"Treba prestati kupovati": Hrvati raspravljaju o cijeni Dorina čokolada

Foto/Screenshot: Borna Filic/PIXSEL/Reddit

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VISOKE cijene neiscrpna su tema među Hrvatima. Posljednje su se na tapeti našle mnogima omiljene Kraševe Dorina čokolade. Na Redditu se povela rasprava o njihovoj cijeni - čokolade težine od 95 do 100 grama mogu koštati gotovo 2 eura, ovisno o trgovini, što neki smatraju pretjeranim.

Jedan korisnik Reddita pokrenuo je raspravu vezanu uz cijene ovih čokolada, koja je prikupila preko 200 komentara. "Skoro dva eura za čokoladu od 95 grama? Jesu oni normalni?", napisao je i dodao: "Koji je izgovor za takve cijene, da kupci preferiraju manja i skuplja pakiranja, kakaovac koji se bere na prvoj liniji u Ukrajini ili brod zapeo u Suezu?"

>> Obišli smo 10 trgovina u potrazi za najisplativijim čokoladama. Našli smo ih

Kao što smo naveli, ova rasprava prikupila je mnoštvo komentara. Neki su se našalili, drugi su istaknuli da ne treba kupovati ono što je preskupo, pa će cijena pasti, dok je neke cijena Dorinine čokolade iznenadila te su je usporedili s cijenama čokolada drugih brendova.

"Mršavljenje nikad jeftinije"

"Mršavljenje nikad jeftinije", našalila se jedna osoba u komentarima, dok su drugi istaknuli da ne žele potrošiti više od određenog iznosa na slatke proizvode poput čokolade: "Ne dam više od jednog eura za čokoladu, kupujem na akciji ili u Žapcu, a čak ni tamo ne uzmem ako je čokolada skuplja od spomenutog jednog eura."

Neki su naveli i druge primjere, uglavnom slatkiša, za koje smatraju da su postali preskupi. "Kandi Riki riža sad je 8.99 eura, je li to normalno", podijelila je jedna osoba. 

"Najviše me boli Domaćica. Obožavam je inače i nisam je jela brat bratu 2 godine. Nedavno, bez razmišljanja dečko stavi neku novu Domaćicu u košaru i dođemo doma, ja gledam račun i skužim da je koštala skoro 4 eura?? Čajni keks preliven čokoladom?? To je skoro 30 kuna, ja se ne sjećam da je ona bila iznad 12 kuna. Nema šanse da ću je ikad više kupiti, pa makar slinila nad policom", dodala je druga. 

"Milka je sada jeftinija od Dorine"

Međutim, neki smatraju da jednostavno ne treba kupovati ono što je preskupo. "Treba prestati kupovati, pa će cijene pasti", "Izgovor je to što ljudi nastavljaju kupovati, kad ih zasvrbi za džep, cijene će padati kao dileri."

Neki su usporedili cijene Dorina čokolade s ostalim brendovima, dok su drugi istaknuli da su pronašli povoljnije alternative.

"Milka je sad jeftinija od Dorine. Bilo male od cca 100 g do velikih od 300 g, bude od pola eura ili više razlika. Čokoladne napolitanke od skoro 7 eura koje na sniženju budu 5 eura i kusur da ne spominjem. Kraš se polakomio izgleda, ali tako će biti dokle god se proizvod bude prodavao."

"Ja sam siromašan pa kupim Lindt u Mulleru, jeftiniji je od Kraša (5 eura 300 g). I onda suze lijem sa sjetom na Dorinu dok jedem."

"Znam da je Dorina marka, al Lidl ima one neke čokoladice od 100 grama za 50 centi i prefine su. Otkrila ih prije cca mjesec dana i ostala paf da zapravo valjaju."

"Ovo je realna cijena za tržište"

Neki su u komentarima istaknuli da cijene čokolade rastu zbog poskupljenja sirovina. "Cijene čokolade divljaju jer cijena sirovine divlja." Međutim, neki smatraju da su cijene realne. "Nisu svi broke, sviđalo se to tebi ili ne ovo je realna cijena za tržište."

Pojedini smatraju da je čokolada ponovno postala luksuz. "Sjećam se kad su mi odrasli pričali da je čokolada bila luksuz koji su rijetki mogli priuštiti i da su njima slatkiši bili kad bi jednom, u tko zna koliko, dobili jabuku, krušku ili šaku oraha. Izgleda da se opet vraćamo u ta vremena."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.