Usporedili smo The Pink Stuff pastu i duplić iz dm-a. Evo koja je bolja

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PASTA za čišćenje The Pink Stuff Miracle Cleaning, iako postoji od 2007. godine, postala je pravi internetski hit tek 2020. godine zahvaljujući viralnim objavama na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka. Od tada je uključuje gotovo svaki video o čišćenju doma.

Ova višenamjenska pasta može se koristiti za uklanjanje tvrdokornih mrlja i prljavštine u kuhinji, poput masnoće na ploči za kuhanje ili pećnici. U kupaonici odlično čisti pločice, slavine i kadu. Također je korisna za poliranje metala i osvježavanje vanjskog namještaja, kao i za uklanjanje prljavštine s obuće i zidova. 

Isprva se kod nas mogla naručiti samo preko stranica poput njemačkog Amazona i DustDeala, a cijena joj je tada bila od 8 do 11 eura za kanticu od 850 grama. Zatim je početkom ove godine stigla i u naše trgovine.

Prvo smo je primijetili u Tediju, a sada je dostupna u gotovo svim većim trgovinama. U Tediju se, kada je tek stigla, prodavala po cijeni od 4 eura, a čini se da joj je cijena sada porasla, barem u Konzumu, gdje kantica od 850 grama košta 5.55 eura. Inflacija je, čini se, zahvatila i proizvode za čišćenje - u Hrvatskoj ništa novo.

No, ono što je novo jest to da je u dm nedavno stigla svojevrsna alternativa ovoj popularnoj pasti za čišćenje - Denkmit pasta za čišćenje. Dolazi u pakiranju od 320 grama i prodaje se po cijeni od 2.65 eura. S obzirom na to da su mi gotovo svi proizvodi iz Denkmit linije bili izvrsni, odlučila sam kupiti ovu pastu i usporediti je s The Pink Stuff pastom koju imam već neko vrijeme.

Nije duplić

Odmah ću spojlati ovu recenziju i navesti da, po mom mišljenju, Denkmit pasta nije duplić The Pink Stuff paste, što je jasno vidljivo već po sastavu. Naime, Denkmit pasta ne sadrži abrazivne tvari. Uz to, The Pink Stuff koristi natrijev bikarbonat (sodu bikarbonu) i natrijev silikat, koji su ključni za uklanjanje tvrdokornih mrlja, dok Denkmit koristi surfaktante (površinski aktivne tvari koje razgrađuju prljavštinu) za čišćenje.

The Pink Stuff više se oslanja na abrazivne i bazične tvari za čišćenje, dok Denkmit koristi deterdžentske komponente s dodatnim konzervansima za očuvanje formule. U prijevodu, The Pink Stuff je znatno jača i učinkovitija u uklanjanju tvrdokornih mrlja i prljavštine, dok kod Denkmit paste trebate koristiti veću količinu i često ponoviti postupak nekoliko puta kako biste postigli sličan rezultat.

Lijevo The Pink Stuff, desno Denkmit

Razlikuju se i po teksturi. The Pink Stuff se znatno lakše razmazuje, što biste i očekivali od paste, dok je Denkmit više poput tvrdog sapuna koji je teško razmazati rukama i često ostanu veći komadići prilikom razmazivanja. To nije uvijek idealno, posebno kada pokušavate precizno očistiti fuge i nanijeti pastu u sitne utore.

Fuge prije
Fuge usred čišćenja
Fuge nakon - gornja i koja ide lijevo čišćene su The Pink Stuff pastom; donja i koja ide desno Denkmit pastom

To ne znači da je loša, ali...

To ne znači nužno da je Denkmit pasta loša niti to tvrdim, već se radi o dva različita proizvoda kojima je zajedničko samo to što dolaze u kantici i ružičaste su boje. Miris oba proizvoda je blag, što je velika prednost, posebno kada se koriste u zatvorenim prostorima poput WC-a i kupaonica bez prozora.

Također, u mom slučaju pokazalo se da su paste blage prema koži. Naime, u nekoliko navrata su mi došle u dodir s kožom ruku, koja, iako osjetljiva, nije negativno reagirala niti su je isušile, što je još jedan plus.

Što se tiče samog čišćenja, obje paste su se pokazale dobrima. Iako je, ponavljam, The Pink Stuff bila nešto brža i učinkovitija u uklanjanju mrlja, obje su na kraju uspješno uklonile prljavštinu. Najbolje su mi se pokazale u čišćenju vanjskih balkonskih pločica, fuga, umivaonika, dna tave i tenisica.

Obje paste izvrsno funkcioniraju na glatkim i poluhrapavim površinama te učinkovito uklanjaju prljavštinu, barem onu koju sam testirala tijekom recenziranja. Na vanjskim pločicama koje su poluhrapave uspjele su ukloniti mrlje koje nisam mogla očistiti ni jednim drugim sredstvom.

Pločice prije čišćenja i točkice koje se nikako nisu mogle ukloniti
Pločice nakon - gornji dio je čišćen The Pink Stuff pastom, donji Denkmitom
Pločice nakon još malo ribanja donjeg dijela Denkmit pastom da se sve točkice uklone

Također, uspjela sam ovim pastama očistiti dno tave do te mjere da je izgledalo kao novo, a i bijele tenisice su izgledale znatno bolje. Ne mogu reći da su bile kao nove jer dječje tenisice rijetko kada izgledaju potpuno novo bez dubinskog pranja. Pa možda čak ni tada. 

Zbog toga sam ih, nakon čišćenja pastama, ipak stavila i u perilicu jer je prljavština ostala na tkanini, koju ove paste ne uklanjaju dovoljno učinkovito.

Tava prije
Tava usred čišćenja - desna strana čišćena je The Pink Stuff pastom, lijeva Denkmit pastom
Tava nakon
Tenisice prije (kod svake tenisice je ona pasta kojom je čišćena)
Tenisice nakon

Koja mi je favorit?

Moram napomenuti da sam testirala ove paste i sa spiralnim žicama za posuđe i s mekanim spužvicama i nisam primijetila da su manje učinkovite pri korištenju mekše spužvice. Dapače, posao su obavile gotovo jednako dobro. Naravno, uz malo više ribanja.

Na koncu - cijena. Iako je manja kantica Denkmit paste nešto jeftinija, kada se usporedi cijena po gramu, razlika je zanemariva i ne bi trebala biti presudan razlog za odabir jedne ili druge.

Koju pastu preporučujem? The Pink Stuff.

Po mom mišljenju, ona je značajno bolja, brža i učinkovitija u čišćenju, ima ljepšu teksturu koja se vrlo lako razmazuje i stvara više sapunice prilikom čišćenja, što olakšava uklanjanje prljavštine. Sve u svemu, puno brže i temeljitije uklanja prljavštinu od Denkmit paste i zato je moj favorit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.