Sambe gube na popularnosti, evo koji ih modeli zamjenjuju

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DOK se Nike suočava s najvećim padom prodaje od pandemije, adidas nastavlja preuzimati tržišni udio od svog većeg američkog rivala. Ipak, njemačka sportska marka morat će uložiti dodatni trud kako bi zadržala interes kupaca za svoje popularne modele - Samba i Gazelle.

Ove su tenisice tijekom prošle godine značajno povećale adidasovu prodaju, a analitičari predviđaju da će tvrtka u trećem kvartalu prijaviti prihode od 6.4 milijarde eura, što je porast od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati će biti objavljeni 29. listopada, prema pisanju Reutersa.

Međutim, više od godinu dana nakon početka trenda, poznavatelji industrije predviđaju da Samba neće još dugo ostati najtraženija tenisica.

Ljubitelji tenisica i oni koji prate trendove već su ih nabavili

"Ljubitelji tenisica i oni koji prate modne trendove već su ih nabavili. Sada adidas koristi preostalu popularnost trenda, snižavajući cijene unutar terrace linije, koja obuhvaća tenisice inspirirane nogometnom kulturom i retro dizajnom", rekla je Aneesha Sherman, analitičarka iz Bernsteina.

"Još uvijek postoji prostor za rast jer neki kasne s trendom, a nisu htjeli platiti 100 dolara, ali sada bi izdvojili 60 dolara", dodala je.

U pokušaju da privuče kupce koji žele pratiti trend, ali zadržati svoju jedinstvenost, adidas stalno lansira nove boje za modele Samba, Gazelle i Spezial. Neke varijante dolaze s jezicima poput nogometnih kopački, dok se kontrastne pruge izrađuju od materijala poput baršuna.

Ovaj pristup zasad odgovara trgovcima poput JD Sportsa. Na polugodišnjoj prezentaciji rezultata 31. srpnja izvršni direktor adidasa Bjorn Gulden izjavio je da tvrtka još uvijek "prati potražnju" trgovaca.

"Uvijek postoji ta dinamika - potrošači žele više, trgovci žele više, ali brend mora usporiti kako bi osigurao dugoročnu održivost", izjavio je Matt Powell, analitičar industrije tenisica i viši savjetnik u BCE Consultingu. Tako se izbjegava zasićenje tržišta i proizvodi zadržavaju privlačnost.

Adidas prebacuje fokus na neke druge modele

"Adidas bi pametno postupio kada bi usporio s modelima Samba i Gazelle kako bi osigurao bolju prodaju", rekao je. Prodaja ovdje znači postotak proizvoda koji trgovac uspije prodati nakon što ih dobije od dobavljača.

Adidas također prebacuje fokus na druge modele, poput Campus i SL72. Na Pariškom tjednu mode Stelle McCartney predstavljen je novi model inspiriran obućom za motosport utrke, prateći rastući trend Formule 1, koja je nedavno sklopila desetogodišnje partnerstvo s luksuznom grupom LVMH.

Adidas se također više ne može oslanjati na snažan prihod i profit od preostalih zaliha Yeezy tenisica, jer je potražnja za tenisicama koje je dizajnirao Kanye West pala. U kolovozu je adidas članovima svog sneaker kluba nudio popuste do 70% na Yeezy modele.

Adidas ima priliku za rast 

Dok Nike povlači svoje godišnje planove i predviđa slabiju prodaju tijekom blagdana, adidas ima priliku za rast, osobito u SAD-u, gdje Nike dominira, a adidas se dosad oslanjao na Yeezy liniju. 

S druge strane, u Europi je adidas prošle godine povećao svoj tržišni udio, dok je Nikeov udio opao, prema podacima tvrtke Consumer Edge o izravnoj prodaji. Podaci te tvrtke također pokazuju rast brendova poput On Runninga, Pume i Hoke.

Aneesha Sherman iz Bernsteina očekuje da će adidas nastaviti povećavati svoj udio i sljedeće godine jer će Nikeu trebati vremena za oporavak. "Situacija se može promijeniti ako Nike na proljeće izbaci snažan lifestyle model koji postane popularan do ljeta. Moguće je da će tada 'it' tenisica biti novi Nike model, dok su to za ljeto 2023. bile Samba i Gazelle", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.