Ovaj fenomen otežava vam odluke prilikom kupovine

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PARALIZA izbora ili paraliza analize pojam je koji označava intenzivnu emocionalnu reakciju koju doživljavamo kad moramo nešto odabrati. Riječ je o pretjeranom analiziranju situacije koja rezultira time da se osoba paralizira prilikom odlučivanja. Osoba može situaciju ocijeniti kao previše kompliciranu i odustati ili pak odlučiti prekasno. Također, osoba može odgađati konačnu odluku očekujući bolje rješenje.

Čest fenomen u kupovini

Do paralize izbora često dolazi prilikom kupovine, naročito kad je riječ o skupljim proizvodima, primjerice mobitelima. Osoba će istraživati različite brendove, modele, informirati se o specifikacijama, uspoređivati cijene, čitati recenzije.

Što više istražuje, to će više novih stvari otkriti. Naići će na mobitel koji ima fantastičnu kameru, na drugi koji ima nevjerojatno izdržljivu bateriju, na treći koji prima najviše ažuriranja. Osoba se boji da će odabrati pogrešan model i na kraju ima dobre šanse kupiti onaj kojim neće biti zadovoljna, upravo zbog golemog izbora i svih usporedbi.

Osoba može misliti da će, ako pričeka još nekoliko mjeseci, pronaći baš onaj mobitel koji odgovara svim njezinim potrebama. U prijevodu, osoba je paralizirana analizom zbog prevelikog izbora.

Paralizu izbora doživljavamo svakodnevno

Slične situacije doživljavamo na mikrorazini gotovo svakodnevno. Primjerice, odlazimo u kupovinu i nismo sigurni koju kavu kupiti među svim brendovima koji se nude, otvaramo pun frižider i ne nalazimo ništa za jelo, otvaramo ormar pun odjeće i tvrdimo da nemamo ništa za obući...

Danas nam se sve više toga nudi, i to nadohvat ruke. Iako je dobro imati više mogućnosti, njihov prevelik broj može stvoriti osjećaj zbunjenosti i straha od pogrešnog izbora, zbog čega neki ne odluče ništa. Paradoksalno, velik izbor nam čini odabir težim. Ljudi se osjećaju preplavljeno.

Kako bismo izbjegli paralizu izbora, važno je postaviti prioritete i prihvatiti da ne postoji savršena odluka, savršen proizvod ili savršena usluga. Postoji samo ona koja nam u nekom trenutku najbolje odgovara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.