Shein i Temu pod povećalom: Njemačka predlaže strože kontrole

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NJEMAČKA vlada, s nekim drugim zemljama EU, zalaže se za strožu kontrolu internetskih trgovaca poput kineskih tvrtki Temu i Shein.

"Ne možemo više tolerirati da svakodnevno pristižu stotine tisuća paketa s proizvodima koji ne ispunjavaju europske standarde", izjavio je državni tajnik njemačkog Ministarstva gospodarstva Sven Giegold u Bruxellesu, prenosi Tagesspiegel.

Njemačka vlada, zajedno s Austrijom, Poljskom, Danskom, Nizozemskom i Francuskom, vrši pritisak na Europsku komisiju da uvijek, bez izuzetaka, kazni internetske trgovce koji krše važeća pravila, primjerice, kada se njihovi proizvodi označe kao nesigurni.

Online trgovine Shein i Temu uživaju veliku popularnost u Njemačkoj, ponajprije zbog niskih cijena. Međutim, trgovinski predstavnici, političari i udruge za zaštitu potrošača kritiziraju, među ostalim, kvalitetu proizvoda kupljenih u tim trgovinama, nedostatak kontrole i nepoštene uvjete tržišnog natjecanja.

Sven Giegold istaknuo je da ti problemi obuhvaćaju širok raspon nepravilnosti. "To se odnosi na zakone o zaštiti okoliša, prava potrošača i, naravno, na pitanja poput zaštite podataka i prava intelektualnog vlasništva", rekao je Giegold. Spomenute trgovine odbacuju takve optužbe.

Države predlažu da se kršenja otkriju i kazne opsežnim prikupljanjem podataka i boljom suradnjom među vlastima.

Njemačka želi ukinuti prag od 150 eura za carinjenje pošiljaka

Njemačka vlada, predvođena ministrom gospodarstva Robertom Habeckom, ranije ovog mjeseca zatražila je ukidanje praga od 150 eura za carinjenje pošiljaka koje stižu izvan EU, piše Kronen Zeitung. Trenutno se za narudžbe iz zemalja izvan EU ne plaćaju carinske naknade za pakete čija je vrijednost manja od 150 eura.

Habeck je naglasio kako je važno da proizvodi koji dolaze na europsko tržište zadovoljavaju stroge sigurnosne zahtjeve i standarde kvalitete te da europske tvrtke ne budu u nepovoljnom položaju zbog izbjegavanja carinskih pravila koje prakticiraju azijske online trgovine poput Sheina i Temua.

Plan predviđa strože kontrole, veću suradnju među europskim carinskim tijelima i provođenje testnih kupnji kako bi se utvrdila moguća kršenja pravila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.