Plastika na odlasku: Amazon mijenja pravila igre u e-trgovini

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMAZON je u listopadu 2024. poduzeo globalni korak prema održivijem poslovanju, uklonivši plastične zračne jastučiće iz svojih skladišta diljem svijeta gdje se narudžbe pakiraju za isporuku. Umjesto toga, koristi se papirno punilo od 100% recikliranog materijala, čime se smanjuje opasnost za okoliš i morske ekosustave.

Ovaj potez dio je Amazonove šire strategije za smanjenje plastike na globalnoj razini. U Sjevernoj Americi kompanija planira smanjiti korištenje plastične ambalaže u pošiljkama za jednu trećinu do kraja 2024. godine. 

Amazonov dugoročni cilj je smanjiti utjecaj na okoliš, a uklanjanje plastičnih jastučića predstavlja veliki napredak u tom smjeru. Plastični jastučići, koji su ranije predstavljali izazov za recikliranje i značajnu prijetnju morskom životu, sada su zamijenjeni održivijim materijalima.

Organizacija za očuvanje oceana pozdravila je ovaj potez

Oceana, organizacija za očuvanje oceana, u izjavi je pohvalila ovaj potez. Matt Littlejohn iz Oceane izjavio je da je "činjenica da je najveća svjetska e-trgovina eliminirala plastične zračne jastučiće na globalnoj razini fantastična vijest za oceane".

Objasnio je da Amazon godišnje koristi milijarde tih jastučića, koji se ne mogu lako reciklirati ni kompostirati, a izrađeni su od plastične folije koja je najopasnija vrsta otpada za morski ekosustav.

Oceana je u priopćenju također dodala kako bi i drugi veliki korporativni zagađivači plastikom trebali slijediti Amazonov primjer i poduzeti slične korake prema održivijem poslovanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.