Dobro došo´ predsjedniče: Šuker od Markovića preuzeo hrvatski nogomet - "Moja misija je pobjeda"



NAKON 13,5 godina turbulentne vladavine s mjesta predsjednika najbogatijeg sportskog saveza u državi otišao je Vlatko Marković. Zagrebački hotel Westin, u kojem se prije dvije i pol godine razjedinio hrvatski nogomet, danas je svjedočio fiktivnom ujedinjenju. Davor Šuker, očekivano i jednoglasno, izabran je za novog predsjednika. Zbog Markovića je uvedena funkcija počasnog predsjednika, a zbog nadglednika Damira Vrbanovića i funkcija izvršnog predsjednika. Funkcija glavnog tajnika ukinuta je, pa je smanjeno područje djelovanje Zorislava Srebrića, koji postaje čovjek zadužen za struku HNS-a. Skupština je ukinula i suspenzije većini nekadašnje garde Igora Štimca, kao i njihovom vojskovođi kojeg prošireni Izvršni odbor treba imenovati novim izbornikom hrvatske reprezentacije. Postojećem Izvršnom odboru, prema odluci Skupštine, priključili su se Vučemilović, Markulin, Galić i Horvatić. Davor Šuker imenovao je i svoje dopredsjednike - Antu Kulušića, dugogodišnjeg šibenskog suca i HDZ-ovca, koji je prije dvije godine, unatoč privrženosti Štimcu, vješto izbjegao suspenziju prelaskom na pravu stranu, te Antu Vučemilovića, predsjednika osječko-baranjskog saveza i najbližeg suradnika Željka Širića. Ovim rošadama uistinu je otvoreno novo poglavlje nogometa, uz blagu nazočnost politike u vidu Petra Skansija, Jovanovićevog izaslanika, kojem su ispadali bomboni iz usta dok je govorio o HNS-u, perjanici među sportskim savezima u Hrvata.

"Kakvi skokovi, kakvi koševi. Svi smo se radovali košarci 1992. godine", najavio je Srebrić govor Petra Skansija.

"Ovaj Savez odgovoran je za imidž koji imamo u svijetu. Molim vas da shvatite koliko je važno da nastavite s dobrom organizacijom ovog sporta. Važno je raditi transparentno, voditi računa i o klubovima i trenerima koji stvaraju reprezentaciju. Nastavite putem kojim ste do sada kročili. Čestitam reprezentaciji, ali apeliram da pomognete ozdravljenju hrvatskih klubova. Imamo želju da dignemo klubove na noge, da ih natjeramo da se odgovornije ponašaju. To je apel Uefe. Financijski fair play, to smo dužni državi i sportu. Ne želim završiti s teškim riječima, već s topolom željom da proslavio ono što je lijepo iza nas"

Uoči Skupštine, Marković je u Westin stigao nasmiješen. Opet se izlanuo i prije vremena najavio da će njegov nasljednik biti odabran jednoglasno. Skupštini je nazočilo 46 članova od 50 pozvanih. Zbog "unutrašnjih nemira" izostali su predstavnici splitsko-dalmatinskog saveza. Toliko u ujedinjenu, o kojem su svesrdno pričali Šuker, Vrbanović i Marković.
Zdravko Mamić dugo se zadržao u razgovoru sa Skansijem.

"Nismo pričali o meni. Pomoćnik ministra razočaran je što Izmjene zakona o sportu nisu ušle u saborsku proceduru prije stanke. Strašno je razočaran jer tek sada shvaća neke stvari", rekao nam je Mamić.

Marković je, prije konačnog oproštaja od prijestolja, kao i toliko puta do sada dao osebujno tumačenje nogometnih aktualnosti. Po njemu je hrvatska reprezentacija na ovom Euru osvojila treće mjesto.

"Nije Hrvatska osma ili deveta na svijetu, kako FIFA kaže. Dvije momčadi iz naše skupine igrale su u finalu Eura, znači da smo mi po tome treći u Europi".

"Znam ja Šukera, trenirao sam ga sedam godina"

Predsjednik na odlasku izrazio je zadovoljstvo učinkom reprezentacije na Euru:

"S ovim igračkim kadrom nismo mogli ostvariti bolji rezultat. Drago mi je da igrači, kao što je jedan Mandžukić i ostali naši reprezentativci, stoje u fokusu najvećih europskih klubova i biznismena.

