Pandora, najveća svjetska marka nakita, prestaje koristiti iskopano srebro i zlato

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAJVEĆI svjetski trgovac nakita po količini prodanih proizvoda Pandora prestaje koristiti iskopano srebro i zlato te sada proizvodi komade samo od recikliranih plemenitih metala, koji zahtijevaju manje energije za proizvodnju. 

Danska tvrtka, poznata po svojim narukvicama s privjescima, svake godine kupi oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata. Njezin opskrbni lanac proizveo je 264.224 tone CO2 u 2022., prema godišnjem izvješću, piše Reuters

Korištenje recikliranih umjesto novoiskopanih metala smanjuje Pandorinu neizravnu emisiju CO2 za oko 58.000 tona godišnje, rekao je Mads Twomey-Madsen, njezin viši potpredsjednik za komunikacije i održivost.

Opskrbni lanci recikliranog metala predstavljaju rizik jer se ukradeno zlato može prodati kao otpad za recikliranje, a teško je dokazati podrijetlo metala nakon što se rastali. Kako bi ublažila te rizike, Pandora koristi standard lanca nadzora koji je razvilo Vijeće za odgovorni nakit (Responsible Jewellery Council). Taj standard, primjerice, isključuje zlatne kovanice i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata.

Tvrtku ova promjena košta 10 milijuna dolara godišnje

Pandora ulaže oko 10 milijuna dolara godišnje u ovu promjenu. Taj trošak tvrtka planira apsorbirati, a ne prenijeti na potrošače kroz povećanje cijena, rekao je Twomey-Madsen. "Plaćamo premiju za reciklirano, jer također moramo pomoći našim dobavljačima da naprave ove prijelaze", rekao je. Pandora je odbila otkriti dodatne detalje o navedenoj premiji.

Pandora zahtijeva da neovisni revizori ocijene svoje dobavljače prema RJC standardu, uključujući dokumentiranje izvora recikliranog srebra. Kao dio prijelaza, dobavljači Pandore morali su odvojiti certificirane reciklirane metale od necertificiranih, rekao je Twomey-Madsen.

Pandora, koja je 2022. prodala 103 milijuna komada nakita, proizvodi nakit u dvije tvornice u Tajlandu i gradi treću u Vijetnamu. Rivali poput Monice Vinader i Missoma također se pridružuju reklamiranju svoje upotrebe 100% recikliranog srebra i zlata. Rafinerije metala recikliraju srebro iz industrijskih katalizatora, X-zraka, elektroničke opreme i starog srebrnog posuđa. Reciklirano zlato dobivaju iz otpada proizvodnje nakita i starih zlatara.

Osnovana je 1982. godine

Pandora je popularan svjetski brend nakita, koji je osnovan 1982. godine u Danskoj. Ova marka je poznata po svojim personaliziranim komadima nakita, posebno narukvicama i privjescima koji omogućavaju kupcima da stvaraju svoj jedinstveni stil. 

Pandora je započela kao mala obiteljska tvrtka, ali je postala globalni fenomen u svijetu nakita. Danas Pandora ima brojne trgovine diljem svijeta i prodaje više od 100 milijuna komada nakita godišnje. Njihov asortiman uključuje prstenje, naušnice, ogrlice i narukvice koje se mogu prilagoditi individualnim željama i stilovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.