Prilagođava tenisice za bogate i slavne, a sada ga Nike tuži

Foto: Profimedia/Instagram

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOK se LeBron James prošle godine približavao NBA rekordu u broju postignutih koševa, Nike je želio lansirati jedinstvene tenisice u znak sjećanja na to postignuće. Zadatak nije pripao internom dizajneru. Umjesto njega Nike je izabrao Dominica Ciambronea.

U svom studiju u Los Angelesu Ciambrone je modificirao Nike LeBron 20 tenisice s elementima poput bijele krokodilske kože i zlatnih detalja.

Transparentni plavi potplati isticali su Jamesov rekordan broj koševa, 38.388, i druge karijerne uspjehe, dok je zlatna folija dodavala sjaj. Te ekskluzivne tenisice, nazvane The Moment i procijenjene na preko 100.000 dolara, James je primio kao poklon one večeri kada je ušao u povijest, piše Los Angeles Times.

Jednog od najtraženijih dizajnera tenisica Nike sada tuži

Takvi glamurozni projekti sada su rutina za Ciambronea, koji je spojio svijet ulične odjeće i ultraluksuza sa svojim unikatnim dizajnom, postavši jedan od najtraženijih dizajnera tenisica među slavnim osobama, kompanijama i kolekcionarima. Naknade za njegov rad počinju od 7500 dolara.

Međutim, dugogodišnja obostrano korisna veza s Nikeom - koji je platio Ciambroneu ručnu izradu tenisica za nekoliko sponzoriranih sportaša i angažirao ga da drži radionice o prilagodbi 2017. godine - krenula je nizbrdo. U srpnju je Nike tužio Ciambronea i njegovu tvrtku Surgeon Worldwide te ga optužio za krivotvorenje, masovnu prilagodbu i kršenje zaštićenih robnih marki.

U izjavi za LA Times Nike je istaknuo da cijeni svoj odnos sa Shoe Surgeonom i da nema nikakvih problema s Ciambroneovim jednokratnim dizajnom koji koristi Nike tenisice kao predložak.

No, optužuje ga da je otišao predaleko šireći svoje djelatnosti na načine koji su prema tužbi ilegalni, varaju potrošače i stvaraju zbrku na tržištu. Nike je rekao da je dvije godine pokušavao riješiti stvari s Ciambroneom prije podnošenja tužbe, ali sada traži 60 milijuna dolara odštete.

Ciambrone kaže da nije bio svjestan da postoji problem. Inzistira na tome da je ono što radi umjetnost i da ne predstavlja prijetnju Nikeu. "Ne želim uzvraćati optužbe, ne želim krenuti u rat", rekao je Ciambrone (38) nekoliko tjedana nakon što je Nike podnio tužbu. Tvrdi da želi pronaći prijateljsko rješenje i nada se da mogu ponovno surađivati.

Ovaj slučaj ukazuje na trnovit teren kojim se kreativni poduzetnici moraju kretati dok grade brendove koji se oslanjaju na intelektualno vlasništvo drugih kompanija, kao i na to koliko će daleko korporativni giganti poput Nikea ići da bi zaštitili svoj teritorij.

"Umjetnicima je posebno teško razumjeti što je kreativna licenca i imaju li pravo koristiti što god žele u umjetničkom izražavanju", rekla je Preetha Chakrabarti, odvjetnica koja se bavi zaštitnim žigovima.

U tužbi na 63 stranice Nike je napisao da su optuženi drsko postupali i bogatili se kao da imaju neograničeno pravo korištenja Nikeovih zaštitnih žigova.

Je li to nezakonito, odlučit će porota, ali privatna tvrtka Surgeon Worldwide nedvojbeno je prerasla u konglomerat zahvaljujući uspjehu Ciambroneove obuće po narudžbi. On je odbio govoriti o financijskim podacima zbog sudskog spora koji je u tijeku.

Ciambrone prilagođava obuću od malih nogu

Ciambrone je počeo prilagođavati obuću još kad je bio klinac u Santa Rosi u Kaliforniji, a danas radi za klijente poput Justina Biebera, Drakea i Odella Beckhama. Kolekcionari mu šalju rijetke tenisice koje ukrašava luksuznim materijalima poput egzotične kože, zlata i dragulja.

Surgeon Worldwide, s 80 zaposlenih, djeluje u dvije zgrade u blizini Sveučilišta Južne Kalifornije (USC-a) u L.A.-u. Osim proizvodnje, prostor uključuje akademiju za prilagodbu i sportske terene. Korporacije često angažiraju Ciambronea za promociju svojih proizvoda kroz tenisice.

