Svijetle ili tamne radne ploče? Evo što trebate znati prije odluke

Foto: Shutterstock/emmezeta.hr/xxxlesnina.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RADNA ploča u kuhinji zauzima veliki dio prostora i njezina boja, završna obrada i stil snažno utječu na izgled cijele kuhinje. Sarah Brady iz Salt Design Company savjetuje da pri odabiru boje radne ploče treba uzeti u obzir stil kuhinje, količinu svjetlosti i jednostavnost održavanja. Svijetle ploče mogu lakše pokazivati mrlje i ogrebotine, dok tamne ploče mogu zahtijevati manje održavanja, ali mogu smanjiti osjećaj prostranosti. Dakle, koje su prednosti i mane obje opcije?

Prednosti svijetlih kuhinjskih radnih ploča

Svijetle boje u kuhinji, poput bijelog mramora, stvaraju prekrasan i bezvremenski izgled.

"Svijetle radne ploče mogu stvoriti iluziju većeg i prozračnijeg prostora, što je osobito korisno u malim kuhinjama", rekla je Brady za Livingetc. "Također su vrlo svestrane i odgovaraju različitim stilovima dizajna, od modernih do tradicionalnih".

"Važno je napomenuti da su svijetle ploče bolja opcija za manje kuhinje, pod uvjetom da su ormarići također svijetli. Ako su svi ormarići tamni, tada je bolja opcija tamna radna ploča", rekla je Jane Lockhart, osnivačica Jane Lockhart Design.

"Nedostatak svijetlih ploča je to što, ovisno o materijalu, mogu upijati mrlje," dodala je Lockhart. "Svijetle ploče također mogu istaknuti uzorke i vene u kontrastu sa svijetlom bojom, što nekima može djelovati previše napadno."

Prednosti tamnih kuhinjskih ploča

Crne ili tamnije radne ploče mogu kuhinji dati elegantan i luksuzan izgled. Tamne površine također bolje skrivaju nedostatke poput pukotina ili oštećenja, pa će kuhinja uvijek izgledati dobro.

"Tamna ploča daje kuhinji formalniji i profinjeniji izgled, ali može prostor učiniti mračnijim", kaže Lockhart. "Tamni prirodni kamen s visokim sjajem može pokazivati tanke ogrebotine, slično kao crni automobil."

S druge strane, tamniji materijali poput mramora ili pločica često imaju reflektirajuće površine koje mogu stvarati sjajni efekt, što ponekad može učiniti kuhinju previše blještavom zbog čega mnogi dizajneri interijera smatraju da su tamne radne ploče bolje za kuhinje koje se ne koriste svakodnevno.

Naime, tamne ploče često zahtijevaju više održavanja jer lako pokazuju tragove vode, prašine i prljavštine, pa ih je teže održavati besprijekornima.

Bijela kuhinjska ploča, Emmezeta, cijena je 33.90 eura
Siva radna ploča, Emmezeta, cijena je 29.90 eura
Blok kuhinja, Emmezeta, cijena je 2449 eura
Blok kuhinja s aparatima, Lesnina, cijena na sniženju je 1999 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.