Poznati parfumer: Mit je da su parfemske vode kvalitetnije od toaletnih

Foto: Profimedia/franciskurkdjian.com/jeanpaulgaultier.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POZNATI parfumer Maison Francis Kurkdjian kreirao je brojne uspješne mirise za modne brendove, a u intervjuu za njemački Vogue otkrio je što točno čini dobar parfem. Sa samo 26 godina probio se u industriji mirisom Le Mâle za Jeana Paula Gaultiera. 

Nakon mnogih drugih klasičnih mirisa za velike modne kuće, kao što su Armani, Burberry i Versace, osnovao je vlastiti brend 2009. godine, Maison Francis Kurkdjian. Najpoznatiji miris brenda i favorit mnogima je legendarni Baccarat Rouge 540. Danas je Kurkdjian također kreativni direktor parfema za Dior i odgovoran je za sve mirise kuće.

Vogue se s njim susreo u Kölnu, gdje mu je dodijeljena počasna nagrada za posebna dostignuća u industriji parfema. Francis Kurkdjian u intervjuu je otkrio što čini parfeme visoke kvalitete, koliko je važna povijest mirisa te nosi li privatno parfem.

"Ako imate dobru priču, nikog nije briga na kojim se notama parfem bazira"

"Moj posao kao parfumera je zavoditi ljude, svoju publiku. Sastojci su sekundarni. Zapravo nije toliko važno hoćete li u svoj parfem staviti ružu ili jasmin. Na kraju, ako imate dobru priču, nikoga nije briga na kojim se notama parfem bazira. To je kao komad odjeće. Ako se u njemu osjećate ugodno, izgledate sjajno - pojedinačne komponente tada igraju podređenu ulogu", rekao je Francis Kurkdjian.

Otkrio je da je od robnih marki dobivao uvijek iste upute kada je počeo raditi kao parfumer: "Razmišljaj kreativno, ali ipak komercijalno." Ističe da i danas misli da je to važno. "Ako na tržište stavite najneobičniji parfem, mnogi misle da je automatski bolji. Ne mislim tako jer na kraju želim prodati nešto što se ljudima sviđa", objasnio je.

Baccarat Rouge 540, od 150 € (1130.17 kn)

Dotaknuo se i cijene mirisa, odnosno zašto su neki skuplji od drugih. "Mirisi su umjetnost! Ne radi se o cijeni korištenih sirovina. Uostalom, cijena Picassovog kolaža ne ovisi o materijalima koje je koristio. Korištenje salvete, komada papira i novina, trošak materijala je vrlo nizak. Cijena pigmenta na Da Vincijevoj slici također je vrlo niska. Ipak, to u konačnici nema nikakve veze s vrijednošću rezultata", istaknuo je.

Dodao je da se vrijednost umjetnosti temelji na emocijama, a ne na cijeni korištenih materijala. No mnogi brendovi reklamiraju da su njihovi parfemi bolji jer koriste sastojke visoke kvalitete, na što Francis Kurkdjian kaže: "Jer nemaju što drugo reći!"

"Nikada nisam čuo slikara da je izjavio da je zelena boja bolja od žute. Suvremeni slikar Pierre Soulages, koji je nedavno preminuo, bio je poznat po slikanju samo u crnoj boji. To je bio njegov izbor. Ne zato što je mislio da je crna bolja. Samo je rekao: "Volim crno. Volim svjetlo u crnom. Stoga ću posvetiti svoj život slikanju crnog i pokušavati odgonetnuti misterij iza toga." Ali nikad nije rekao da je crna bolja. Ništa nije bolje. Ništa", dodao je. 

"Kolonjska voda jednostavno djeluje lakše - ali nije lošije kvalitete"

U razgovoru se osvrnuo i na korištenje prirodnih sirovina u mirisima. "Samo iz razloga održivosti, načelno nema smisla koristiti prirodne sirovine. Prirodne sastojke u parfemima treba koristiti samo vrlo svjesno i ciljano", rekao je.

Dodao je da se neki mirisi ne mogu dobro sintetski reproducirati. Kao primjere je naveo prirodnu sandalovinu iz Nepala za koju kaže da mu prelijepo miriše te kardamom iz Urugvaja. "Međutim, često ima više smisla koristiti sintetičke mirise zbog podnošljivosti", rekao je.

Objasnio je da ako na kožu stavite čisto prirodno ulje cimeta, doslovno biste se opekli jer je jako agresivno. "Prirodne mirise morate koristiti vrlo pažljivo i promišljeno", istaknuo je.

Le Mâle Jean Paul Gaultier, od 60 € (452.07 kn)

Dotaknuo se i razlike između parfemskih voda (EDP) i toaletnih voda (EDT), odnosno pitanja jesu li parfemske vode zbog svoje koncentracije kvalitetnije od toaletnih. "To je mit. Mislim da to morate pogledati iz druge perspektive. Istina je da je toaletna voda manje koncentrirana. U osnovi koncentracija mirisa raste ovim redom: kolonjska voda, toaletna voda, parfemska voda i parfem", rekao je.

"Kolonjska voda jednostavno djeluje lakše - ali nije lošije kvalitete. Zamislite tri košulje. Sve imaju isti kroj. Jedna je od pamuka, druga je od lana, a treća od kože. U svakoj se osjećate drugačije - koža je teža od lana i pamuka, ali ne nužno i kvalitetnija. Isto je i s parfemskom i toaletnom vodom. Teže ne znači automatski i bolje", dodao je. 

Na pitanje razlikuje li se rad za luksuzan brend poput Diora od onoga za niche miris odgovorio je da ne razumije zašto ljudi prave razliku i smatraju da su niche mirisi kvalitetniji samo zato što se prodaju u manjim količinama i manje su popularni.

"To je totalna glupost. Opet moram navesti primjer iz umjetnosti: volim primjerice umjetnika Jamesa Turrella. Vrijedi li njegova umjetnost više od Picassove jer je manje poznat?" rekao je. 

Na kraju razgovora je otkrio da privatno nikada ne nosi parfem. "Za mene parfem znači posao. Kad radim, nosim parfem. Inače nikad", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.