Ovi Appleovi uređaji sada su proglašeni zastarjelima

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLE svake godine lansira nove uređaje, dok istovremeno "umirovljuje" starije modele, koji potom završavaju kao tehnološki otpad. Ni 2024. nije iznimka. Ove godine Apple je predstavio nove proizvode, a serija iPhone 16 posebno se istaknula. Istovremeno, tvrtka je proglasila nekoliko starijih uređaja zastarjelima.

Na popisu zastarjelih uređaja od ove godine našli su se modeli iPod Nano, iPod Shuffle te iPhone 6.

Apple je između 2005. i 2015. godine prodavao nekoliko generacija iPod Nano i iPod Shuffle uređaja, piše Daily Mail. iPod Nano bio je predstavljen kao srednji model u iPod liniji, dok je iPod Shuffle bio prepoznatljiv po tome što nije imao zaslon.

Apple nije dužan popravljati uređaje koje proglasi zastarjelima

Modeli koji su sada dodani na popis zastarjelih proizvoda posljednji su koje je Apple lansirao i prodavao 2015. godine, a službeno ih je ukinuo 2017. Riječ je o iPodu Nano sedme generacije i iPodu Shuffle četvrte generacije, koji su tada bili dostupni u nekoliko boja.

@mrkelson01

iPod Nano 7th Generation: An iPod with a touchscreen that isn't an iPod Touch. Did you know that these existed? #ipodnano #ipod #apple

♬ original sound - Kelson

Sada ti uređaji više nemaju podršku, što znači da se više ne mogu popravljati u Apple Storeu ili kod ovlaštenih servisera. U suštini, to znači da Apple nije dužan popravljati uređaje koje proglasi zastarjelima, čineći ih praktički reliktima prošlosti.

@recordcollector72

Gotta love old apple stuff

♬ original sound - Grunge life

Apple je također dodao standardni model iPhone 6 na popis zastarjelih uređaja, nakon što je u travnju već proglasio zastarjelim veći model iPhone 6 Plus. iPhone 6 je nešto stariji, budući da je lansiran još 2014. godine - iako neki smatraju da tehnološki uređaj ne bi trebao imati vijek trajanja kraći od deset godina.

@iphone__2you What was your first iPhone? 🪟☁️ #manifestation #manifesting #fyp #tiktok #iphone6 #apple ♬ howl cooking breakfast - rengoku & tanjiro

Tehnološke kompanije, uključujući Apple, suočavaju se s oštrim kritikama zbog poticanja "krize elektroničkog otpada", jer se sve veće količine odbačenih uređaja nakupljaju na odlagalištima. Kada se taj otpad zagrije, toksične kemikalije se oslobađaju i zagađuju atmosferu.

Elektronički otpad na odlagalištima također može ispustiti otrovne tvari u podzemne vode, što štetno utječe na životinje i biljke.

Kada Appleov proizvod postaje zastario?

Prema Appleu, proizvod se smatra zastarjelim ako je prošlo više od sedam godina otkako je prestao biti dostupan u prodaji. 

>> Ove je uređaje Apple službeno ukinuo

U posljednjih nekoliko godina Apple je ukinuo modele poput iPhonea 7, iPhonea 8, iPhonea X, iPhonea 11, iPhonea 12 i iPhonea 13. Stoga je samo pitanje vremena kada će i ovi nekad popularni uređaji također postati zastarjeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.