Brleković: Ako me Šuker tuži, pozvat ću za svjedoke tisuću i 600 gladnih hrvatskih klubova

Foto: Index 

"DAVORA ŠUKERA prozvao sam zbog rastrošnosti", za Index objašnjava bivši HNS-ov dopredsjednik Ivan Brleković, koji je na javnoj televiziji, u jeku rasprave o stanju u nogometu, pozvao institucije da ispitaju kako je, preko koga i za koliko novca HNS vodio svoje goste na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

U međuvremenu, do Brlekovića dopire i informacija da je predsjednik HNS-a Davor Šuker, na proputovanju u SAD-u s bankovne kartice HNS-a skinuo 300 tisuća kuna, a da na tom izletu nije dogovorio nikakav posao.

Fiktivni HNS-ov predsjednik Šuker javio se iz egzila s drugog kraja svijeta i najavio tužbu protiv Brlekovića. To je jedino što se ovih dana moglo čuti od spakiranog Šukera, u najavi njegovog pohoda na stolicu u Izvršnom odboru Fifa-e. 

"Ustavno je pravo Davora Šukera da me tuži. Tu nemam ništa posebno za dodati ili oduzeti. Ukoliko do tužbe dođe, kao svjedoke ću pozvati predstavnike tisuću i šesto nogometnih klubova u Hrvatskoj koji se guše u dugovima i nemaju praktički niti za toplu vodu. Da bi preživjeli klubovi moraju naplaćivati razne članarine kako bi njihova djeca igrala nogomet. Na te grane je spalo preko 95 i više posto hrvatskog nogometa. Apeliram na predsjednika i rukovodstvo da barem milijun eura od tih silnih milijuna koje imaju, podijele i klubovima zahvaljujući kojima i radi kojih postoje. HNS postoji radi klubova i njihove nadgradnje"

U nogometu se troši javni novac, a HNS se gleda kao privatna firma 

Kako je moguće da se HNS-u dopustio ekskluzivitet privatne firme, a posljedično i rastrošnost na koju upozoravate? 

"Nije za to kriv Šuker, krivi su konfuzni i nesređeni društveni odnosi. Društvo i društvene institucije tretiraju u pravilu HNS kao privatnu udrugu, a kada je nešto privatno, onda se nitko ne obazire na segmente poslovanja takve udruge. Iz tog pomanjkanja društvene kontrole proizlazi ovakva rastrošnost i netransparentnost u poslovanju. Hoću reći, odnosno smatram da HNS nije privatna udruga. Većina klubova preživljava od dotacija društvenog novca, potporama iz proračuna općina, gradova i županija. U posljednje vrijeme, i preko predstečajnih nagodbi" 

Djelatnici HNS-a su u strahu 

Odakle ste dobili informaciju da je Šuker potrošio 300 tisuća kuna u SAD-u?

"Mogu samo ponoviti ono što sam već rekao. Iz računovodstva HNS-a došla je informacija da je na putu u SAD-u preko kartice HNS-a potrošeno između 200 i 300 tisuća kuna, a da u isto vrijeme nije dogovorena utakmica sa SAD-om. Radije bih umro nego rekao imena osoba od kojih je to došlo, nisam cinkaroš. No, činjenica je da postoji jedno nezadovoljstvo i strah kod djelatnika HNS-a"

Koji je vaš motiv da nakon dugogodišnjeg rada u HNS-u, koji ste napustili zbog Zorislava Srebrića, a potom i nakon propale kampanje s Igorom Štimcem, i dalje tražite promjene u nogometu? 

"Kao građanima ove zemlje smeta me svaka društvena pojavnost koja bi mogla voditi prema razjedinjenju, podjelama na sjever i jug, slabe i jake. U jednom momentu bili smo blizu kaosa, ali navijači su se ujedinili, a ne razjedinili. Smatram da trebam dati svoj skromni doprinos da krene na bolje. Legalist sam, odvjetnik, i smatram da bez transparentnog i pregledno jasnog poslovanja, HNS ostaje močvara"

"Što se drugog dijela pitanja tiče i pojedinaca koji se opet guraju po naslovnicama, to je na neki način njihovo pravo. Svatko ima pravo o sebi misliti da vrijedi više" 

Šukera je praktički nemoguće smijeniti redovnim putem! 

Kako gledate na odjeke prosvjeda na splitskoj Rivi i kakva će zaista biti reakcija HNS-a, poznajete njihov sklop. 

"Tvrdi su Dalmatinci i teško ih se može slomiti. Torcida, Hajduk i cijeli navijački put nastavit će borbu za demokratizaciju i transparentno poslovanje HNS-a. To je borba za pravdu, pravičnost i poštenje. Što se tiče samog HNS-a, propisi HNS-a su takovi da ne dozvoljavaju raniji prestanak mandata predsjednika HNS-a."

Objasnite nam detaljnije propise koji to onemogućuju.

"To dakako ne služi na čast onim društvenim institucijama koje bi trebala kontrolirati nakaradne statute. Šuker samo teoretski može biti smijenjen prije izbora. U praksi je to neizvedivo jer bi u tom slučaju 11 županijskih saveza trebalo sazvati svoje Skupštine, koje bi potom trebale donijeti unisoni dnevni red za izvanrednu sjednicu Skupštine HNS-a, a koja se mora održati u roku od 60 dana, od dana kada je taj zahtjev predan. Tek tada se može raspravljati o smjeni. U praksi je to neizvedivo" 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.