Temu osvaja Europu: Jeftini proizvodi pokorili su europsko tržište

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INTERNETSKA kupovina u Europi je porasla, objavila je to industrijska grupa Ecommerce Europe u srijedu, prenosi Reuters. Kineske online trgovine, poput Temua, koje nude proizvode po vrlo niskim cijenama, dodatno su pojačale konkurenciju na tržištu.

Inflacija je posljednjih godina smanjila kupovnu moć potrošača diljem svijeta, što je pridonijelo brzom rastu online trgovina koje nude jeftine proizvode.

Kućanstva s nižim primanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, s godišnjim prihodom manjim od 50.000 dolara, povećala su svoju online potrošnju više nego druge skupine, pokazuje istraživanje Bank of America. Ovaj trend ukazuje na veću cjenovnu konkurenciju na internetu tijekom ključnog blagdanskog razdoblja.

Prva godina od 2021. da e-trgovina bilježi rast prihoda

Prema izvješću Ecommerce Europe, očekuje se da će prihod od e-trgovine u Europi ove godine dosegnuti 958 milijardi eura, što je rast u odnosu na 887 milijardi eura u 2023. godini - točnije porast od 8%, odnosno 5% kada se uzme u obzir inflacija.

Njihovo izvješće obuhvaća ukupno 38 europskih zemalja, uključujući države članice Europske unije, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarsku, Norvešku, Tursku i druge.

Prema izvješću, ovo bi bila prva godina od 2021. u kojoj e-trgovina bilježi rast prihoda, unatoč rastu cijena koji je potaknuo potrošače da smanje potrošnju i prelaze na jeftinije proizvode.

Anton Delbarre, glavni ekonomist udruženja EuroCommerce, istaknuo je kako se povjerenje potrošača polako oporavlja, ali još uvijek nije doseglo razinu koja je postojala prije inflacijske krize. "Nalazimo se u novoj stvarnosti koja je malo pesimističnija u odnosu na onu prije krize."

"Nijemci se sve više okreću jeftinim kineskim proizvodima"

S druge strane, čelnici udruga za e-trgovinu iz Danske, Finske i Njemačke naglašavaju da kineske online trgovine, poput Temua, koje prodaju jeftine proizvode poput planinarskih čizama za 10 eura ili pametnih satova za 15 eura, stvaraju sve veću konkurenciju lokalnim trgovcima.

"Nijemci se sve više okreću jeftinim kineskim proizvodima", izjavio je Martin Gross-Albenhausen, zamjenik generalnog direktora njemačkog udruženja za e-trgovinu BEVH.

Niels Ralund, voditelj e-trgovine pri Danskoj gospodarskoj komori, izjavio je kako kompanije poput Temua stvaraju nepoštenu konkurenciju prodajući svoje proizvode u Europskoj uniji a da se pritom ne pridržavaju istih propisa kojih se moraju pridržavati danske web trgovine.

Glasnogovornik Temua izjavio je da tvrtka ozbiljno pristupa usklađivanju s lokalnim zakonima i propisima te da je posvećena podržavanju lokalnih poduzeća. Također, pozvali su trgovce iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske da se pridruže njihovoj internetskoj trgovini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.