Ove stvari dizajneri interijera kažu da ne smijete zaboraviti u kuhinji

Foto: Pexels/sinsay.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KADA uređujete kuhinju koja treba biti i praktična i moderna, dizajneri kažu da postoje neki važni elementi koje ne smijete zaboraviti. Kuhinja ne služi samo za kuhanje već je često i prostor za jelo i druženje, što znači da mora biti funkcionalna i ugodna.

Međutim sitni detalji, poput ukrasnih dodataka i praktičnih rješenja, često se zanemaruju, a upravo oni čine razliku i daju kuhinji poseban karakter. Evo koje stvari dizajneri smatraju neizostavnima za svaku kuhinju.

Garaža za uređaje

Danas imamo mnogo malih kućanskih aparata, poput friteza, sokovnika, aparata za kavu i blendera, koji brzo mogu prekriti radne ploče. Ako nemate garažu za uređaje, to može postati pravi problem.

Prema dizajnerici Kristini Khersonsky, sve više kuhinja se dizajnira tako da se smanji nered na radnim pločama. Ona objašnjava da se često koriste "garaže za uređaje". Ovi ormarići su poput skrivene prostorije u kuhinji gdje se pohranjuju kuhinjski aparati. Tako radne ploče ostaju prazne i uredne jer su aparati sakriveni, ali lako ih možete koristiti kad vam zatrebaju.

Teksturalni detalji

Svaki ukrasni detalj u kuhinji, kao što su boje, materijali i dekoracije, pomaže u stvaranju željenog stila i atmosfere. No ako se odlučite koristiti samo glatke i sjajne materijale, vaš prostor može izgledati monotono i sterilno.

Dizajnerica Molly Torres Portnof rekla je za časopis Homes & Gardens da je važno dodati malo teksture kako bi kuhinja dobila vizualni interes i dimenziju. Umjesto da koristite samo glatke i sjajne materijale, možete uključiti različite teksture, kao što su pločice s teksturom, rešetke na ormarićima, posebne lampice ili tepih. Ovi detalji ne samo da poboljšavaju izgled kuhinje već također čine prostor toplijim i ugodnijim.

Unikatna zdjela za voće

Ukrasna zdjela, 6.99 eura

Svaka kuhinja treba posuđe pa zašto ga ne iskoristiti i kao ukras? Ako ne želite dodavati puno dekoracija, možete posuđe kao što je zdjela za voće staviti na vidljivo mjesto. Tako će vaš prostor izgledati ljepše, a istovremeno će posuđe služiti svojoj funkciji.

Kristina savjetuje da ne birate samo običnu zdjelu za voće. Umjesto toga, odaberite nešto zanimljivo - poput zdjele koja je teksturirana, šarena ili čak u obliku skulpture. Važno je da zdjela izgleda dobro čak i kada je prazna jer će tada služiti kao ukras u kuhinji, ali i kao funkcionalan predmet kada vam zatreba.

Raznovrsna rasvjeta

Dizajnerica Natalie Rebuck savjetuje da u kuhinji koristite različite vrste rasvjete. Preporučuje elegantnu viseću svjetiljku iznad kuhinjskog otoka ili blagovaonskog stola, te dodatnu radnu rasvjetu iznad štednjaka, sudopera i ispod ormarića.

Cvijeće

Iako kuhinja treba biti funkcionalna, to ne znači da ne može biti i lijepa. Prema dizajnerima, cvijeće je odličan ukras za kuhinju. Kristina savjetuje da stavite jednostavan cvjetni aranžman ili malu vazu s pupoljcima kako biste unijeli živahnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.