Ove stvari izbacite iz kuhinjskih ormarića

Foto: Shutterstock/Pexels/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUHINJSKI ormarići često su pravo žarište nereda. Oni nude sjajno rješenje za pohranu jer sve što u njih spremite ostaje izvan vidokruga, zbog čega ne mislite na njih. Upravo zbog toga predmeti koji se kriju iza tih vrata često su kombinacija svakodnevnog posuđa i nasumičnog kuhinjskog pribora koji koristimo tek nekoliko puta godišnje.

Ako se pitate kako učiniti kuhinjske ormariće funkcionalnijima, ključ je u uklanjanju nepotrebnih stvari iz ovog vrijednog prostora za pohranu. Di Ter Avest koja se bavi uređivanjem doma izdvojili su ono što vam zaista ne treba.

Sezonski alati i gadgeti

"Razmislite o svom prostoru koji vam zauzimaju kuhinjski alati koje koristite samo za blagdane", rekla je Di Ter Avest za Livingetc. "Ovi predmeti ne trebaju stalno biti u vašim ormarićima", dodala je.

Preporučuje premještanje tih stvari u prikladniji prostor, poput visokih polica u ostavi ili kutija u podrumu. Tako će biti lako dostupni kad su potrebni, ali neće zauzimati vrijedan prostor u ormarićima.

Vaze

"Vaze su lijepe, ali poznate su po tome da zauzimaju previše mjesta u kuhinjskim ormarićima, gdje im nije mjesto", rekla je Ter Avest. "Osim ako ih redovito koristite, većinu prebacite u hodnički ormar ili ih izložite u drugim prostorijama gdje će bolje izgledati."

Neusklađeno i oštećeno posuđe

Vaši kuhinjski ormarići trebali bi u vama izazivati zadovoljstvo zbog onoga što posjedujete, a neusklađeno ili oštećeno posuđe ne ostavlja takav dojam. 

"Usklađena kolekcija posuđa ne samo da čini ormariće organiziranijima već osigurava da koristite samo ono što zaista volite", kaže Ter Avest.

Posude bez poklopaca

Mnogi u svojem domu imaju posudu za hranu čiji je poklopac nestao, ali je čuvaju u nadi da će pronaći taj poklopac. No takva posuda samo pridonosi neredu. Čak ni najbolje posude za hranu nisu korisne bez poklopaca, stoga nema potrebe da je držite u svojem domu.

Jednokratni uređaji

"Svi smo bili u iskušenju da kupimo zgodne uređaje koji obećavaju olakšati život, poput rezača za avokado, rezača ananasa ili separatora za jaja", rekla je Ter Aver. "Ali ako ste ih koristili samo nekoliko puta od kupnje, ne zaslužuju mjesto u vašim ormarićima."

Takve uređaje pohranite negdje drugdje gdje vam neće smetati ili ih poklonite nekome tko će ih više koristiti.

Sezonsko posuđe

Posuđe koje koristite samo za određene praznike, poput božićnih šalica ili pladnjeva za Dan zahvalnosti, ne treba zauzimati prostor u ormarićima cijele godine. Pohranite ih u označene kutije na nekom drugom mjestu, a ormariće ostavite za svakodnevne predmete.

Nekorišteni kuhinjski aparati

Ako ste kupili aparate poput pekača za kruh ili uređaja za sladoled jer su vam se činili zgodnima, ali ih niste iskoristili već više od godine dana, oni zauzimaju vrijedan prostor. Premjestite ih negdje gdje vam neće smetati ili ih poklonite nekome kome su zanimljiviji.

Hrana kojoj je istekao rok trajanja

U ormarićima mnogih nalazi se hrana kojoj je istekao rok trajanja a da nisu ni primijetili. Redovito provjeravajte datume isteka hrane, posebno začina ili konzervi koje čuvate, i riješite se svega što je isteklo.

Duplikati

Lako je skupiti višak kuhinjskih alata poput špatula, pjenjača, mjernih čaša i drugih, pogotovo ako redovito ne pregledavate što već imate. Zadržite one koje stvarno koristite, a ostalih se riješite i oslobodite prostor za ono što ćete zaista koristiti.

U nastavku smo izdvojili knjige koje će vam pomoći u organizaciji prostora.

Kiku Katana: Minimalism: The Japanese Art of Declutter to Organize Your Home Life, Amazon, cijena je 9.51 eura
Darla DeMorrow: Organizing Your Kitchen with Sort and Succeed, Amazon, cijena je 21.05 eura
Ashley Murphy i Marissa Hagmeyer: The Neat Method Organizing Recipe Book, Amazon, cijena je 18.64 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.