"Nemam nekakav poseban savjet za Davora Šukera, mog nasljednika na mjestu predsjednika, jer Davor Šuker je bio vrhunski nogometaš i on je vrhunski intelektualac"

Nakon što smo pogledali i kratki dokumentarni film o godinama Markovićeve vladavine, presidente je pročitao oproštajni govor:

"Čitav svoj život dao sam nogometu. Tvrdoglav kakav jesam, nikome nisam priznao da tu igru voli više od mene. Nogomet je bio jedini putokaz, brisao je godine, povezivao generacije. Nikada ne bih mijenjao svoj put. Nogomet je bio i ostao moj cijeli život. Nikada nisam spokojnije gledao u budućnost nogometa dok stojim ovdje pred vama pun iskustva. Mogu biti ponosan na svoj rad. Svi uspjesi neće biti važni ako ne nastavimo pobjedničkim putom. Obišao sam cijeli svijet, znam što se i kako može. Vaš je zadatak sačuvati kuću koji smo gradili s ljubavlju. Ona vrijedi. Imam načela, teško me je promijeniti, ali spremni smo za promjene. Nogometna lopta traži ljubav i poštenje"

"Velike šanse ne smiju se propustiti. Najbolje to zna čovjek koji si je prilike nerijetko stvarao sam, a zabijao je i polušanse. Siguran sam da će to prenijeti i u kancelariju. Sretan što ste vi u županijama prepoznali Šukera i pružili mu jednoglasnu podršku. Da, u našoj Kući nema nikakvih problema, Zaplješćimo hrvatskom nogometu, on to zaslužuje"

Jedina pristigla kandidatura za Markovićevog nasljednika bila je ona Šukerova. Izabran je jednoglasno. Uloga koja mu je namijenjena bit će više promidžbenog karaktera, sve vanjsko i unutarnje djelovanje saveza vodit će Vrbanović.

"Zahvaljujem svim građanima koji su hrabrili naš nogomet na ovom Euru, ali i prije, svih ovih godina. Zahvaljujem se svim bivšim predsjednicima i izbornicima. Obveza je da čuvamo vrijednost koju imamo, trudit ću se dostići uspjehe Vlatka Markovića. Zahvaljujem medijima koji su objektivno izvještavali o našem nogometu koji je imao lijepu sliku u svijetu, bez obzira na mišljenje pojedinaca. Svjesni smo problema hrvatskih klubova, napravit ćemo sve da to popravimo, da održimo popularnost nogometa.  Upoznat ćemo predsjednika države s mjerama koje ćemo poduzeti da suzbijemo huligane. Treba nam pomoć institucija, da se obračunamo s pojedincima i grupama koji žele štetu hrvatskom nogometu. Ponosan sam što sam ujedinio hrvatsku nogometnu obitelj. Ovi ljudi neće vas iznevjeriti, makar će biti poteza koji se neće svima svidjeti. Moja misija je pobjeda. Nisam izlagao program, jer je moj program i vaš program. Na stolu imate smjernice u elektronskom obliku na kojima počinjem raditi već sutra"

Nove ljude HNS-a pozdravio je i František Laurinec, predstavnik Uefe i član Uefinog izvršnog odbora koji je redovito na HNS-ovim Skupštinama. Kolega je zgodno primijetio: Ovaj se još nije odjavio iz hotela od protekle Skupštine.

"Davore, preuzeo si veliki i uspješan savez. To je i velika obveza. Nogomet nosi puno problema, ali želim da ih bude što manje u odnosu na uspjehe. Vi i vaši kolege možete računati na punu potporu Uefe. Dragi Davore,mnogo sreće. Dragi Vlatko, ostaješ velika osobnost europskog nogometa. Bio se veliki igrač, trener i predsjednik. Bio si čovjek od riječi. U ime Michela Platinija želim ti još jednom zahvaliti na svemu što si učinio za hrvatski i europski nogomet. Izuzetno poštujemo hrvatski nogomet koji je pod tvojim vodstvom postigao velike rezultate"

Vrbanović je, pak, već najavio da će biti capo di tutti capi.

"Nisam spremio poseban govor, ali prilično sam počašćen zbog jednostavnog prihvaćanja mog imenovanja. Nakon dužeg vremena ujedinili smo nogometnu obitelj i okrenuli novu stranicu u radu HNS-a. Svjestan sam prava i obveza svoje funkcije. Situacija je teška, svjestan sam da većina od vas jedva preživljava. Ne bježimo od problema ni od rješenja", rekao je na Skupštini.

Među Štimčevim pokajnicima neki se ipak nisu spasili.

Suspenzija je skinuta Dulibiću, Mikolčeviću, Modrušanu, Pauku, Stevanoviću, Šariću, Bajlu, Štimcu, Jergoviću, Mađeru i Buincu. Van nogometne organizacije ostali su Jurjević, Galešić, Gelo, Daraboš, Mihalj, Kristić, Zebec, Hausvička i Kovačević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.