Pametna košarica pomaže Hrvatima da pametnijom kupovinom prkose inflaciji

Foto: Press

Kako se iz kupovine vratiti s 50% manjim računom, a i dalje kupiti sve što nam treba? Što je shrinkflacija i kako grize naše čokolade i sladolede? Kako saznati tko se krije iza privatnih robnih marki?

Na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz svakodnevni život, kupovinu i pametne odluke zna YouTube kanal Pametna Košarica. Kanal je namijenjen svima koji se u Hrvatskoj nose s posljedicama inflacije i cijenama koje svakog dana rastu.

Teško je ne primijetiti kako svoju uobičajenu kupovinu iz mjeseca u mjesec plaćamo sve više - ili kako smo primorani kupovati sve manje kako bismo se držali kućnog budžeta. Izgledno je da će se taj trend i nastaviti, barem još neko vrijeme, no to ne znači da nam nema spasa. Projekt Pametna košarica pokrenut je upravo kako bi građanima pokazao da mogu - i zaslužuju - dobiti više za svoj novac. 

Ovaj YouTube kanal kroz kratke i zanimljive videe pokazuje kako pametnije kupovati te donositi informirane odluke o tome što kupujemo, kao i trikove i praktične primjere kako uštedjeti u kupovini, na ljetovanju, opremanju školaraca…

Svaki mjesec gledatelje čeka nova tema - u rujnu je to, primjerice, priprema za školu. Uz jedan duži video koji ulazi u dubinu teme, Pametna košarica objavljuje i niz kratkih videa s jednostavnim, praktičnim savjetima koje možete primijeniti već u sljedećoj kupovini - i vidjeti rezultate.

Iako je svaki video prepun korisnih informacija i trikova koji će vam pomoći da smanjite troškove, ušteda nije jedini cilj ovog kanala. Tim koji stoji iza Pametne košarice ističe kako je edukacija temeljni dio ovog projekta.

“Želimo omogućiti našim sugrađanima da budu informirani i donose pametne odluke prilikom kupovine. Okruženi smo s toliko reklama koje nas mame da nešto kupimo, a trgovačke prakse često mogu biti zavaravajuće. Bilo da je riječ o lažnim popustima, smanjivanju gramaže kako bi se stvorio dojam da je cijena nepromijenjena ili sezonskom rastu cijena - teško je znati na što sve treba paziti. Ali ako se educiramo, možemo donositi pametnije odluke i kupovati bolje i kvalitetnije, za nižu cijenu. Zašto bismo plaćali više ako ne moramo?”

Ekonomski trendovi i trgovačke prakse se mijenjaju, kažu nam iz Pametne košarice, i direktno utječu na život ljudi. Cilj im je ukazati na te prakse i objasniti ih na jednostavan način, kako bi svi mogli donositi informirane odluke o tome kako i što kupuju.

Posljednja epizoda Pametne košarice potvrđuje ovaj koncept - osim ideja kako uštedjeti pri opremanju školaraca, dio videa posvećen je i tome kako djeci približiti koncept budžetiranja pri kupovini školskih potrepština kako bismo ih pripremili na veće financijske odluke i odgovornosti kasnije. 

Sljedeća epizoda Pametne košarice i novi savjeti za pametnu kupovinu očekuju nas u listopadu. Do tad možete uživati u dosad objavljenim videima i isječcima - ali i isprobati savjete u sljedećoj kupovini!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.