Pitali smo trgovine primaju li novčanice od 200 i 500 eura. Evo što kažu

Foto: Shutterstock/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ZADNJIH dana dosta je govora o prelasku na euro, zaokruživanju cijena naviše, ali i plaćanju novčanicama od 200 i 500 eura u trgovinama. Naime, pojedine maloprodajne trgovine trenutno ne primaju veće novčanice, što je izazvalo i nedavni incident u jednoj

Upravo zato poslali smo upit poznatijim maloprodajnim trgovačkim lancima u Hrvatskoj mogu li kod njih kupci plaćati novčanicama od 200 odnosno 500 eura. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

Kaufland

"U Kauflandu primamo apoene od 200 eura, dok 500 eura ne primamo", odgovorili su nam iz Kauflanda. 


Lidl

"Trgovački lanac Lidl Hrvatska nema ograničenja kod zaprimanja novčanica eura. Kako je HNB naglasio u svojim izjavama, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju.

Međutim, isto tako postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje. Primjeri uključuju nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena kao što je slučaj kod samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga", odgovorili su nam iz Lidla. 


Konzum

"Kolegice i kolege koji rade na blagajnama primaju sve apoene novčanica eura, no za kupce smo pripremili plakat u kojem ih molimo da plaćaju apoenima primjerenima iznosu računa ili karticama.

Razlog tome je da u ovom prijelaznom periodu raspolažemo s ograničenim količinama papirnatih novčanica eura, koje zbog visokih nominalnih vrijednosti i velikih količina koje dolaze u pojedinačnim paketima, nismo uzimali u većoj količini. Tako se može dogoditi situacija da kupcu cijeli ostatak iznosa moramo vratiti u kovanicama", odgovorili su iz Konzuma. 


Spar

U Sparu je na snazi privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom, trajat će do 14. siječnja. 

"Kao što je istaknuto na ulazima u sve naše trgovine ovo smo privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom uveli kako bismo raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat našim kupcima u prva dva tjedna prelaska na novu valutu, do 14. siječnja. Odluka je donesena u kontekstu najave banaka o mogućim poteškoćama s opskrbom eurima u gotovini u prvo vrijeme 2023. godine te poučeni iskustvom naših kolega u Sloveniji i Austriji iz razdoblja kada su oni uvodili euro", rekli su nam iz Spara.

"O svemu navedenom transparentno smo i na vrijeme obavijestili sve naše kupce na ulazima u naše trgovine i na pozicijama blagajni. Napominjemo kako smo izrazito zadovoljni što je SPAR Hrvatska jedan od trgovaca koji kupcima, bez obzira plaćali kunama ili eurima, povrat novca vrši isključivo u eurima", dodali su. 

U odgovoru su naveli da su kupci u prvom tjednu od ukupnog plaćanja gotovim novcem 74% platili u kunama, a samo 24% u eurima.

"Koliko je opsežna operacija promjene valuta koju su odradili naši djelatnici govori podatak da smo u proteklih dva tjedna samo zaprimljenih kovanica kuna u banke otpremili u težini većoj od 10 tona. Još jednom ističemo kako svi naši djelatnici, a osobito oni na blagajnama, u proteklih deset dana odrađuju iznimno zahtjevan posao i svim našim kupcima olakšavaju prelazak na novu valutu, na čemu smo im iznimno zahvalni", zaključili su u svom odgovoru. 


Eurospin

"Eurospinove poslovnice primaju novčanice od 200 i 500 eura", odgovorili su nam iz Eurospina. 


Bauhaus

"Sve BAUHAUS poslovnice normalno primaju sve apoene i novčanice eura uključujući i one od 200 i 500 eura. Sukladno zakonu do 15.01.2023 plaćanje se vrši u kunama i u eurima te nakon navedenog datuma samo u eurima", rekli su nam iz Bauhausa. 


Pevex

"U Pevex prodajnim centrima kupci mogu plaćati s novčanicama od 200 i 500 eura", odgovorili su nam iz Pevexa.


dm

"S obzirom na to da smo se u procesu pripreme za uvođenje nove valute pobrinuli da sve naše prodavaonice opskrbimo dovoljnom količinom kovanica i novčanica, u prodavaonicama dm-a kupci mogu plaćati svim apoenima, uključujući i novčanice od 200 i 500 eura.

Uz to smo za djelatnike pripremili edukativan sadržaj o uvođenju eura, koji obuhvaća i informacije potrebne za prepoznavanje krivotvorenih novčanica. Također, sve su prodavaonice dm-a opskrbljene posebnim uređajima za prepoznavanje krivotvorenih novčanica koji djelatnicima dodatno olakšavaju rad", odgovorili su nam iz dm-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.