Cedevita napala, pa se potrošila: "Kao da smo igrali protiv Lakersa"

Foto: Nenad Dugi/Cropix

BIO je to Cedeviin maksimum protiv ekipe Efes Pilsena koja, vidjeli smo to večeras, nakon svladane krize, ipak s pravom računa na Final Four. "Imao sam u jednom trenutku osjećaj da igram protiv Lakersa", nasmijao se Aco Petrović, koji se s pravom nadao da će Milan večeras "riješiti Vitoriju na gostovanju i skinuti Ciboni euroligaški teret s leđa. Čim se vratio, Aco je najavio da najprije poraditi na napadu, a naznake tog plana vidjeli smo već u prvih deset minuta.  Vidjeli smo i kako u praksi izgleda pozitivni šok koji su igrači doživjeli Božinim odlaskom, ali i evidentne smetnje u rosteru koje je Aco dobio u naslijeđe.

Prije svega, vidjeli smo dobro izdanje Cedevite u prvoj četvrtini koja im je pripala 24:21. Trice su gađali 4/4, bila je to tipična, prosta Acina košarka. Cedevita je dva puta imala šest koševa prednosti, djelovala je vrlo raspoloženo na krilima Wrighta i Gelabalea, koji će do kraja ostati i najefikasniji u Acinim redovima. Efes je prvi put poveo tek četiri minute prije kraja poluvremena,  a onda je krenulo. Farmar i Vujačić bacili su Cedevitine igrače u depresiju. Shipp je pogodio za visokih plus 15, kada Aco u panici pokušava zonskom obranom zatvoriti rupe. No, prije svega spašava ga Wright! S tri trice i jednom slobodnim bacanjem vraća Cedevitu u igru. Preciznije, na šest koševa zaostatka tri minute do kraja treće trećine. Efesovi šuteri su se ugasili, Ilievski je pogodio za 51:57, koš je dodao Šuput i Draženov dom opet je na nogama.

Cedevitina serija stala je nakon 8:3, pa Efes u dionicu odluke ulazi s četiri koša prednosti (59:55)

Otvara Andrić, trice vezuju Wright i Gelabale pa Cedevita opet zaostaje svega tri poena, šest minuta prije kraja (67:64). Gelabale je bio strijelac 66. koša, ali je lopta NBA povratnika Semiha Erdena izgubila bitku s gravitacijom na rubu obruča i prisilila Acu na time out. Na parketu su za Cedevitu Ilievski, Wright, Gelabale, Šuput i Bilan. Šuput, jedina prava Acina četvorka, zabio je četiri poena i ponovo približio svoju ekipu izjednačenju, ali je Erden, eto, ovaj put baš odlučio pogoditi oba slobodna bacanja. Dodao je i koš u sljedećem napadu, a tricom je odgovorio Ilievski (73:77). Gelebale je, međutim, potrošio napad faulom, a Farmar nas vrhunskim prodorom natjerao da raport nevoljko zaključimo s floskulom kako je na kraju ove večeri ipak presudila kvaliteta.  

Efes je plasirao tamo gdje mu je mjesto, u Top 16, pa je Oktay Mahmuti, Makedonac na klupi Efesa, nakon susreta bio dobre volje.

Aco mu je poručio da ne zna što ga čeka u Zagrebu, a dobio je odgovor:

"Ne znam, možda je Aca mislio da će moji igrati rukomet"

Aco: Sada se u potpunosti okrećemo regionalnoj ligi

"Cedevita je sjajno šuteski otvorila večer. Malo smo ih umirili u drugoj četvrtini, ali opet smo stali u trećoj, kada su prešli u zonu. Dopustili smo im da se vrate, ali s nekim prodorima i kreativnošću u zadnjim minutama ostvarili smo ovu značajnu pobjedu. To je veliki luksuz, plasirati se u TOP 16 dva kola prije kraja.


Cedevita nije igrala 40 minuta. Kada je proradila obrana, potrošio se napad. Izgubljene lopte u trećoj dionici i sve lošiji šut plod su potrošnje u zonskoj obrani.

"Imali smo svoje rupe, ali i šanse. Par puta smo bili na otvorenom šutu na minus tri, četiri... No, svejedno sam čestitao svojim igračima", kaže Aco i vraća se na analizu:

"Na kraju prve i početkom druge četvrtine smo previše pomagali Vujačiću i Farmaru, to je bilo nemoguće braniti jer su bili ekstremno raspoloženi. Imali smo velikih problema s njihovim šutom, zona je dala puno rezultata, ali smo se i strahovito puno trošili. Nismo imali niti dubinu, to je osnovni problem u napadu. Kada smo napadali njihove centre Erdena i Baraća nismo poentirali i izgubili smo samopouzdanje vezano za kažnjavanje dubinskom igrom i spuštanju na centra. Ovo ipak nije mjerilo, niti protivnik iz regionalne lige, gdje ćemo valjda zabiti i nešto iznutra. Sada se u potpunosti okrećemo regionalnoj ligi", zaključio je Aco.

KK Cedevita - KK Anadolu Efes 73:81

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.