Šveđani sada uzgajaju voće i povrće unutar svojih trgovina

Foto: swegreen.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ŠVEDSKA tvrtka SweGreen ima revolucionarno rješenje za uzgoj voća i povrća, koje se odvija unutar samih supermarketa. Ova inovativna metoda koristi hidroponski sustav, omogućujući biljkama da rastu u vodi uz pomoć čepova od kamene vune, umjesto u zemlji, a svaka uzgojna platforma zamijeni do tri hektara poljoprivrednog zemljišta.

SweGreenov pristup nudi rješenja za mnoge izazove poput nestašice vode, ograničenog zemljišta i globalnih geopolitičkih nesigurnosti.

Ovaj uzgoj donosi brojne prednosti

Kupci mogu izravno promatrati proces rasta i berbe svježih proizvoda unutar supermarketa, a zatim ih odmah kupiti s polica. SweGreen trenutno uzgaja do 100 vrsta usjeva, uključujući zelenu salatu, kopar, metvicu i peršin. Također su u fazi testiranja uzgoja plodonosnih biljaka poput jagoda, dok uzgoj mikrozelenja postaje sve popularniji dio njihove ponude.

U nekim supermarketima u Švedskoj i Njemačkoj već su uvedene prve vertikalne farme, a ovaj način uzgoja voća i povrća donosi brojne prednosti, uključujući smanjenje emisija CO2 povezanih s transportom, produženje roka trajanja proizvoda te poboljšanje njihove svježine i okusa. 

Kako umjetna inteligencija pomaže SweGreenovim vertikalnim farmama?

Da bi se nosili s izazovima poput sezonalnosti i promjenjivih potrošačkih preferencija, SweGreen koristi umjetnu inteligenciju. Sepehr Mousavi, glavni direktor za inovacije, objašnjava: "Naš AI alat daje precizne upute za rast biljaka i pomaže zaposlenicima u supermarketima da proizvode točno ono što je potrebno za taj dan."

SweGreen nudi različite veličine uzgojnih platformi, koje se kreću od 12 do 45 četvornih metara, ovisno o potrebama svojih klijenata. Osim supermarketa, ovu tehnologiju usvajaju i restorani, hoteli, sveučilišta i vlasnici nekretnina. Primjerice, muzej Fotografiska u Stockholmu koristi ovu tehnologiju kako bi osigurao svježe i sezonske sastojke za svoj restoran.

Kako prenosi Euronews, u 2023. godini SweGreen je osvojio nagradu IKANO Sustainability Award, a nominiran je i za FoodTech 500, globalnu listu najutjecajnijih start-upa u sektoru hrane i održivosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.