U Zagrebu se posvuda gradi. Evo koje su cijene novogradnji

Foto: Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U ZAGREBU se trenutačno gradi u mnogim kvartovima. Prošetali smo nekima od njih, pregledali oglase, kontaktirali građevinske tvrtke i investitore te na jednom mjestu zabilježili pojedine projekte i njihove cijene. Razgovarali smo i s građanima kako bismo saznali njihova mišljenja o novogradnjama i zamolili ih da prokomentiraju cijene i kvartove.

Kao što smo spomenuli, gradi se diljem grada, od Jankomira i Svete Klare do Dubrave. Grade i veći, poznatiji investitori, kao i oni manji. Cijene su raznolike i kreću se od 2400 eura po kvadratu na periferiji do više od 8000 eura po kvadratu na atraktivnim lokacijama i u luksuznijim zgradama.

Najjeftiniji kvadrat je u Svetoj Klari i Botincu

Od većih i poznatijih investitora ističu se GIP Pionir, Domograd, Kamgrad, Gik Grupa, Mešić, Alfa stan, NN Bilić i Nivogradnja. Tu su i manji investitori, od kojih su neki poznati po gradnji uglavnom manjih zgrada.

Pionir trenutno gradi na tri lokacije u gradu. Najpovoljniji kvadrat im je u Španskom-sjever, u Ulici Vilima Korajca, koja već nekoliko godina izgleda poput gradilišta. Tamo Pionir gradi nekoliko zgrada, a prema dostupnim informacijama, rok useljenja za jednu zgradu je kraj studenog 2024., dok je za drugu planiran u svibnju 2025. Zgrade su veće, sa sedam katova i uvučenim katom, te svaka ima garaže. Većina stanova je već prodana.

Novogradnja Špansko, GIP Pionir

Cijena kvadrata u Španskom iznosi 2690 eura, dok su jednosobni stanovi nešto skuplji i koštaju 2790 eura po kvadratu. Neki stanovi imaju i vrtove, koji se prodaju po cijeni od 690 eura po kvadratu. Cijene parkirnih mjesta variraju ovisno o tome jesu li unutarnja ili vanjska, a kreću se od 790 do 1080 eura.

Pionir gradi i na istoku grada, u naseljima Ferenščica i Borongaj. To su također veće zgrade sa sedam ili osam katova i garažama. Stanovi u sklopu stambene zgrade u bloku Ivekovićeva - Lovinčićeva - Ulica Branka Perice prodaju se po cijeni od 3060 eura po kvadratu, dok jednosobni stanovi koštaju 3260 eura po kvadratu. Cijene vrtova su iste kao u Španskom, a garažna parkirna mjesta koštaju od 910 do 1150 eura po kvadratu. Vanjska parkirna mjesta dostupna su za 890 eura po kvadratu.

Novogradnja Ferenščica, GIP Pionir

Što se tiče Borongaja, cijena stanova je 2970 eura po kvadratu, a jednosobni stanovi su skuplji i koštaju 3180 eura po kvadratu. Parkirna garažna mjesta u podrumu su od 890 do 1130 eura po kvadratu, ovisno o etaži. Vanjska parkirna mjesta su 920 eura po kvadratu.

Planirani dovršeci zgrada na Ferenščici razlikuju se od zgrade do zgrade, pa je rok useljenja za jednu studeni 2024., a za druge dvije svibanj i lipanj 2025. Rok useljenja za zgrade koje se grade na Borongaju su prosinac 2024. odnosno srpanj 2025. 

Novogradnja Borongaj, GIP Pionir

Domograd gradi zgradu u Španskom, a uvrstili smo je na popis unatoč tome što su svi stanovi već rasprodani iako su zasad iskopani samo temelji. Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi od ukupno osam katova i s garažnim prostorima. Završetak gradnje planiran je za proljeće 2026. godine. Stanovi su se prodavali po cijeni od 3100 eura po kvadratu za prvi kat, dok je svaki viši kat bio skuplji 50 eura po kvadratu.

Kamgrad gradi u zapadnom dijelu grada, u naselju Jankomir, u Lončarevoj ulici, blizu križanja sa Samoborskom cestom. Trenutno je u tijeku izgradnja manje stambene zgrade s tri kata, u kojoj se nalaze dvosobni, trosobni i četverosobni stanovi. Cijene po kvadratu kreću se od 3300 do 3450 eura, ovisno o katu. Planirani završetak gradnje je polovina 2026. godine. 

