Sve veća potražnja za "glupim" telefonima

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRODAJA "glupih" telefona u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjela je značajan porast, prema telekomunikacijskoj kompaniji Virgin Media O2. Roditelji sve više biraju ove jednostavne uređaje umjesto pametnih telefona kako bi zaštitili svoju djecu od negativnog utjecaja društvenih mreža. Ova telekomunikacijska kompanija izvještava da se prodaja nekih modela udvostručila u odnosu na prethodnu godinu, osobito u rujnu, kada je počela nova školska godina.

Ovi telefoni s osnovnim funkcijama omogućavaju isključivo pozive i slanje poruka, bez dodatnih značajki poput ekrana osjetljivog na dodir ili pristupa internetu. Virgin Media O2 ističe da sve više roditelja preferira pouzdane telefone koji ne sadrže pametne funkcije s ciljem stvaranja sigurnijeg digitalnog okruženja za svoju djecu.

Osim zabrinutih roditelja, ovaj trend privlači i starije korisnike, radnike koji traže robusne uređaje te obične korisnike koji ne žele trošiti velike iznose na pametne telefone.

Popularan izbor i za generaciju Z

Slični trendovi zabilježeni su i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Counterpoint Research prošle godine izvijestio o povratku telefona s osnovnim funkcijama zahvaljujući generaciji Z i milenijalcima koji se povlače s društvenih mreža. Ovaj fenomen također je pod utjecajem nostalgije prema jednostavnim igrama poput Zmije na malim ekranima. Mnogi nastoje smanjiti vrijeme provedeno pred ekranima kako bi zaštitili svoje mentalno zdravlje.

Runar Bjørhovde, tehnički analitičar iz Canalysa, naglašava da je porast potražnje za telefonima s osnovnim funkcijama rezultat prekomjerne upotrebe pametnih telefona. Istraživanje Canalysa pokazuje da ljudi sve više brinu o vremenu koje provode na svojim uređajima i nastoje pronaći ravnotežu. Za mnoge telefon s osnovnim funkcijama predstavlja jednostavno i praktično rješenje koje vrijedi isprobati.

Osim toga, cijena ovih telefona igra značajnu ulogu u odluci potrošača. Uređaji s osnovnim funkcijama često su jeftiniji od najjeftinijih pametnih telefona, pa kupci manje brinu ako im se ne svide. Zbog toga se mnogi lakše odlučuju za kupnju "glupog" telefona nego skupog pametnog modela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.