Vlasnik Zare zatražio veću transparentnost pri certificiranju pamuka

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INDITEX, vlasnik brendova Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti i drugih, zatražio je veću transparentnost certifikatora uvoznog pamuka nakon istrage koja je ustanovila nepravilnosti kod dva brazilska proizvođača pamuka. Inditex je poslao pismo izvršnom direktoru Better Cottona Alanu McClayu tražeći detalje o postupku certificiranja, kao i poboljšanje praksi ocjenjivanja pravilnosti.

Nevladina organizacija Earthsight obavijestila je trgovca da su proizvođači s certifikatima Better Cotton bili uključeni u prisvajanje zemljišta, ilegalnu deforestaciju i nasilje nad lokalnim zajednicama, piše Reuters.

Better Cotton obećao da će rezultate objaviti tijekom sljedećih nekoliko tjedana

Iz Inditexa su izjavili kako su preko šest mjeseci čekali rezultate istrage koju je Better Cotton obećao provesti još u kolovozu 2023.

Optužbe "predstavljaju ozbiljno kršenje povjerenja uloženog u proces certificiranja Better Cottona kako od naše grupe tako i od naših dobavljača proizvoda", stoji u pismu. "Povjerenje koje stavljamo u takve procese razvijene od neovisnih organizacija, poput vaše, ključno je za našu strategiju kontrole lanca opskrbe."

Inditex ne kupuje pamuk izravno, već od dobavljača čiji je pamuk certificiran od tvrtki poput Better Cotton jer žele osigurati dobre prakse dobivanja sirovina. Better Cotton, sa sjedištem u Ženevi, jedan je od najvećih certifikatora održivih praksi u pamučnoj industriji.

Za Reuters, iz Better Cottona su izjavili kako će pružiti više informacija Inditexu tijekom sljedećih nekoliko tjedana nakon što analiziraju rezultate revizije. Izjavili su i kako njihov strateški partner u Brazilu radi na usklađivanju standarda s onima Better Cottona.

Trgovci modom su sve više pod pritiskom potrošača i aktivista da osiguraju proizvodnju i prodaju odjeće sa što manjim ekološkim otiskom te proizvedene u sigurnim radnim uvjetima uz poštovanje prema okolišu i radnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.