Festival frustracija

Foto: Vladimir Dugandžić, Paun Paunović / Cropix

SAMO jedan udarac u okvir gola bio je dovoljan gruzijskoj momčadi Dila Gori da s Poljuda odnese pobjedu, no Hajduku niti 20 udaraca nije bilo dovoljno da pogode mrežu. U prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka Splićani su poraženi s 0:1.

> Tijek utakmice

U fantastičnoj atmosferi na Poljudu više od 30 tisuća gledatelja svjedočilo je razočaravajućem porazu Hajduka.

Danima se najavljivalo kako se Gruzijci neće snaći na uzavrelom splitskom travnjaku da bi se na kraju noge odsjekle Tudorovim igračima, koji su prvih pola sata dvoboja izgledali kao preplašena amaterska momčad. Upravo je nevjerojatan bio broj individualnih pogrešaka, kao da je neka sasvim druga ekipa svega nekoliko dana ranije protutnjala Parkom mladeži. Međutim u nastavku susreta Bijeli su konsolidirali redove, stvorili pregršt prilika, ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Indikativan je podatak kako je Hajduk uputio 22 udarac na gol, a Dila samo dva.

Ipak, valja reći kako je Igor Tudor prilično iznenadio sastavom koji je poslao na travnjak. Umjesto ozlijeđenog Anđelkovića, zadnjeg veznog zaigrao je Caktaš, a kao desni napadač oporavljenik Vršajević. Iz više razloga pokazalo se to potpunim promašajem. Vjerojatno najopasniji igrač Bijelih Mijo Caktaš tako je ostao zacementiran predaleko od gola, dok se Vršajević u pet metara gurao s isturenim Mikanovićem i stvarao apsolutnu konfuziju na desnoj strani. Veliki problem predstavljao je još jedan rekonvalescent, Franko Andrijašević, koji je umjesto u kreaciji, sudjelovao u besciljnom navlačenju na šesnaest metara.

No i takav Hajduk bio je velikim dijelom susreta bolja i angažiranija momčad. Stvorili su Bijeli nekoliko zaista izvrsnih prilika, a samo su nesreća, ali više neumješnost napadača krivi što Revishvili nije morao po loptu u mrežu. Međutim mora se priznati kako su se Gruzijci pokazali kao vrlo zrela i disciplinirana momčad, s velikim brojem školovanih igrača, kojima kratka pas igra i primanje lopte ne predstavljaju luksuz. Šest dana momčad Dile Gore aklimatizirala se u Dugopolju, proučavala igru Hajduka i rezultat nije mogao izostati.

No krenimo s događanjima na Poljudu. Tek u 20. minuti Bijeli su prvi put zaprijetili. Nakon ubačaja s desne strane Andrijašević je u sredini pucao glavom preko gola. Samo minutu kasnije Jozinović je ubacio s lijeva, a Vršajević pucao nebu pod oblake. I onda, kada su se Bijeli ponešto oslobodili Gruzijci su poveli. Gongadze je pored dvojice Hajdukovih igrača ubacio na 5-6 metara, a Iluridze pred Kalinićem poslao loptu u mrežu. U 34. minuti Hajdukovci su imali sjajnu priliku za izjednačenje. Caktaš je sjajno uposlio Vršajevića koji je promašio oči u oči s gostujućim vratarom.

Tri minute kasnije novu priliku za Bijele imao je Sušić, ali i on sa sedam metara glavom puca pokraj gola. U 41. minuti udarac je okušao i Vršajević, ali iskazao se Revishvili. Minutu kasnije nakon ubačaja s desne strane, Maglica je sa dva metara propustio ugurati loptu u prazan gol. I kao da sve to nije dosta, u posljednjim sekundama prvog dijela Caktaš je topovskih udarcem s 25 metara uzdrmao gredu. S minimalnom prednošću gostiju otišlo se na odmor, a u nastavku Bijeli su nastavili istim ritmom.

U 57. Kiš je glavom pucao preko gola, u 60. Pašalić s 20-tak metara pa u nastavku akcije i Sušić, ali nesavladiv je bio gruzijski vratar. U 65. minuti novi udarac za Igora Tudora. Drugi žuti karton, odnosno isključujući crveni, zaradio je Goran Jozinović. Ipak, samo šest minuta trajala je brojčana prednost gostiju. Zbog nesmotrenog starta i Khizaneishvili je morao u svlačionicu. Nastavio se tada pritisak Splićana, ali lopta u gol jednostavno nije htjela. U 85. Kiš je s deset metara glavom pucao, ali je i to obranio vratar Dile. U posljednjim minutama svi se se igrači Hajduka preselili u kazneni prostor gostiju, ali baš ništa nije pomoglo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.