Dinamo može proći skupinu razočaranih prvaka, gdje pitanje nije "Tko je bolji?", nego "Kome će se igrati?"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PROLAZNO djeluje skupina u kojoj su hrvatski, austrijski i škotski prvak u društvu rumunjskog iznenađenja, ali opet, poznato je kako Dinamo igra u grupama europskih kupova.

Skupina po imenima zvuči dosta jače nego što je realna vrijednost ili motiviranost suparnika u njoj, pa pravo pitanje nije "Tko je bolji?" među izjednačenim prvacima, nego "Kome će se dati?"
 
Dinamo se u ovoj skupini najviše treba bojati sebe
 
U društvu Celtica, palog velikana koji je doista tresnuo na grane tako niske da na njima odavno nije bio, zatim Matešićeve leteće igračke, čiji gazda je rekao da ga ove sezone zanima isključivo Liga prvaka, te kluba koji je iza Petrolula u rumunjskom prvenstvu, Dinamo može proći, ali jedino pod uvjetom da se izliječi od dvije do sada akutne bolesti u skupinama euro-kupova, prije svega EL:
 
"Samo" Dinamo gubi utakmice koje je već dobio ili barem osigurao bod i to golovima koje "samo" Dinamo i njegova i ove godine za remont spremna obrana mogu primiti (i to većinom protiv nezainteresiranih protivnika, dakle onih koji su osigurali prolazak ili za to nemaju šanse).
 
Matešiću je ovo gnjavaža, želio je samo Ligu prvaka
 
Dinamo se u ovoj skupini najviše može bojati sebe samog, jer pustimo usporedbe vrijednosti na transfermarktu, po kojima je Red Bull osjetno skuplji, pa samim tim i "bolji" od Mamićevog kluba, jer njih je u uzvratu play-offa nejaki Malmo razbio 3:0, dok austrijski suparnici Rapid i Sturm u Europi ispadaju od Helsinkija i Zimbrua. Uostalom, u 3. pretkolu Salzburg, momčad kojoj su glavne zvijezde Jonathan Soriano, Sadio Mane, Massimo Bruno i Kevin Kampl, jedva je prošla azerbajdžanski Quarabag (3:2).
 
Celtic se ugasio bez najvećeg neprijatelja
 
Celtic niti iz dva pokušaja koji su mu omogućili Uefa i "Legijina tajnica" nije uspio ući u Ligu prvaka, jer Poljaci su ih uništili s ukupnih 6:1, ali nakon toga u play-offu ih izbacuje Maribor i to pobjedom 1:0 na punom Celtic Parku. Naravno da Dinamo nije favorit protiv Celtica, kao što uostalom ne bi bio ni protiv Poljaka ili Slovenaca, ali s obzirom na aktualnu formu, teško da bi itko u dvoboju hrvatskog i škotskog prvaka novac stavio na potonje. 
 
Čini se kako se Celtic gasi bez svog arhi-neprijatelja Rangersa, jer rivalstvo i nadmetanje s njim jedino je što je osim igranja u Ligi prvaka "davalo smisao" ovom velikanu, koji je nakon četiri kola tek peti u škotskom prvenstvu, doduše s utakmicom manje i četiri boda manje od Invernessa, koji ga je i pobijedio u međusobnom susretu. Momčadi kojoj su uzdanice Craig Gordon, Scott Brown i Derk Boerrigter, veliki bi hendikep bio izgledni prelazak braniča Virgila van Dijka u Southampton.
 
Astra je najveća nepoznanica
 
Astra Giurgiu posljednji je suparnik u skupini i dokaz kako posljednjih godina Dinamo ne može bez Rumunja. Ovi su u play-offu izbacili Lyon, što je samo po sebi velika vijest i još veće upozorenje. Ali, nije to onaj Lyon koji je Dinamo gazio 7:1, kao i što je činjenica da je Astra u Lyonu slavila 2:0 zahvaljujući crvenom kartonu za domaćine, te da je u uzvratu Lyon dominirao, ali pobijedio sa samo 1:0 jer je propustio puno prilika. Alexandru Matel, cijenjen na 2,5 milijuna eura, najskuplji je igrač. Kao što smo pisali, trenutno su treći na tablici iza Steaue i Petrolula. 
Dinamu za europski iskorak treba barem jedan branič i trener
 
Na kraju, ponovimo kako se od Dinama uvijek može očekivati neočekivano, ali posljednjih sezona u Europi, to je značilo razočaranje, sramoćenje i prazne tribine. Scenarij je to koji se prečesto ponavlja.
 
U skupini izjednačenih klubova svaki bod biti će važan, a Dinamo bi ih mogao imati više od suparnika jedino ako pod hitno investira u barem jednog klasnog središnjeg braniča i što je još bitnije, standardizira momčad i prestane gubiti dobivene utakmice. Zlobnici će reći kako bi im za to konačno trebao i pravi trener.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.