Tinejdžeri su poludjeli za parfemima iz 90-ih. Zašto?

Foto: Shutterstock/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NOVI TREND pojavio se među tinejdžerima. Naime, postalo je kul mirisati "staro". 

Dizajnerske kolonjske vode, uključujući neke i iz 1990-ih, postale su popularne među tinejdžerima koji strastveno skupljaju skupe parfeme. Oni traže klasične mirise, uključujući Jean Paul Gaultier Le Male, Dior Sauvage i Giorgio Armani Acqua di Giò, što je potaknuto utjecajem društvenih mreža.

@designbyskie Replying to @Cuauhtli_0229 updated collection, what should he get next!? #fragranceformen #mensfragances #tiktokshop #tiktokmademebuyit #teenagersbelike #cologneshelf #fypシ゚viral #teenager ♬ Nasty - Tinashe

Prema riječima analitičara iz industrije ljepote, poznati brendovi parfema zabilježili su značajan rast tijekom prošle godine, piše Wall Street Journal. Mlađi potrošači izdvajaju između 55 i 140 eura po bočici, traže uzorke ili rado prihvaćaju mirise koje su naslijedili od članova obitelji.

Ryan Glicksman, 14-godišnjak, počeo je koristiti Acqua di Giò, citrusni miris iz 1996. godine, nakon što ga je pronašao zaboravljenog u kupaonskom ormariću svog oca. Također je otkrio Le Male, poznat po bočici u obliku muškog torza, lansiran 1995. godine. Oba mirisa ponio je sa sobom u ljetni kamp u Wisconsinu, a sada ih koristi prije škole. "Još uvijek je kul, pretpostavljam", kaže Ryan.

Giorgio Armani Acqua di Giò, 30 ml, dm, 49.90 eura
Jean Paul Gaultier Le Male, 75 ml, Koku, 59 eura

Ryanova soba sada ima desetke uredno poslaganih starih i novih parfema na polici. Njegov otac Jeff Glicksman kaže da ulazak u sobu izgleda kao da ulazite u parfumeriju. Dodaje da je prestao koristiti parfeme i sinu prepustio svoju kolekciju bočica.

Parfemi su najbrže rastuća kategorija u svijetu ljepote 2024. godine

Prema istraživanju tvrtke Mintel, oko 44% dječaka u dobi od 12 do 14 godina i 57% dječaka od 15 do 17 godina koristi parfeme. Parfemi su najbrže rastuća kategorija u svijetu ljepote 2024. godine, s porastom od 15% od početka godine, prema podacima tvrtke Circana.

"Zabavno je vidjeti kako se mladi vraćaju ovim klasičnim mirisima", izjavila je Nicolette Bosco, potpredsjednica za ljepotu u Macy'su, poznatom američkom lancu robnih kuća.

Odrastanje uz mirise

Nakon što je godinama hvalio djedov parfem Marcus Melamed bio je oduševljen kad je dobio svoju bočicu Terre d'Hermès. Djed mu je prije dvije godine kupio ovaj parfem s notama grejpa i cedra. Taj parfem lansiran je 2006. godine. "Osjećam se malo starije kada ga nosim", kaže 15-godišnji Marcus iz Newtowna u Pennsylvaniji.

Hermes Terre d'Hermès, 75 ml, Koku, 93 eura

Iako Marcus gradi svoju kolekciju parfema odlascima u parfumerije s mamom, izbjegava druge popularne mirise poput Dior Sauvagea, poznatog po drvenastoj noti, jer ga već koristi previše njegovih prijatelja.

Dior Sauvage, 60 ml, Koku, 98 eura

Ann Gottlieb, konzultantica iz industrije parfema u New Yorku, objašnjava da mnogi tinejdžeri danas zamjenjuju sprejeve za tijelo poput Axea, koji su bili popularni početkom 2000-ih, za skuplje dizajnerske parfeme. Potrošnja tinejdžera na parfeme porasla je za 26% u odnosu na prošlu godinu, prema podacima istraživanja investicijske banke Piper Sandler za 2024. godinu.

Le Male je hit među tinejdžerima na TikToku

Elijah Yeroushalmi, influencer u svijetu mirisa i student ekonomije na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, kaže da mnogi njegovi pratitelji uživaju u videima u kojima posjećuje trgovine poput Marshalls ili T.J. Maxx kako bi pronašao povoljne parfeme. Također ističe da dobiva više pregleda kada spomene bilo koji parfem Jeana Paula Gaultiera.

@chefejwiththesauce $1000 Jean Paul Gaultier Mission Accomplished ✅ #jeanpaulgaultier ♬ original sound - Elijah Yeroushalmi

"Trenutno su iznimno popularni", kaže Yeroushalmi. Iako voli Le Male, dodaje da neke novije verzije tog brenda mogu imati "sintetički" miris.

Yeroushalmi savjetuje budućim kolekcionarima parfema da ih podijele na dnevne i večernje mirise. "Za večernje izlaske birajte duboke, zavodljive mirise", kaže. "Za dan je bolje odabrati nešto lagano, svježe i muževno."

S obzirom na ovaj rastući trend, neke tvrtke sada kreiraju parfeme inspirirane mirisima iz prošlih desetljeća. Ranger Station, brend parfema iz Nashvillea, prošle je godine lansirao parfem Rich 90s Dad. Parfem, koji je bio limitirano izdanje, brzo se nakon lansiranja rasprodao.

Kakva je situacija kod nas?

U Hrvatskoj se situacija među tinejdžerima čini sličnom. Pregledom društvenih mreža poput TikToka i Reddita primjećuje se mnoštvo komentara, većinom mladih, koji hvale parfeme poput Dior Sauvagea i Jean Paul Gaultier Le Malea. Ističu se i mirisi kao Davidoff Cool Water, koji je iz 90-ih, te noviji Versace Eros, lansiran 2012. godine.

Nedavno smo obišli nekoliko drogerija, a djelatnici su nam otkrili koji su parfemi najprodavaniji među Hrvaticama i Hrvatima. Otkrili smo da neki mirisi uspješno odolijevaju vremenu i ostaju popularni unatoč promjenama u trendovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.