Lokacija na Jankomiru na kojoj će niknuti zgrada Kamgrada

Nivogradnja gradi zgradu od pet katova s garažom u Botincu, naselju u Novom Zagrebu. Cijena stanova varira od 2550 do 2740 eura po kvadratu, ovisno o katu. Također su dostupna parkirna mjesta, a ovisno o tome nalaze li se u podrumu ili su vanjska, cijene se kreću od 1380 do 3200 eura po kvadratu. Očekivani završetak gradnje je prosinac 2025. 

Lokacija u Botincu na kojoj će niknuti zgrada Nivogradnje

Skuplje novogradnje u Trnju, na Trešnjevci i Črnomercu

Gik Grupa nedavno je najavila novi projekt u naselju Trešnjevka, u Rihtmanovoj ulici. Prema dostupnim informacijama, riječ je o luksuznijoj gradnji. Stambena zgrada imat će ukupno 36 stanova i 107 garažnih mjesta, a cijena kvadratnog metra stana kreće od 5800 do 6500 eura. Očekivani završetak gradnje prema službenoj stranici je ožujak 2026. 

Trešnjevka, Rihtmanova ulica, Gik Grupa

Mešić je već gotovo dovršio zgradu na Črnomercu, na Prilazu Baruna Filipovića, a još uvijek ima dostupnih stanova za kupnju. Zgrada ima sedam katova, a cijena stanova iznosi 4990 eura po kvadratu. Garaže koštaju 3742 eura po kvadratu, garažna parkirna mjesta 2495 eura po kvadratu, dok su spremišta po cijeni od 2495 eura po kvadratu.

Črnomerec, Mešić

Alfastanov projekt Franc na Trgu dr. Franje Tuđmana i Trgu Francuske Republike također spada u luksuzniju gradnju i jednu od skupljih u gradu. Zgrada ima 127 stanova, uključujući dvosobne, trosobne, četverosobne, peterosobne i penthouse stanove. Većina stanova je već prodana, no nekoliko ih je još dostupno za kupnju. Cijena kvadrata u prosjeku iznosi oko 8000 eura, no može varirati ovisno o specifičnom stanu.

Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Francuske Republike, Franc, Alfastan

Još jedna luksuzna novogradnja u Zagrebu smještena je na križanju Novakove ulice i Langova trga. Stambena zgrada imat će 21 stan te poslovni prostor u prizemlju, dok će parkirna mjesta biti smještena u podrumu. U prodaji je još nekoliko stanova, a cijene su od 8000 eura naviše po kvadratu, ovisno o površini i položaju stana. Završetak gradnje planiran je za prosinac 2025.

Novogradnja u centru, Novakova - Langov trg

Luksuzan projekt niče i na križanju Strojarske ceste i Ulice grada Vukovara u Zagrebu - Avenue V. Cijene se kreću od 5600 eura do 7400 eura po kvadratu. Ova zgrada imat će 74 stana. Predviđen završetak gradnje je jesen 2026. godine. 

Križanje Strojarske i Vukovarske, Avenue V

Gore navedene, kao i pojedine druge novogradnje i njihove cijene u Zagrebu, prikazali smo u tablici ispod.

"Bolna točka"

Zamolili smo građane Zagreba da prokomentiraju cijene stanova. Neki su rekli da su previše porasle, dok je jedna sugovornica istaknula da joj je ta tema "bolna točka" jer je i sama u procesu kupnje stana.

 

"Cijene stanova u novogradnji su definitivno previsoke", rekao nam je jedan Zagrepčanin uspoređujući ih s cijenama novogradnji u Italiji. Naime, kako kaže, njegovi su prijatelji nedavno kvadrat stana u Trstu platili 2900 eura.

Drugi Zagrepčanin smatra da su stanovi u novogradnji mnogima nedostižni: "Ne znam što mora prosječan čovjek raditi da si to može priuštiti."

No neki smatraju da su pojedine cijene realne. "Ovisi o lokaciji", istaknula je jedna gospođa. Jedna mlada Zagrepčanka rekla je da joj je "drago vidjeti da se cijene izjednačavaju s europskima". "Nisu problem visoke cijene, nego su problem niske plaće", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.