Francuze opet pred Hrvatsku ujedinila kapetanova obiteljska tragedija

JEROME FERNANDEZ je nakon odlučujućeg gola Sloveniji puknuo: Rasplakao se, ali ne od sreće, nego zato što se njegovoj majci, koja se bori s karcinomom, stanje pogoršalo prije utakmice. Prije dvije godine, za vrijeme SP-a u Hrvatskoj, s istom malignom bolešću borio se i njegov otac!

Karabatić, kojem je karcinom uzeo oca, najveća je Fernandezova potpora

Ovu nevjerojatnu i tragičnu koincidenciju koja pogađa obitelj Fernandez u vrijeme velikih natjecanja (i odlučujućih utakmica protiv najvećih rivala Hrvata) na kojima upravo Jerome predvodi reprezentaciju europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka, valja nadopuniti podsjećanjem kako je otac njihovog najboljeg igrača Nikole Karabatića, nedavno preminuo od karcinoma! Ne čudi ono što ističu francuski mediji: Da je Fernandezu u ovim najtežim trenucima najveća potpora upravo Karabatić.

Nitko nije znao za novu kapetanovu dramu

Spomenutim Fernandezovim golom, Francuska je definitivno prelomila utakmicu protiv Slovenije i došla do pobjede, nužne za nastavak borbe za polufinale i medalje. Kapetan je nakon gola zaplakao i gotovo se slomio u zagrljaju suigrača, koji su otpočetka znali za obiteljsku dramu koju proživljava.

Kao što smo istaknuli, Fernandezovoj majci stanje se pogoršalo upravo pred utakmicu sa Slovenijom, a informaciju koja je pristigla iz Toulousea nakon važne pobjede odlučio je podijeliti s francuskim medijima i javnošću, koji nisu znali ono što i njegovi suigrači:

"Ne želim da Euro završi tako da požalim što ovo vrijeme nisam proveo uz majku: Želim da odemo do kraja"


"Ne želim da se moji osobni problemi prenesu na momčad. Ovdje sam jer vjerujem da unatoč tome mogu pomoći svojoj momčadi i dok je god tako bit ću sa svojim suigračima. Ne želim da Euro završi tako da požalim što ovo vrijeme nisam proveo uz majku", prenosi Fernandezovu izjavu portal Sports.fr.

"Moram igrati i boriti se u mislima na svoju majku. Sličan slučaj dogodio mi se u Hrvatskoj 2009., ali s ocem. Pokušavam u igri ne razmišljati o tome, međutim ponekad odlutam, a u situaciji kao protiv Slovenije sam gotovo puknuo", poručio je Fernandez u razgovoru za L'Equipe i dodao:

"Puno se zahvaljujem cijeloj momčadi i stručnom stožeru jer su uz mene. Stalno me bodre, pitaju ima li kakvih novih vijesti o mojoj majci, a ja zbog svega želim doprinijeti uspjehu reprezentacije. Želim da ovdje odemo do kraja", zaključio je lider Francuza uoči ključnog dvoboja protiv Hrvatske.

L'Equipe: Rovovske bitke sa starim neprijateljima Hrvatima su jedini pravi derbiji



Upravo taj dvoboj jedan od najugledniji sportskih dnevnika, francuski L'Equipe, naziva jedinim pravim rukometnim derbijem, koji njihovi reprezentativci igraju protiv "starih neprijatelja Hrvata".


Njihov dopisnik iz Novog Sada piše: "Bili smo razočarani lani u Švedskoj jer nije bilo okršaja s Hrvatima. Od Svjetskog prvenstva 2005. godine, ove dvije momčadi su nas navikle na velike utakmice uglavnom u završnicama natjecanja, a od te 2005. do danas igrali su devet puta. Francuska je slavila na šest utakmica."

Karabatić: Najdraža mi je pobjeda u magičnoj Hrvatskoj 2009.

Najveće zvijezde francuske reprezentacije, Nikola Karabatić i Daniel Narcisse, nemaju dvojbe koja im je pobjeda protiv Hrvatske najdraža: "Bilo je magično na SP 2009. u Hrvatskoj vidjeti tu atmosferu - cijela zemlja u crvenim i bijelim bojama. Na finalu u Zagrebu bilo je 16 tisuća ljudi. Svi su bili protiv nas, a na kraju smo slavili", sjetio se Karabatić,.

Narcisse: Trijumf nad Hrvatima u Pekingu mi je poseban

Narcisse je dodao: "To je bio veliki trenutak za francusku reprezentaciju. Pobjeda nad Hrvatima u takvoj atmosferi na njihovom terenu bila je gotovo nezamisliva, ali smo uspjeli u tome". Njemu je posebno draga i polufinalna pobjeda (25:23) na pekinškim Olimpijskim igrama 2008. "jer nam je omogućila olimpijsku medalju."

Omeyer: U polufinalu Eura 2006. prekinuli smo hrvatsku vladavinu


Golman Thierry Omeyer je uvijek sjajan protiv Hrvatske, a njemu je najdraža pobjeda 29:26 u polufinalu Europskog prvenstva 2006.: "To je bila moja prva velika pobjeda nad Hrvatima koji su u to vrijeme dominirali svjetskim rukometom", prisjeća se Omeyer, a L'Equipe mu pomaže: olimpijski prvaci 2004., svjetski 2003., vice-prvaci svijeta 2005. Čuvar francuskih vrata se sjeća od koga mu je prijetila najveća opasnost: "Uvijek su nam velike probleme radili vanjski igrači - Lacković, Balić i Metličić. Posljednjeg više nema, Balić ima 32 godine i znam da je stigao ozlijeđen, pa treba vidjeti tko će nam sada najviše prijetiti."

Abalo: Dovoljno je reći Francuska - Hrvatska

"Prije, tijekom i nakon utakmica s Hrvatima, osjeća se tenzija, vlada poseban pritisak" kaže Narcisse, a Gille podsjeća da su uvijek sitnice odlučivale pobjednika:  "To su sve velike utakmice s puno borbe od početka do kraja i tijesnim završnicama, prave rovovske bitke."

Luc Abalo je sumirao: "Dovoljno je reći Francuska - Hrvatska. To je najveći derbi jer je između nas veliki sportski rivalitet. Nema tu straha od protivnika, između nas vlada respekt i uzajamno poštovanje. Zato znamo da nas čeka još jedna velika utakmica, ali sada ne za medalje, nego na sve ili ništa: Nama poraz znači kraj Eura, a Hrvatima bi gubitak još jedne utakmice, poslije poraza od Francuza, značio marginalnu ulogu na prvenstvu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.