Ovo je 7 trendova u uređenju kuhinje koje ćete požaliti za nekoliko godina

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/ikea.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREUREĐENJE kuhinje nije mali zadatak, a nije ni jeftino. Zato se mnogi odlučuju fokusirati na elemente koji će izdržati test vremena, bez prolaznih trendova koji će zahtijevati preuređenje nakon nekoliko godina. Dizajneri interijera otkrili su sedam trendova koje ćete vrlo vjerojatno zažaliti.

Duge, otvorene police od kamena

Dizajnerica Rosanna Bassford, osnivačica Memmo Interiorsa, često viđa otvorene kamene ili mramorne kuhinjske police koje se protežu duž štednjaka. Međutim, ne vidi dugovječnost ovog trenda: "Ovo izgleda sjajno, ali za nekoliko godina održavanje tih površina bi moglo postati zamorno."

Istaknula je i kako je prirodan kamen porozan i mogao bi upiti masnoću, što bi mu s vremenom moglo promijeniti boju. Ako vam se ovaj stil sviđa, umjesto kamena odaberite drvo i postavite police dalje od štednjaka.

Teksturirane površine

Dugotrajna čistoća i izdržljivost također su problem kod teksturiranih završnih obrada i materijala, kaže dizajnerica Cheryl Clendenon, osnivačica In Detail Interiorsa. Primjerice, rebraste površine vrlo su popularne za ormariće, no one će se s vremenom pohabati, a i može ih biti teško održavati.

Dizajnerica interijera Christine Vroom za Apartment Therapy izjavila je kako smatra da su rebrasti ormarići ipak samo trend i da će za nekoliko godina biti nezanimljivi.

Potpuno bijele kuhinje

Potpuno bijele kuhinje polako izlaze iz mode već nekoliko godina, prema nekim dizajnerima.

"Ljudi sada više uživaju u unošenju boja u svoje interijere miješanjem nijansi, što je pravo osvježenje", rekla je dizajnerica Mary Clair Cumbaa, osnivačica Cumbaa Designa Co. "Jedan je primjer korištenje vedrih ili neutralnih boja na ormarićima."

Naglašene pločice u kuhinji

Ako niste sigurni kakve pločice odabrati, Clendenon savjetuje konzervativniji pristup: "Trebate razmisliti hoće li vam se nešto sviđati ili vam dosaditi za pet do deset godina. Nešto bezvremensko je najbolji izbor, ali on ne mora biti dosadan."

Ugradbeni aparati za kavu

Iako su se ovi aparati nekada smatrali ultra tehnološki naprednim, dugoročno nisu uvijek praktični.

"Kako tehnologija napreduje, morat će se zamijeniti, a ako se pokvare, trebat ćete mijenjati cijelu ugradbenu jedinicu, a ne samo aparat za kavu", objasnio je dizajner Hayden Dendy iz BRNS Designa. Bolje je investirati u samostojeći aparat za kavu.

Dvostruki otoci u kuhinji

Prema dizajnerici Arianne Bellizaire, dva kuhinjska otoka možda nisu tako luksuzna kako se čine. Oni mogu zauzeti puno prostora, a i skupi su: "Ako ne održavate velike zabave ili stalno kuhate za puno ljudi, ne trebaju vam oba."

Ako žudite za dodatnim prostorom za pripremu hrane ili dodatnom površinom za posluživanje, bolje rješenje je pomični otok koji će vam dati dodatni radni prostor bez nepotrebne gužve.

Svjetla u stilu 20. stoljeća

"Vrijeme ovih stilova je prošlo", rekla je Clendenon. 

Općenito, smatra kako rasvjetu ne biste trebali gledati kao nešto što ćete često mijenjati: "Iako je lakše zamijeniti viseće svjetiljke u usporedbi s većinom drugih, vjerojatno nećete htjeti još jednom prolaziti tu gnjavažu nakon preuređenja."

Nespresso Vertuo, Emmezeta, cijena je 168.99 eura
Stropna svjetiljka, IKEA, cijena je 69.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.