Treba li kauč biti na tepihu ili ne? Evo što kažu dizajneri

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VJEČNA dilema kod uređenja dnevnog boravka glasi: Treba li kauč biti na tepihu ili ne?

Među dizajnerima interijera postoji konsenzus da bi kauč trebao biti na tepihu, ali, naravno, postoje iznimke, ovisno o veličini sobe i tepiha. Livingetc je razgovarao s dizajnerima i prikupio korisne savjete kako lakše uskladiti kauč i tepih u prostoru.

Više je faktora koji utječu na to hoće li kauč biti smješten na tepihu u dnevnoj sobi, kaže arhitekt s Bainbridge Islanda Matthew Coates. "Kad je riječ o postavljanju kauča na tepih, ne postoji univerzalno rješenje - sve ovisi o prostoru, veličini tepiha i željenoj estetici", ističe.

Postoje tri opcije: kauč može biti potpuno ili djelomično na tepihu ili stajati bez tepiha.

Kauč na tepihu

"Osim što doprinosi stilu i udobnosti, tepih ima važnu ulogu u stvaranju ugodnog prostora u domu", kaže dizajnerica Alexis King. Dodaje da postavljanje kauča, naslonjača i stolića na tepih povezuje te elemente, čineći prostor ugodnijim i funkcionalnijim, te jasno definira zonu za opuštanje i druženje.

Foto: Pexels

Dizajnerica Kanika Khurana također voli postavljanje kauča u cijelosti na tepih. "To je moj izbor kada je prostor dovoljno velik i kada imam velik tepih", kaže. Dodaje da, kada je kauč potpuno na tepihu, prostor za sjedenje ima jasne granice i izgleda uredno, što ga čini stabilnijim i usklađenim.

Tepih, Gnijezdo, cijena na sniženju je 635.20 eura

Kauč djelomično na tepihu

Postoji opcija u kojoj su samo prednje noge kauča na tepihu, dok stražnje ostaju izvan njega. Dizajnerica Janelle Patton preferira upravo ovu opciju. "U većini slučajeva prednje dvije noge kauča trebale bi biti na tepihu", kaže.

Foto: Unsplash

Janelle obično postavlja kauč tako da prednje noge budu na tepihu - time on ostaje na mjestu, a prostor djeluje skladno i povezano. Također preporučuje odabrati dovoljno velik tepih da sa svake strane kauča ostane barem 15 centimetara, čime se postiže uravnotežen izgled.

Tepih, Zara Home, 259 eura

Tepih ispred kauča

Iako kauč, prema dizajnerima, obično izgleda najbolje kada je djelomično ili u cijelosti na tepihu, postoji i opcija da se tepih smjesti ispred kauča.

Foto: Unsplash

"Ponekad ima smisla postaviti tepih ispred kauča, primjerice kada koristite manji akcentni tepih ili u otvorenim prostorima gdje želite vizualno razdvojiti zone", objašnjava Kanika Khurana. U tom slučaju tepih se postavlja ispred kauča, obično ispod stolića za kavu, kao središnja točka. Ovaj raspored djeluje prozračnije i idealan je kada nije potreban veliki tepih.

Tepih, H&M, 119 eura

Koji dio kauča treba biti na tepihu?

Ako je kauč djelomično na tepihu, postizanje skladnog izgleda vrlo je jednostavno.

"Dizajneri često preporučuju da barem prednje dvije noge svakog glavnog komada namještaja budu na tepihu, s otprilike 30 do 45 centimetara tepiha koji se proteže izvan namještaja kako bi prostor izgledao povezano", objašnjava Laetitia Laurent iz Laure Nell Interiorsa.

Primjerice, tepih dimenzija 270 x 360 cm idealan je za veće sofe ili kutne garniture, dok manji tepisi, poput onih od 180 x 270 cm, odgovaraju manjim kaučima. Ova opća pravila olakšavaju odabir prave veličine tepiha i njegovog položaja, čime se postiže skladan izgled prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.