Ovo je najprodavaniji mobitel svih vremena, još ga nitko nije skinuo s trona

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U 2021. godini gotovo 7.1 milijarda ljudi diljem svijeta koristila je mobilne telefone, što čini otprilike 90% svjetske populacije. Mobilni uređaji postali su neizostavan dio svakodnevnog života, a elegantni moderni uređaji daleko su od svojih prvih masivnih prethodnika nalik ciglama.

No koji su mobiteli ostvarili najveću prodaju u povijesti? Pomoću podataka iz Wikipedije, Yahoo Financea i tehnološke analitičke tvrtke Omdia, Pallavi Rao iz Visual Capitalista prikazao je uspješnost prodaje mobilnih telefona.

The best-selling mobile phones of all time
byu/giuliomagnifico inInfographics

Koji je najprodavaniji?

Na vrhu liste najprodavanijih telefona svih vremena nalazi se voljena Nokia 1100, koja je ostvarila impresivnih više od 250 milijuna prodanih primjeraka u šest godina prije nego što je 2009. povučena s tržišta.

Iako je Nokia 1100 postojala u isto vrijeme kada su se počeli pojavljivati prvi pametni telefoni za masovno tržište, poput Nokia E-serije i kasnije iPhonea, njezina pristupačna cijena, fokus na osnovne funkcije te kompaktna veličina učinili su je izuzetno popularnom, posebno u zemljama u razvoju.

Na drugom mjestu je druga varijanta iste linije Nokia 1110, koja je prodana u 248 milijuna primjeraka.

Na trećem mjestu su iPhone 6 i 6 Plus, koji su zajedno ostvarili prodaju od ukupno 222 milijuna uređaja. Ovi telefoni predstavljaju početak ere pametnih telefona s velikim zaslonima, čineći ih i dalje najprodavanijim iPhone modelima i među najprodavanijim pametnim telefonima ikad.

Sljedećih 17 mjesta na ljestvici najprodavanijih telefona podijeljeno je između Nokia i iPhone uređaja, s iznimkom Samsunga E1100 (11. mjesto) i Motorole Razr V3 (17. mjesto), koji su uspjeli probiti dominaciju.

Nokia i Apple doživjeli su različite sudbine tijekom posljednjeg desetljeća. Nakon deregulacije tržišta telekomunikacija Nokia nije uspjela prilagoditi se prelasku na pametne telefone i izgubila je svoj dominantni položaj pred konkurencijom poput Applea, Googlea i Samsunga. Microsoft je 2014. godine kupio Nokijino mobilno poslovanje u nastojanju da unaprijedi svoj Windows Phone, ali kada taj potez nije uspio, Nokijino mobilno poslovanje prešlo je u vlasništvo HMD Globala. Danas HMD Global i dalje proizvodi Nokia telefone, uključujući moderne verzije ranijih modela koji koriste Android operativni sustav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.