Evo koji brend mladi obožavaju. Troše i do 300 eura mjesečno na šoping

Photo: Shutterstock/Index

Zanimalo nas je gdje mladi kupuju te koje robne marke vole. Pitali smo njih 20 u dobi od 18 do 26 godina o njihovim šoping-navikama. Evo što kažu.

Online ili "offline" šoping?

Što se tiče načina šopingiranja, prilično su podijeljeni. Deset njih preferira online šoping, a ostalih deset smatra "offline" šoping dražim. Osam od 20 mladih tvrdi da šoping obavljaju sezonski, dok većina, odnosno devet njih, kupuje jednom mjesečno. Ipak, troje mladih to nije dovoljno, pa šoping obavljaju nekoliko puta kroz mjesec.

Zanimalo nas je i koliko prosječno novca troše na mjesečnoj razini za potrebe šopinga. Šest mladih troši do 50 eura mjesečno, šest njih troši 50 do 100 eura te još njih šest izdvaja od 100 do 150 eura svaki mjesec. Posljednjih dvoje svaki mjesec izdvoji 200 do 300 eura za šopingiranje.

Oni koji preferiraju online šoping, uglavnom ga obavljaju putem stranice About you, koju je navelo čak šest od deset osoba. "Ima najviše izbora", rekla je Patricia (25). Potom slijedi stranica Zalando koju su naveli tri puta. "Zbog odlične ponude raznih brendova na jednom mjestu i mogućnosti plaćanja pouzećem", rekao je Leon (18). "Ima sve trgovine u kojima inače kupujem", dodala je Mia (18).

Po jednom su spomenuli i Best Secret, za koji Patricia (25) smatra da ima najbolje popuste, te Asos i Shein. "Jer je jeftino", jednostavno je dodala Melani (20). Andrea (26) navela je Sport Vision. "Imaju dosta veliku ponudu, također često imaju jako dobre popuste, pa se neki proizvodi mogu naći po puno isplativijim cijenama nego u fizičkim trgovinama", zaključila je.

Među omiljenim online trgovinama našla se i Zara. "Zato što imaju najbolje stvari i kvalitetu", tvrdi Dina (18). Iako Zara ima fizičke trgovine, mladi s kojima smo razgovarali vole kupovati i putem njihovog webshopa.

Stradivarius je hit među mladima

Među deset koji preferiraju kupnju u fizičkim trgovinama, jedna se čini apsolutni hit. Čak šest njih navelo je Stradivarius kao omiljenu trgovinu. Zašto? "Uvijek je sve u modi, a i odjeća je dobra", objasnila je Ines (20). "Cijena i kvaliteta", dodala je Lucija (21).

Sljedeća na listi našla se Zara. "Najčešće kupujem u Zari jer mi se sviđa njihova odjeća i način šivanja. Krojevi koji se nalaze u toj trgovini najbolje pašu mom tijelu. Kao visokoj i mršavoj osobi, često mi bude teško naći odgovarajuću veličinu. Na primjer; ako je dobro u tijelu, rukavi su kratki, a ako su rukavi dobri, malo je u tijelu", podijelila je s nama Laura (24).

Po dva glasa dobili su Bershka, Sport Vision te Europa 92. Po jednom su spomenuti i Reserved, Pull&Bear, CCC, s.Oliver, Sinsay te H&M. Marko (26) rekao je da odabire Sport Vision jer ima velik izbor artikala te ljubazne djelatnike. "Bershka, Pull&Bear i H&M su najbolje usklađene sa stilom većine nas mladih", zaključio je Filip (18). "Vrlo rado biram i second hand", dodao je.

Nike kao omiljeni brend, a evo i nekih iznenađenja

Zamolili smo ih da nam kažu svoje omiljene brendove odjeće ili obuće, maksimalno tri, te da nam kratko objasne zašto baš te brendove vole. Jedan brend uvjerljivo je omiljen među mladima, a u pitanju je brend sportske odjeće i obuće - Nike. Naveden je čak devet puta. 

"Jako kvalitetna i udobna sportska odjeća i obuća i jako lijepog dizajna i dobre kvalitete", smatra Andrea (26). "Nike, kvaliteta i dugotrajnost", dodala je Ines (20).

Na drugom mjestu također je sportski modni brend koji je navelo njih pet, a radi se o brendu adidas. Po tri puta navedeni su Zara, Bershka i Stradivarius. "Zara, Stradivarius, Nike zato što uvijek prate trendove i imaju dosta dobru kvalitetu odjeće", smatra Dina (18). "Stradivarius, sviđa mi se omjer kvalitete i cijene", objašnjava Mia (18).

Tu se našao, na naše iznenađenje, još jedan svjetski poznat brend - Polo Ralph Lauren, koji je također navelo troje mladih. "Jako kvalitetan i dugotrajan materijal", tvrdi Patricia (25).

Na listi su dva puta spomenuti Diesel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein te Levis. Međutim, navedeni su po jednom i neki drugi brendovi, naprimjer Michael Kors, Lasocki, Asics, Under Armour, Skechers, Jaded London te Converse. A evo i nekih zanimljivih objašnjenja i komentara. 

"Lasocki ima vrlo udobne i kvalitetne cipele, a i dizajn njihove obuće u skladu je s mojim stilom. Mogu se pronaći u CCC-u po prilično dobrim cijenama", otkrila nam je Lota (23).

"Mango - nije toliko skup, a odjeća je dosta kvalitetna u odnosu uloženo-dobiveno te imaju lijep minimalistički dizajn", smatra Andrea (26). "Zara, Mango - pristojna odjeća bez tinejdžerskih kreacija. Još uvijek se može pronaći nešto klasično, pristojno i decentno", kaže Laura (24).

"Adidas, Bershka, Pull&Bear, Diesel. Volim ih zbog svoje estetske originalnosti", tvrdi Leon (18). "Polo Ralph Lauren, Calvin Klein. Nisu skupi, a kvalitetni su", smatra Vedran (19). "Converse - tenisice koje mi najbolje odgovaraju. Jaded London - najunikatniji komadi odjeće. Bershka - pristupačan brend, zanimljivi komadi odjeće", kaže Filip (18).

Čak dvije djevojke izjasnile su se da im je svejedno o kojem konkretno brendu se radi ili da nemaju određeni favorit. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.