Promiče li dječja odjeća štetne stereotipe?

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DA i dječja odjeća može biti predmet kontroverzi, pa i onih utemeljenih u seksizmu, pokazala je prije par tjedana žena koja je prozvala Zaru zbog sugestivne majice namijenjene djevojčicama. Podsjećamo, zabrinula ju je majica s printom razrezanih polovica jagoda uz tekst: "Zagrizi. Nalet slatkog užitka, što ga čini savršenim ljetnim zalogajem. Jagoda: mala eksplozija radosti." Mišljenja su bila podijeljena, no rasprava je svakako odjeknula.

Još jedna tiktokerica sad je ukazala na problem s majicama za djevojčice u odnosu na one za dječake, a problem vidi u životinjama koje majice prikazuju.

Jedni ukazali na grešku, drugi podijelili vlastita zapažanja

Tiktokerica @radicalweenie tvrdi da odjeća za djevojčice i dječake prikazuje različite životinje čime potiče štetne rodne stereotipe. Tvrdi da odjeća za dječake prikazuje motive medvjeda, stegosaura i losa za koje smatra da su lovci u životinjskom svijetu, a ženska odjeća prikazuje mačke, zečeve i jelene koje je nazvala lovinom.

"Vrlo zanimljivo ako mene pitate", rekla je.

@radicalweenie

the results are……inconclusive

♬ original sound - cruelscorpio

No komentatori se nisu složili s njezinim mišljenjem te su je upozorili da ne poznaje životinjski svijet toliko dobro koliko misli: "Mislim da ne znaš što su lovci", "Los i stegosaur nisu lovci, samo su veliki", "Gepard i rakun su lovci, stegosaur je lovina", "Jesu li nas različito učili što su lovci, a što lovina", "Mačke su lovci".

Ipak, unatoč tome što autorica videa nije dobro procijenila razliku između lovaca i lovine, mnogi su iznijeli druge razlike u odjeći za djevojčice i dječake koje su primijetili: "Mislim da je to više podjela na kul i slatke životinje", "Negdje sam vidjela da su oči životinja na odjeći za djevojčice često zatvorene, a na odjeći za dječake nisu", "Oči su obično otvorene na odjeći za dječake".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.