Zatim je tu SRGN Academy s tečajevima prilagodbe na licu mjesta i online. Ciambrone je osmislio višednevne radionice koje sudionike koštaju od 3000 do 5000 dolara, posebno oko Nike proizvoda. Naprimjer, na radionici održanoj na Aveniji Melrose 2018. godine ljubitelji tenisica naučili su kako dekonstruirati i rekonstruirati Air Jordan 1, koje su na kraju ponijeli kući.

Nike je u tužbi osudio SRGN Academy nazvavši ga "tečajem za krivotvorenje Nike tenisica".

"Optuženi čak podučavaju javnost kako stvoriti potpuno nove lažne Nike tenisice od nule do rezanja i šivanja lažnih 'swoosheva'", stoji u tužbi. "Kupce se potiče da iskoriste svoje usavršene vještine krivotvorenja kako bi se upustili u vlastite nezakonite poslove proizvodnje i prodaje lažnih Nike tenisica."

Ciambrone oštro poriče te optužbe i kaže da je osnovao akademiju kako bi drugima prenio svoje znanje o prilagodbi, uspoređujući to s načinom na koji je Tesla primijenio filozofiju otvorenog koda na svoje patente. Ono što radi, vidi kao kreativnu uslugu s rezultatima koji se lako razlikuju od Nikeovih originala: "To ne izaziva zabunu, ljudi znaju razliku. Vjerujem da sam Nikeu donio mnogo dodane vrijednosti."

Prilagodba brenda za osobnu upotrebu je jedna stvar, ali prodaja u velikim količinama - i podučavanje drugih kako da to rade - aktivnost je kod koje kompanije povlače crtu, smatra Chakrabarti.

"Nike se mora pobrinuti da nadzire svoj brend. Kada imate prava na zaštićeni žig, ona vrijede onoliko koliko ih provodite i štitite", rekla je odvjetnica, koja se specijalizirala za parnice u vezi s intelektualnim vlasništvom u modnoj i maloprodajnoj industriji.

Prestao primati narudžbe u kojima su baza Nike tenisice

Surgeon Worldwide također se bori protiv tužbe koju je u lipnju pokrenula francuska luksuzna kuća Goyard, koja je navela povredu trgovačkog brenda i lažnu oznaku porijekla.

Ciambrone je zasad prestao primati narudžbe koje zahtijevaju da se Nikeova obuća koristi kao baza i zaustavio je proizvodnju posebnih Nikeovih tenisica od zlata i dijamanata koje je planirao prodati za četiri milijuna dolara.

U listopadu planira lansirati vlastitu kolekciju odjeće, modnih dodataka i obuće, uključujući svoje prve originalne tenisice. Ova linija nije odgovor na Nikeovu tužbu, nego nešto o čemu je sanjao još od srednje škole.

"Bio sam vrlo sramežljiv i povučen dok sam odrastao, pa su moda i umjetnost postale moj način izražavanja", rekao je Ciambrone. Volio je eksperimentirati s odijevanjem i uživao je u reakcijama kad bi nosio najnovije Nike tenisice, ali je brzo shvatio da popularnost smanjuje njihovu privlačnost.

Kad je prvi put obojio par Nike tenisica, transformirao ih je u jedinstven komad koji privlači pažnju. Boja se skinula, ali je ponovno prepravio obuću. Uskoro su i njegovi prijatelji poželjeli isto, a on je nastavio prilagođavati odjeću i obuću, razvijajući svoj stil.

Nakon srednje škole Ciambrone je usavršavao zanat učeći izradu kože i lasersko graviranje te radom na popravljanju cipela. S 23 godine izradio je tenisice za repera will.i.ama, što ga je povezalo s Bieberovim stilistom i dovelo do izrade tenisica za pjevačevu turneju.

Surgeon Woldwide prodaje određene proizvode online

Slavni klijenti i publicitet na Instagramu donijeli su mu uspjeh, pa se preselio u Los Angeles. "Ja nisam postolar, već umjetnik", izjavio je.

Iako su privatne narudžbe i partnerstva s brendovima u središtu poslovanja, Surgeon Worldwide prodaje neke proizvode na internetu, uključujući prilagođene New Balance tenisice i Birkenstock klompe. Tu je i linija majica s natpisom "Never Stop Creating".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.