FIFA sretna zbog uhićenja: "Blatter nije pod istragom, a Kataru i Rusiji ostaju domaćinstva SP-a"

Foto: Hina

STRKA i panika u sjedištu FIFA-e. Oko 6 sati ujutro švicarska policija u suradnji s FBI-em uhitila je šestoricu FIFA-inih dužnosnika koji su boravili u jednom hotelu u Zurichu povodom predsjedničkih izbora koji su na rasporedu u petak. Američko ministarstvo pravosuđa obznanilo je kako je podignuta optužnica protiv 14 djelatnika FIFA-e, a nekoliko sati nakon akcije novinarima se obratio glasnogovornik FIFA-e Walter De Gregorio.

>UHIĆENJA U FIFA-i: Uoči izbora policija privela šestoricu dužnosnika

De Gregorio je odmah u uvodu demantirao vijest kako je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pod istragom zbog sumnje da je zajedno sa svojim suradnicima sudjelovao u raznim kriminalnim djelima od pranja novca do primanja mita.

"Vidio sam što mediji pišu, pratio sam društvene mreže, ali odmah vam moram kazati jednu stvar; ni predsjednik Blatter ni glavni tajnik Jerome Valcke nisu uhićeni, a nisu ni pod istragom", poručio je De Gregorio, koji je otkrio kako je FIFA 19. studenog prošle godine švicarskoj policiji predala "Garcijin izvještaj", kako bi se pokrenula istraga oko korupcije u FIFA-i.

"Mi smo Državnom odvjetništvu u Švicarskoj predali Garcijine spise, oni su otvorili istragu i sve oko te istrage možete njih pitati. Ponavljam, mi smo 19. studenog prošle godine zatražili istragu, mi smo to htjeli! Svjesno smo to napravili, iako smo znali što se može dogoditi. Ovo je dobro za FIFA-u. Možda nije sjajno za našu reputaciju, ali je dobro zbog čišćenja naših redova. To je upravo bio cilj. U našem je interesu da odgovorimo na sva pitanja kako bismo došli do istine. FIFA je u ovom slučaju, kao što je i objavljeno, oštećena strana. Stoga pozdravljamo sve istrage i želimo surađivati sa svima", rekao je De Gregorio.
 
U petak okršaj Blattera i Al Husseina

Bez obzira na šokantne događaje, izbori za novog predsjednika FIFA-e neće biti odgođeni.

"Ne znam otkud vam to, ali nikada se o tome nije ni razmišljalo. Održavanje izbora za novog predsjednika FIFA-e nikada nije bilo upitno. Idemo dalje po planu", rekao je De Gregorio.
 
Rusima i Katarcima ostaju prvenstva (zasad)

Glasnogovornik FIFA-e nije htio otkriti tko je od dužnosnika uhićen, a bio je vidno nervozan na pitanja oko domaćinstva svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

"Ne i ne! Ne mogu vam potvrditi imena uhićenih", povikao je De Gregorio.

"Ne znamo koliko ih je uhićeno ni koliko ih je pod istragom. Što se tiče domaćinstava, svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine održat će se u Rusiji i Kataru, baš kao što je planirano".

Jedan engleski novinar nije baš najbolje prihvatio njegov odgovor pa ga je pitao: "Kako možete kazati, nakon svega što se danas dogodilo, da će domaćinstva ostati Kataru i Rusiji? I kako je moguće da postoji mogućnost da Blatter i dalje bude na mjestu predsjednika FIFA-e, ako je bilo nekakvih nepravilnosti".

De Gregorio je rekao:

"I sami ste rekli - ako je bilo nečega. Ne možete Blattera odmah osuditi. On je predsjednik, za dva dana su izbori, ako ga ponovno izaberu onda će on biti predsjednik i iduće četiri godine"

"A što se tiče domaćinstva... Što očekujete od nas? Rusija i Katar će organizirati prvenstva, ne možemo sada spekulirati što bi se moglo dogoditi".
 
"Nije da Blatter pleše po uredu, ali je zadovoljan što se FIFA počela čistiti"

Kako je Blatter prihvatio vijest o uhićenjima?

"Nismo se čuli, ali on nije upleten u sve to i samo je fokusiran na izbore u petak. Mislim, nije da pleše po uredu od sreće, ali je miran, shvaća što se događa i surađuje sa svima. Kažem, nije sretan zbog toga što se događa, ali je svjestan da su to posljedice onoga što smo mi pokrenuli. Zato je, u jednu ruku, zadovoljan", tvrdi De Gregorio.

Uhićeni djelatnici FIFA-e neće biti suspendirani, ali isto tako neće ni sudjelovati na izborima za novog predsjednika.

"Kako možemo nekoga suspendirati, ako ta osoba nije pravomoćno optužena? A ako nisu prisutni, onda ne mogu ni glasati", objasnio je De Gregorio.

"Vi razumijete kako to funkcionira u pravom svijetu. Svi su nevini dok im se ne dokaže krivnja. U FIFA-i postoje tijela i odbori koji odlučuju o tim stvarima. Međutim, ne možete očekivati da će se odbor sastati u 6 ujutro, nekoliko minuta nakon uhićenja. Mi još uvijek prikupljamo informacije, sve o čemu pričamo dogodio se prije nešto više od pet sati. Morate nas shvatiti", zamolio je De Gregorio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.