikako padati.

U Francku, tako, za Bloomberg Adriju tumače kako su cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rasle od početka 2021. dosegnuvši i najveću razinu u posljednjih desetak godina. Negativan trend nastavljen je s ostalim troškovnim udarima.

Iz Francka su potkraj rujna ove godine za Bloomberg rekli kako imaju dovoljne zalihe, ali da "ovakve stalne promjene u globalnim lancima opskrbe mogu zahtijevati prilagodbe u našoj operativnoj strategiji kako bismo se učinkovito nosili s eventualnim nepredviđenim okolnostima i budućim izazovima".

"Cijene kave na burzama dostižu razine koje nisu viđene desetljećima. Cijena robuste porasla je više od 80 posto, arabice za više od 30 posto, i to samo u ovoj godini. Hoće li se taj rast cijene preliti na kavopije?

Vjerojatno hoće, no pitanje je kada i u kojoj mjeri, jer, kako poručuju iz Atlantica, "nemoguće je internim uštedama anulirati kretanja na svjetskim burzama sirovina", piše Danijela Polonijo iz Bloomberga.

Hrvatska rekorder EU po rastu cijene kave

Podsjetimo, cijena kave je u Hrvatskoj od ožujka 2023. do ožujka ove godine narasla za 7.4 posto, najviše među državama EU. Rumunjska je imala drugi najveći rast u EU, 6.8 posto, a Bugarska treći s rastom cijene kave od 6.6 posto. Na razini cijele EU rast je bio minimalnih 1 posto, a brojne države su zabilježile snažan pad cijene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.