Zašto je Temu pod nadzorom Europske komisije?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

EUROPSKA komisija danas je priopćila da je u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (DSA) poslala zahtjev za informacijama internetskoj trgovini Temu. Cilj ovog Akta je zaštititi potrošače i osigurati da svi proizvodi na internetskim trgovinama budu sigurni i u skladu s europskim zakonima.

Komisija od Temua traži informacije o koracima koje poduzima kako bi spriječio prodaju ilegalnih proizvoda na svojoj stranici. No što je dovelo do ovog zahtjeva?

Ukratko, Temu je pod povećalom Europske komisije zbog zabrinutosti da krši pravila iz Akta o digitalnim uslugama. Postoji sumnja na to da platforma omogućava prodaju ilegalnih proizvoda, koristi manipulativne prakse, ne osigurava zaštitu maloljetnika i nema dovoljnu transparentnost u vezi s preporukama proizvoda i sljedivosti trgovaca. Ipak, ništa nije službeno potvrđeno, a istraga je u tijeku.

Europska organizacija za zaštitu potrošača BEUC i 17 njezinih članica - uključujući belgijsku organizaciju Test Achats - uložile su još u svibnju pritužbe protiv Temua, koji je pokrenut u SAD-u 2022. i brzo se proširio na nekoliko zemalja EU. Prema vlastitim podacima, Temu ima 75 milijuna aktivnih korisnika mjesečno unutar EU, piše Brussels Times

Organizacije su optužile Temu za kršenje Akta o digitalnim uslugama

Organizacije su optužile Temu za kršenje Akta o digitalnim uslugama, europskog zakona koji nastoji učiniti internetsko okruženje sigurnijim, pravednijim i transparentnijim. DSA nameće obveze za internetske trgovine i platforme, uključujući mjere za ograničavanje dezinformacija, suzbijanje ilegalnih proizvoda i usluga, zaštitu maloljetnika, jasnije informacije o oglasima te zabranu personaliziranih oglasa temeljenih na osjetljivim podacima.

Kineska internetska trgovina Temu, kao i trgovac Shein, obuhvaćena je ovim obvezama. Međutim, prema raznim organizacijama, Temu se ne pridržava tih pravila. "Temu često ne pruža potrošačima potpune informacije o stvarnom prodavaču proizvoda, zbog čega nije moguće utvrditi ispunjava li proizvod sigurnosne zahtjeve EU", rekla je Laura Clays, glasnogovornica organizacije Test Achats.

Clays je dodala da je platforma također kriva za tzv. "dark patterns" - manipulativne prakse koje potiču korisnike na dodatnu ili skuplju kupnju. Na primjer, kada korisnik klikne na proizvod, osim odabranog artikla prikazuju mu se brojni drugi, često skuplji proizvodi.

Organizacije za zaštitu potrošača kritizirale su kompaniju zbog nedostatka transparentnosti u vezi s algoritmima koji određuju preporučene proizvode korisnicima. Također, brisanje Temu računa navodno je znatno složenije nego njegovo otvaranje.

Zabrinutost zbog sigurnosti pojedinih proizvoda

Nadalje, u kontekstu zaštite potrošača Test Achats je ranije izrazio zabrinutost zbog sigurnosti pojedinih proizvoda dostupnih u ovoj online trgovini. "Proizvodi koji se prodaju u trgovinama, bilo online ili offline, europski, američki ili kineski, moraju biti sigurni i usklađeni s europskim zakonodavstvom ako se nude europskim potrošačima", zaključila je Clays.

Temuov poslovni model sličan je trgovinama poput Sheina ili Alibabe, u kojima većina proizvoda dolazi izravno iz kineskih tvornica ili skladišta i šalje se izravno potrošačima u Europi. Ovakva strategija omogućava im znatno niže cijene, čineći ih privlačnima širokom krugu kupaca.

Međutim, europski trgovci, suočeni s konkurencijom koja posluje bez istih regulatornih i poreznih opterećenja, gube značajan udio tržišta. Prema godišnjem izvješću Cross-Border Commerce Europe, kineske trgovine poput Sheina i Temua sve više utječu na pad prihoda europskih e-trgovina.

Europski trgovci teško mogu konkurirati skalabilnosti i fleksibilnosti kineskih trgovina koje su brzo osvojile tržište, što izaziva zabrinutost među europskim regulatorima i potrošačkim organizacijama zbog dugoročnog utjecaja na lokalnu ekonomiju.

Europska organizacija za zaštitu potrošača pozdravila potez Komisije

Nakon što je Europska komisija danas zatražila dodatne informacije od Temua, Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) pozdravila je tu odluku.

"Dobra je vijest da je Komisija hitno zatražila dodatne informacije od Temua kako bi provjerila usklađenost s obvezama prema Aktu. To je nastavak naših žalbi iz svibnja, kada smo istaknuli probleme, uključujući nedostatak transparentnosti o prodavačima i algoritmima preporuka", izjavio je Fernando Hortal Foronda, BEUC-ov službenik za digitalnu politiku, prenosi Euronews. 

Temu je preko PR predstavnice iz New Yorka izjavio da surađuje s Komisijom i kontinuirano poboljšava prakse prema DSA-u. "Sigurnost potrošača nam je prioritet, a povratne informacije svih dionika su dobrodošle dok nastojimo osigurati pristup kvalitetnim i povoljnim proizvodima za naše korisnike", navedeno je, između ostaloga, u priopćenju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.