Talijanski proizvođač Dior torbi pod istragom. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TALIJANSKA podružnica tvrtke LVMH, koja proizvodi Dior torbe, stavljena je pod sudski nadzor ovoga ponedjeljka nakon istrage koja je otkrila da je poslove davala kineskim firmama smještenim u Italiji, a koje su loše postupale s radnicima. Nadzor će trajati godinu dana, a kompanija će nastaviti poslovati u tom periodu. 

Sud u Milanu, koji istražuje ovaj slučaj, tvrdi da kršenje radničkih prava velikih modnih kuća nije rijetkost i da se često događa radi povećanja dobiti, piše Reuters.

Evo što se zna o istrazi 

Istraga se fokusirala na četiri manja dobavljača smještena u blizini Milana koji su zapošljavali 32 osobe. Dvoje od njih bili su ilegalni imigranti, a sedmero nije imalo svu potrebnu dokumentaciju za rad.

Između ožujka i travnja talijanska policija provela je inspekcije kod dobavljača. Otkrili su loše radne uvjete, s nedostatkom osnovnih higijenskih i zdravstvenih standarda potrebnih za etično poslovanje, prema sudskom dokumentu.

Među najgorim prekršajima utvrđeno je da su zaposlenici spavali na radnom mjestu kako bi bili dostupni 24 sata dnevno. Sigurnosni uređaji na strojevima su uklonjeni kako bi rad bio brži, što je smanjilo troškove proizvodnje na samo 53 eura po torbi koja se inače prodaje za 2600 eura.

Ova istraga ne baca lijepo svjetlo na Dior, kojim upravlja Delphine Arnault, kći izvršnog direktora LVMH-a, Bernarda Arnaulta. Sudski nadzor u Milanu ne znači da je Dior direktno pod kriminalnom istragom, već da su njegovi dobavljači povezani s takvim praksama.

Predstavnici LVMH-a za sada nisu komentirali ovaj slučaj. 

Događa li se ovo često u industriji luksuznih proizvoda?

Godinama su luksuzne tvrtke, pa čak i trgovci koji nisu visokog ranga, bili povezani s tvrdnjama o prisilnom radu u zemljama poput Kine i Indije. Tvrtke se često okreću zemljama u razvoju kako bi smanjile troškove proizvodnje, ali to je često povezano s izrabljivanjem radnika.

S time u vezi, u posljednjih nekoliko godina povećan je nadzor nad lancem opskrbe odjećom.

Italija je često u središtu takvih istraga jer je dom tisućama malih proizvođača koji čine 50-55% globalne proizvodnje luksuzne odjeće i kožne robe, a prema informacijama koje je konzultantska tvrtka Bain dala Reutersu.

Kao i Dior, talijanski modni div Giorgio Armani bio je pod istragom ranije ove godine nakon što je sud u Milanu utvrdio da je tvrtka plaćala radnicima samo 2-3 eura za rad od otprilike 10 sati dnevno, ponekad i sedam dana u tjednu, piše Fortune. Zbog toga je tvrtka također stavljena pod sudski nadzor.

Godine 2021. Inditex, vlasnik Uniqla i Zare, bio je dio francuske istrage zbog praksi prisilnog rada povezanih s ujgurskom zajednicom u Kini. Švedski H&M također je navodno bio uključen u slične aktivnosti u Mianmaru, što je dovelo do istrage i naposljetku do prekida poslovanja tvrtke u toj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.