"Vlasnik, njegov je stan": Zagrepčani raspravljaju tko plaća pričuvu prilikom najma

Foto/Screenshot: Davor Visnjic/PIXSELL/Facebook

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDNA korisnica Facebooka sinoć je pokrenula raspravu u zagrebačkoj grupi za najam stanova o tome tko plaća pričuvu prilikom najma. Zanimalo ju je plaća li pričuvu vlasnik ili najmoprimac.

"Molim provjerenu informaciju, tko plaća pričuvu - vlasnik ili onaj kome je iznajmljeno? Bitno mi je jer meni na pričuvu ode zbilja puno", napisala je, između ostaloga, u svojoj objavi koja je prikupila više od 400 komentara. 

Mišljenja korisnika bila su raznolika. Dok su jedni smatrali da je to pitanje dogovora, drugi su tvrdili da je odgovornost na vlasniku, a neki su komentirali: "Sve ionako plaća najmoprimac, netko shvati brzo, netko nikada."

"Vlasnik, njegov je stan, a ne vaš", "Pričuvu plaća vlasnik stana", "Pričuvu uvijek plaća najmodavac", "Nigdje to ne piše, tako da je stvar dogovora", "Pričuvu je uvijek plaćao vlasnik, i kod većine najmova je tako", "Ovisno o početnom dogovoru. Većinom stanodavci plaćaju", "Po dogovoru, najmodavci govore jedno, najmoprimci drugo, kako kome paše", "To se pita kad iznajmljuješ", "Takve stvari se dogovore prilikom dogovora i razgledavanja stana. I ne znam zašto se oko toga uopće vodi tolika polemika", neki su od komentara ispod njezine objave.  

Što kaže Zakon?

Prema Zakonu, pričuva je obveza suvlasnika zgrade, odnosno vlasnika stana. Međutim plaćanje pričuve može biti dogovoreno s najmoprimcem prije potpisivanja ugovora o najmu.

"Zajednička pričuva iz članka 85. stavka 2. ovoga Zakona je namjenski vezana zajednička imovina svih koji su suvlasnici nekretnine, namijenjena za pokriće troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine te za otplaćivanje zajma za pokriće tih troškova", piše, između ostaloga, u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. 

"Sredstva zajedničke pričuve suvlasnici su dužni uplaćivati na račun koji će u tu svrhu otvoriti, prema utvrđenom godišnjem, odnosno višegodišnjem programu", dodano je u Zakonu. 

U Zakonu o najmu stanova nema govora specifično o plaćanju pričuve, ali, između ostaloga, stoji da ugovor o najmu stana sadrži i vrstu troškova koji se plaćaju u svezi sa stanovanjem i način na koji će se plaćati. To može uključivati i pričuvu, ako je tako dogovoreno između najmodavca i najmoprimca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.