A stručnjaci su ga "sahranili": Nekad najsjajnija NBA zvijezda u Kini osvojila prvi naslov u karijeri

DISKREDITIRANA NBA zvijezda, 35-godišnji Stephon Marbury, odveo je u četvrtak svoju kinesku momčad, Beijing Duckse, do povijesnoga prvog naslova prvaka CBA lige.

Postigla je nekad mlada zvijezda Minnesote, koja je kasnije sve više propadala mijenjajući dresove New Jersyeja, Phoenixa i New Yorka, 41 koš u petoj utakmici finalne serije protiv branitelja naslova Guangdong Hongyuana, kojom su Ducksi došli do ključne, četvrte pobjede.

Stručnjaci sahranili njegovu igračku karijeru

"Ovo je bilo nevjerojatno, uistinu nevjerojatno iskustvo. Pokazali smo time od čega smo sazdani. Svaki je igrač naše momčadi dao svoj doprinos. Mislim da smo blagoslovljena momčad", izjavio je Marbury nakon utakmice i prvog trofeja uopće u vlastitoj karijeri.

Kada je 2009. godine, nakon kratke i neuspješne avanture u Boston Celticsima, uništene reputacije odlazio u CBA ligu, NBA analitičari sahranili su njegovu igračku karijeru ismijavajući kineske poslodavce koji su ga angažirali. Dvije i pol godine kasnije, Marbury je isporučio naslov prvaka.



Marburyju za četiri godine u Sunsima 80 milijuna dolara

Interesantno, prije nešto više od osam godina, u listopadu 2003., Stephon Marbury potpisao je četverogodišnji ugovor s Phoenix Sunsima u vrijednosti od 80 milijuna eura. 1999. pak potpisao je šestogodišnji ugovor s Netsima u vrijednosti od 71 milijun dolara. 2001. je iz Netsa prešao u Sunse u zamjenu za Jasona Kidda, postavši najplaćeniji sportaš u povijesti Arizone. U karijeri je zaradio oko 200 milijuna dolara.


Otac mu umro na tribinama Medison Square Gardena


3.prosinca 2007. godine Marbury je kao igrač New York Knicksa doživio veliku obiteljsku tragediju. Za vrijeme utakmice sa Sunsima umro je njegov otac na tribinama Madison Square Garden. Marbury sve do kraja utakmice u kojoj je zabio 21 koš nije znao što se događa.

Marburyjevih 50 koševa protiv Lakersa i bronca u Ateni

Stephon Marbury, koji je dva puta izabran u NBA All-Star momčad (2001., 2003.). 13, veljače 2001. godine zabio je La Lakersima nevjerojatnih 50 koševa.  2004. godine ostvario mu se san kada je prešao u rodni New York i zaigrao za Knickse. Godinu kasnije Stephon je bio dijelom Dream Teama koji je na Olimpijskim igrama u Ateni osvojio brončanu medalju, izgubivši u polufinalu od Argentine.

Kola krenula nizbrdo

Pet godina Marbury je igrao u dresu Knicksa, a već 2005. godine počeli su problemi. Prvo se žestoko svadio s trenerom Larryjem Brownom, a dugotrajne nesuglasice rezultirale su očajnim partijama na parketa. Marbury je klub koštao 22 milijuna dolara godišnje pa je na kraju sezone Uprava kluba odlučila otpustiti legendarnog Larryja Browna, kao jeftiniju soluciju.

Browna je na klupi Knicksa naslijedio Isiah Thomas, a prve sezone u Staples centru tekli su samo med i mlijeko. Knicksi si odigrali najbolji sezonu u posljednje 23 godine s 53 pobjede u regularnom dijelu. No već početkom sljedeće sezone kada je saznao kako ga Thomas ne namjerava staviti u prvu momčad, Marbury je javno napao i izvrijeđao trenera. Marbury je kasnije navodno ucjenjivao Thomasa, a ubrzo se saznalo i zašto. U siječnju 2006. godine zaposlenica kluba Anucha Browne Sanders optužila je Thomasa za seksualno napastovanje.

Parnicu je dobila, a dvije strane odlučile su se za nagodbu pa je Thomas morao isplatiti čak 11.5 milijuna dolara. Međutim, tijekom saslušanja jedan od svjedoka otkrio je kako je Marbury također seksualno iskoristio jednu zaposlenicu kluba. Kasnije se ipak ispostavilo da se radilo i dobrovoljnom spolnom činu, a Marbury, oženjeni otac troje djece, priznao je kako je imao seksualni odnos sa zaposlenicom u kabini svog džipa ispred jednom striptiz kluba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.